Reklama

Reklama

Super Size Me

Trailer

Obsahy(1)

Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Zatímco Spurlock přežvykuje pod zlatými oblouky, sjíždí celou zemi a rozmlouvá s počtem odborníků na rychlé občerstvení, s obyčejnými lidmi a navštěvuje školy, firmy a politiky. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (451)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Američani jsou skutečně velice tlustý národ, a dost možná za to mohou fastfoody. Právě fastfoody si Morgan Spurlock zvolil za veřejného nepřítele č.1 a natočil o nich dokument "mooreovského" střihu. Oproti Mooreovi zde citelně chybí větší porce humoru. Výchozí nápad je znamenitý - Morgan se údajně po 30 dní stravuje výhradně u McDonald´s a pak předvádí na kameru devastující následky - ztloustne, rychleji se zadýchá při chůzi do schodů a má problémy dostat erekci (to ale na vlastní oči neuvidíte). Zde bych si dovolil trochu zapochybovat o objektivnosti filmu: Já pracoval 4 měsíce v americkém McD, během této doby jsem se ze značné části živil právě McHumusem (ne že by mi to tak chutnalo, měl jsem to (pst! :-)) zadarmo) a žádný z těchto problémů jsem u sebe nezaznamenal. Přesto dávám čtyři hvězdičky za dobrý úmysl, fastfoody jsou skutečně zlo, a všem vám doporučuji se držet od nich dál (vím o čem mluvím:) ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nejhorší zfilmovaná třicetidenní autodestrukce, kterou jsem zatím viděl. Sice je Morgan Spurlock pašák, že snědl tolik Big Macků, ale plně nechápu co tím chtěl dokázat, když každý rozumný člověk ví, že stravovat se ve Fast foodech dělají jen sadisti, ale jako antireklama proti McDonald's zajímavý počin, který má v dnešní době medií asi větší hodnotu, než letáky a demonstrace. Film ukazuje v reálném čase, reálnou kvalitu a kvantitu potravin ve Fast foodech, jejich následky na zdravý a způsob jakým jsou prezentovány a propagovány, ale také na potravinářský trh a školní stravu u Strýčka Sama. Velmi drsný, ale efektivní způsob jak ukázat na problém, který netíží jen Ameriku, ale celý svět. I'm Lovin' It ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsme museli povinně v rámci školy. Avšak o jeho nadprůměrnosti mě nic nepřesvědčilo, spíš naopak (kdyby to bylo podáno v rámci opravdového filmu a ne dokumentu, např. jako v Requiem za sen, mohlo to být o něčem jiném). Do těhle obchůdků moc nechodím, to už i KFC je přijatelnější, ale samo o sobě, to jídlo není až zas tak hrozné. Když někomu chybí pohyb, tak může klidně od rána do večera jíst zeleninu a ovoce a stejně mu to nepomůže. Oceňuji to, že režisér, zároveň herec, to podstoupil sám, ale musím dát pouze 3*, na víc to nemá. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Fat bottomed girls (and boys), you make the rockin' world go round…“ Sebedestrukční dokument utopený ve zbytečných dějových linkách a Mooreovských fabulacích, nicméně nějaké ponaučení či důvody k zamyšlení může přinést i lidem s mozkem plavajícím v přepáleném oleji. Vše je o odpovědnosti (osobní, i směrem k vlastním ratolestem) a hlavně, je nutné vyhnout se extrémům. Trávit se třicet dnů jen dobrotami od šáši Ronalda je stejný výkyv, jako přístup autorovy přítelkyně, jenž si vyzývavě říkala o předávkování dvaceti deky lázeňské šunky.. Jinak pěkný poster. Se divím, že to není posmrtné foto Morgana Spurlocka z policejního spisu - nalezen svázán v kozelci za plotem centrály nejmenovaného řetězce rychlého občerstvení v Oak Brook, Illinois, uzavřeno jako sebevražda.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ dokumentu, který mě nejvíc baví. Co přišel Michael Moore, stoupl velice zájem o "dokument" jako formu, což je zatraceně dobře. Poučit a pobavit. Nebo pobavit a poučit? Ať tak nebo onak, tohle dílko si zaslouží naši pozornost. Potěšilo mne, kolik zajímavých "novinek" jsem se o Mc's dozvěděla, navíc některé výroky zúčastněných byly tradičně perlami. A Morgan Spurlock si Oscara zasloužil, kdyby pro nic jiného, tak alespoň za odvahu takhle si v zájmu osvěty huntovat tělo...to chce velkou dávku odvahy, a nebo bláznovství :-) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento McFilm, a všetko to, čo zobrazuje, je na zaplakanie. Či z úbohosti alebo z humorného nadhľadu. Konečne sa roztrhlo vrece s dokumentmi, ktoré nastavujú americkej spoločnosti neprikrášľujúce zrkadlo. Neviem na čo je ten úbohý národ potom tak hrdý. Možno práve na to, že sú najtlstejší. Film ako dokument má všetko, čo som si pod podobným štipľavým námetom predstavoval. Hlavne poučné, odborné a prevýchovné zábery s množstvom fakov a odpudzujúcich zámerov. Tak čo, kedy zájdeme na Big Mac? :) 85%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zajímá vás, jak dopadne zdravý člověk, který celý měsíc bude jíst pouze občerstvení v McDonaldu a zároveň omezí svůj pohyb na minimum? Jestli ano, tak do tohoto dokumentu běžte a uvidíte mnoho zajímavých odpovědí a postřehů... mé hodnocení 4 hvězdičky... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tohle je navýsost poučný dokument, ačkoliv určitě není udělaný nejlépe jak mohl. Výsledná informace je nejdůležitější a ta zní, že žrát jen ve fast foodech může jen naprostý hovado :D ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv často navštěšvuju McDonald's a XL menu s BIG MACem je pro mě tiket do ráje....tak tento dokument obdivuju :) Sice je tam ten "final solution," kterému jsem se vysmál, jak nejvíc jsem mohl, ale i tak je to fajn. Nom, měl bych mekáč nějak obhájit...jedna ženská chtěla dokázat, že mekáčová dieta není jen tak nějaký výmysl. Jedla proto celý měsíc (stejně jako Morgan) jen v mekáči....a ejhle, zhubla o 9 kilo a neměla vůbec žádné potíže se zdravím...jediné, co v mekáči nejedla, byly hranolky (všichni známe přípravu hranolek). Nom, je převeliká škoda, že u nás není Extra size....určitě bych do toho šel....ale nezapomeňte,že mluvíte s člověkem, který zhamtne 2 XL menučka na posezení :) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jestli si tento dokument zasloužil moje hodnocení, pak to je především díky 2 DVD setu s přidanými scénami např. o odpadu, jídlech a nakupování v supermarketu, úžasným testem trvanlivosti a dalších souvislostech. Přesně to je totiž ta linie, která je podle mě zajímavější než autorem přiznaně a úmyslně extrémní jednostranný experiment, který navíc tak trochu kopíruje Moora, ale spíše chrlí fakta, než by dosahoval kýženého účinku. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem,ale on si někdy někdo v Mekáči naráz nakoupí celou nabídku? Je jasné,že když se budete cpát celý měsíc klobásou nebo řízky( nebo vlastně čímkoli...) tak po tom taky nebudete úplně zdrávi. Tohle by se dalo prostě natočit o úplně každém jídle..Stačí se řídit heslem "všeho s mírou" a i do toho Mekáče si můžete zajít :-) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma naozaj dostalo a naozaj si rozmyslim, ako casto navstivim Macdonald. Jeden z najlepsich a najzaujimavejsich dokumentoch, aky som videl. Toto by si naozaj nemali nechat ujst prave milovnici Macdonalda. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dle mého hodně polemizující (a to nejsem návštěvník Fast Foodů) dokument, bez atraktivního uchopení.. A paradoxně, čím méně Spurlock tlačí na pilu, tím více je jeho poselství účinnější!! Efektivně útočí na diváka, i když mnohdy střílí kapku od boku. Už předem totiž MOC DOBŘE věděl, o co mu jde, na nic nového (o čem bychom už dávno nevěděli) průběhem svého "experimentu" až tak nepřichází a i přesto, že nám nabízí pestrou (často až nevstřebatelnou) škálu McNešvarů, tak výsledek je minimálně rozpačitý!! 50%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

S tímhle dokumentem je to opravdu 50 na 50. S polovinou věcí, které tam byly řečeny (McDonald je špatný, na váhu má vliv i to, že lidé necvičí atd…) souhlasím a beru je jako jistotu. Na sobě mám odzkoušeno, že je prakticky jedno, co jíte, ale když se hýbete, dokáže za dva až tři měsíce pohodlně shodit i deset kilo (true story, jak by řekl Barney :-)) a je mi taky jasné, co tímhle Morgan chtěl říct. Ale ta zbylá polovina mě nutí brát tento dokument jako komedii. Například ta jeho přítelkyně "všecičko je fujky fujky, jen organická strava je to nejlepší, jsem hrdá na to, že jsem veganka, šunka je jako heroin" byla opravdu na ránu, nechápu, jak s ní (vůbec nějaký) člověk může vydržet, občas argumenty proti těm fast foodům taky nebyly tak "pravdivé“ či "úderné"… prostě je to na člověku, jak si tyhle informace přebere. Za mě můžu říct (a to píšu jako člověk, co McDonalda skoro nejí, protože většinou dá přednost KFC a i to jím tak jednou za tři měsíce) že je to hlavně o lidech - pokud se tam budu stravovat denně a (ještě k tomu) budu pít ty jejich hnusy, tak je jasné, že nic dobrého se mi nemůže stát. I když… na internetu je už dost článku o tom, že někteří (jiní) lidé taky jedli u McDonalda každý den, ale je do nějaké výše (myslím, že to bylo 3 000 kalorií za den, teď opravdu nevím) a zhubli. Takže, tahle mince, vážení, má dvě strany a musím už potřetí napsat, že to je prostě o člověku. Například mám kamaráda, který váží tak 50 kilo, chodí do McDonalda i několikrát týdně, spořádá tam toho víc, jak menší rozvojová země a pořád se drží na své váze (jediný sport, kterému se věnuje, je fotbal). Takže asi tak… 50 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Morgan Spurlock sa rozhodol vykonať riskantný pokus na vlastnom tele. Po dobu 30 dní nebude konzumovať nič iné, ako jedlo zo "stánkov" s rýchlym občerstvením. Na paškál si zoberie nie len v Amerike populárny Burger King, ale aj samotný "slávny" McDonalds. Nemôžem povedať, že by ma tento dokument zaoberajúci sa témou obezity nezaujal, ale tak isto nemôžem tvrdiť, že by ma výnimočne ohúril. Za pozornosť stojí najmä jedna scénka. Všetky deti vo veku cca 4 až 7 rokov poznali klauna s McD., či rôznych prezidentov USA, no napodiv absolútne netušili o koho ide, keď im bol zobrazený portrét "......" Vyčarí Vám to úsmev na tvári, ako mne ;) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den, jmenuji se Morgan Spurlock a rád bych natočil dokument, který mě proslaví a díky kterému se vám před svým příštím filmem nebudu muset takhle trapně představovat. Víte, většinu zajímavých témat mi sice vyplácal Michael Moore (Ahoj Miku!), ale co byste řekli na to, podívat se na zoubek fastfoodu? To by šlo, ne? Taky myslím. Jsem totiž dobrý. A vy se připravte, že strávíte hodinu čtyřicet sledováním toho, jak žeru a dobrovolně se ničím kvůli popularitě, jak přeháním, zvracím pro efekt, tvářím se jako v cílové rovince maratonu a stíhám mluvit s doktory, moralizovat, navštívit pár škol, dělat ty, ty, ty... Jo a před kameru taky přijde moje přítelkyně, která vám řekne, jaké mám teď problémy s erekci, a se kterou si ve chvíli nejtěžší móc dojemně zatelefonujeme. Mimochodem snad vás neurazí, že to bude hrozně okatě jednostranné." Ehm. Pokud by takovýto komentář Super Size Me předcházel, byl bych spokojenější. Po dokumentárním "Dělám to pro vás, tak mě litujte" zážitku ovšem musím říct, že hraný snímek Fast Food Nation dopadl mnohem lépe. Dvě hvězdy jsou pouze za dobrý nápad a pár scén.__P.S. Ne, do mekáče nechodím. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Tak tohle by se každopádně mělo sestříhat do krátké, věcné ukázky a pouštet to v McDonaldovi lidem při jídle... to by byla Amerika hubenější! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hvězdičku navíc za to, že jsme se v podstatě díky tomuto dokumentu u nás v Čechách nedočkali "supersize" hranolek a cheeseburgerů. Další velké plus (maximální hodnocení nedám kvůli šílenosti režiséra) si dokument zaslouží za to, že u mne jako jediný z mnoha podobných vyvolal nutkání dělat něco s mým "tlakem v hrudi a pocity horkosti". Ale teď vážně - jsem hypochondr. ()

Související novinky

Spurlock a hollywoodská superagentka

Spurlock a hollywoodská superagentka

06.07.2016

Pokud vám jméno Morgan Spurlock nic neříká, zřejmě moc nekoukáte na dokumenty. Režisér Super Size Me, Nejlepšího filmu, jaký byl kdy prodán nebo Mansome o sobě dal naposledy vědět 3D výletem s… (více)

Politika nebo vědecký pokrok?

Politika nebo vědecký pokrok?

18.12.2005

Právě tímto tématem se bude ve svém novém dokumentu zabývat režisér Morgan Spurlock, který už zaujal svým anti-mcdonaldovským dokumentem Super Size Me. Nyní podle vlastní knižní předlohy nazvané THE… (více)

Reklama

Reklama