Reklama

Reklama

Super Size Me

Trailer

Obsahy(1)

Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Zatímco Spurlock přežvykuje pod zlatými oblouky, sjíždí celou zemi a rozmlouvá s počtem odborníků na rychlé občerstvení, s obyčejnými lidmi a navštěvuje školy, firmy a politiky. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (451)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Morgan Spurlock ako tester v šokovej terapií na báze "super size" dávok vysoko kalorických pochutín. Raňajky, obed, večera. Preventívne lekárske očko pred aj po. Kúra, ktorá ohrozuje funkčnosť orgánov a vlečie za sebou "dobité" zdravie. Šedá eminencia marketingových stratégov svoje blyšťavé "fast foodové" klietky manažuje ziskovo = zákerne. Fakticky humus, ktorý nerešpektuje vekové ani zdravotné údaje. Tukové vačky a infarktové nábehy sú na čakačke. Na kom si urýchlene zgustnú si oprášime v avizovanom kvíze obezity... XXL(5) čo sa týka rizikovosti a trúfalosti. L(3) veľkosť pre spracovateľské i interpretačné pole. Podnetný náser. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Skvelej dokument ukazujici, jak nezdravy fast-food je. Jednoznacnym zaporem ale je, ze se autor az moc zameril na jedinou spolecnost, ackoli je tolik dominujici v tomto oboru. A opominal napr. zminit klady McDonalda (ani treba nemohl, samozrejme), ktere se vztahuji hlavne k nasemu istatecku: napr. ze McDonald je jednim z mala mist, kde se da ve mestech dojit na zachod - hlavne v CR je sileny nedostatek verejnych zachodu, Praha v tomto ohledu jasne vede. Dale personal, ktery se nechova jako by byl stale komunismus a jakoby vy jste tu byl pro nej a ne oni pro zakaznika - stale realita v CR, at uz jde o jakykoli region. A za treti, ze at uz vlezete do jakekoli pobocky McD na svete, mate jistotu ze dostanete stejne kvalitni zbozi (nerikam ze zdrave, ale urcite vite ze vam z nej nehrozi nejaka akutni nemoc) a take ze dostanete vzdy stejnou a spravedlivou porci - v CR stale velky problem restaurateru, davajici "podmiraky" a na 3mm vyklepane rizky... Tot trocha pozitiv, samozrejme je jinak nesporne, ze fast-food je nezdravy a ze by se mel jist jen vyjimecne - nic me nedonuti nedat si jednou za tyden ci dva ten uzasny Big Mac ;) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nevadí, že to všichni víme. Člověk je totiž panák fackovací a dokud mu netryská krev z otevřených ran, je mu fuk, co ví. Všichni víme, že se v mekáči cpem svinstvem. Neví to snad jen děti, ale i ony to - nějak - jednou zjistí. Spurlock natočil přímočarý a energický dokument, který má drajv a dokáže trefit všechny hřebíky na hlavičku. Příliš nespekuluje, spíše si pohrává s fakty. S fakty sice známými, jenže on ten fackovaný tvor potřebuje občas vidět, ne jen vědět. Škoda. Možná jednou hamburgery budou mít něco na způsob štítků na krabičkách od cigaret - miniaturní displeje a repráčky, které po každém soustu zakřičí: "Právě sis ukousl dvě stovky kalorií, ty tlustý prase!" Docela bych tomu i věřil. Zákony a zákonodárci totiž rádi dávají najevo, že o škodlivosti ví a snaží se vzbudit dojem, že s tím něco dělají. Jen proboha bacha, aby nám neklesly tržby. Je třeba prodat a být vlídný k lidem, no ne? Jsou šťastní, hladoví a vypasení, rovnou na porážku. P.S. Ty metrákové obludy na místě servírek vyznívají skoro až recesisticky. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí spurlockova experimentu dostanete chuť stravovat se zdravě, s jeho ženou bych ale žít nechtěl :) ... i když zábavné, příliš dlouhé, hodina by dokumentu slušela mnohem víc ... 70% ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Jeden člověk dokázal změnit jídleníček v 30 000 restauracích na celém světě. Co si zaslouží pět hvězd když ne tohle? :) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je absolutní nářez. K McDonaldovi ze zásady nechodím, ale spíše kvůli jejich obchodní politice. Ale potom, co jsem viděl tenhle dokument mám o několik desítek důvodů víc. To jak dokáže pouhý jeden měsíc stravování u mekáče zdevastovat organismus je absolutně šokující. Nejvíce mě dostalo, že burgery, hranoly, shejky působí jako droga, kterou člověk potřebuje, aby se cítil lépe. A Chicken McNuggets je považováno za pochoutku? HE HE? Přitom je to z nespotřebovaného kuřecího dopadu. Drsné taky je, jak MC Donald manipuluje s malými dětmi.Ve filmu žádé školou poviné dítě nepoznalo na obrázku George Washingtona, ale klauna z MC každé. Američani jsou nejen netlustější na světě, ale možná i nejhloupější, proč tedy všichni přebírají jejich zvrácenou kulturu a zvrhlý life-style? ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že vám z McDonaldu naozaj dokáže v priebehu pár mesiacov narásť pekné sádelko, aj keď sa zrovna nemusíte napchávať len DoubleQuaterPoundermi a BigMagmi...sádelkový efekt vám za pár mesiacov vyčaria aj zeleninové šaláty s kvázi nízkotučnými dresingami, zmrzlinové milkshaky a mcdonaldové nízkotučné jogurty s medovými vločkami, keď ich máte na dennodennom jedálničku skoro každý deň v priebehu dvoch mesiacov...bola som v Amerike, dokonca som mala tú “česť“ každý deň obsluhovať pár stálych milovníkov McDonaldu, ktorí nevyzerali tak, ako nám to ukázal práve dokument Super size me... Morgan Spurlock podľa mňa veľmi jednostranne sprostredkoval realitu McDonaldového kalorického nezdravého jedálneho lístka. Myslím, že je to viac o životnom štýle američanov a nie o chybe v sieti potravinových produktov... Drvivá väčšina američanov má dve zamestnania, minimálny čas a chuť na varenie teplých večerí, mnohí nemajú čas na upratovanie vlastného brlohu, či výchovu svojich detí. A práve potravinový priemysel prispôsobuje svoju bohatú ponuku na časovo nenáročnú prípravu jedál, ktorá ich spotrebiteľom vyhovuje. Je však otázne, čo bolo skôr: ŽIVOTNÝ upracovaný ŠTÝL američanov alebo druhá varianta-lenivý štýl američanov alebo FAST FOODY? Napadlo ma, že by bolo vhodné pozvať Morgana na Slovensko a v priebehu mesiaca ho napchávať klobásou, slaninkou, údenými špecialitkami, dennodenná pivná dávka, sem tam dajaká žinčica a zákalačkové špeciality, v pravidelných intervaloch ho vážiť, merať tlak, robiť krvné testy a podobné blabla.. Myslím, že konečný váhový efekt by bol porovnateľný s tým McDonaldovým...Myšlienka dávať pozor na to, čo dávame do úst možno nebola zlá, no dokument bol až príliž jednostranne zameraný, aj tie demagogické repliky , čo sa sem tam mihli – hrôza! Viem, že budem veľmi kritická, no celé to veľmi škrípalo, aj keď to má istú výpovednú hodnotu. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Velmi zajímavý dokument. Já osobně jsem po celou dobu sledování Morganovi možnost stravovat se celý den v Mc dost záviděl. Já bych na to neměl dost peněz... :) ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Odvážný experiment s vlastním zdravím. Brutální měsíční intoxikace organismu potravou z McDonalda je sice trochu přehnaný způsob, jak upozornit na nezdravost burgerové kuchyně, ale v praxi se jeví jako nejúčinnější. Nezdravost fast foodového stravování je obecně známý problém, kterému je současná civilizace vystavena. Nechť všichni pochybovači o zdravosti tohoto způsobu stravování si pustí tento dokument. McDonald je marketingově vůbec nejsilnější potravní řetězec, s nejrychlejším celosvětovým růstem tržeb. Pokud chcete vědět, jak nejlépe prodat hamburher, zeptejte se strýčka McDonalda. Nešťastné je, že speciálně v tomto řetězci jsou vystaveny reklamním vábničkám děti, ze kterých si restaurace vychovábá své budoucí strávníky. Jak smutné...... Dopad dokumentu Super Size Me pocítil i samotný McDonald. Ku prospěchu věci je, že nyní více sponzoruje sport, tabulky nutričních hodnot dostanete ke každému menu a začali nakupovt lepší oleje. Přidali více salátů. Nicméně nezdravé to je pořád a vždycky bude. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hezký, veselý a svižný dokument, který přibližuje čechům to jak jsou američani vlastně hloupý a barbarský národ. Tak se tomu zasmějme. Jenže pak člověk vyleze na ulici a co před sebou nevidí? Mekáč plný tuzemské omladiny a stejně špatné vědomosti dané problematice u většiny spoluobčanů! Super Size Me je hezky odsýpající příběh o tom jaké může mít následky nonstop stravování ve fast foodech pro jednoho konkrétního člověka. Jenomže aby tento dokument měl opravdu pořádnou vypovídající hodnotu, musel by být míň extrémní a také víc do hloubky. To pravé ořechové v podobě myšlenkových pochobů hlavounů onoho nejrozšířenějšího řetezce rychlého občerstvení zůstává divákům skryto. Stejně jako komplexní náhled do způsoby zpracování a původu onoho jídla. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Docela věrohodná studie, která je zbytečně zdlouhavá a hlavně.....plnou parou vráží pouze do US citizens. Ale je velice dobré vidět to stejné úplně jinak. 90% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Americké děti na fotkách poznávají klauna z "Mekáče", Ježíše však považují za jednoho z bývalých prezidentů... Ať žije 21. století!!! ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Super Size Me nepřináší nic převratně nového, protože přejídání tučným a nezdravým jidlem není dobré pro nikoho. Mnohem zajímavějším dokumentem je Fat, Sick & Nearly Dead (2010), kde se Joe Cross snaží úspěšně zbavit přebytečných kilogramů. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Trošku bych to prostříhala, jinak nelze nic vytknout. Spíše obdivovat odvahu, s jakou dokumentarista nasadil doslova vlastní život, aby prokázal, že McDonald prodává lidem svinsto. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

NEJSILNĚJŠÍ NÁROD NA SVĚTĚ = USA.... "?" říkal jsem si. A po Super size me mi to okamžitě docvaklo - slovo silný přece také významově nahrazuje "objemný". Tak se tím Amíci klidně chlubte dál... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dokument je zaujímavejší v pasážach, kedy sa venujeme nadnárodným korporáciám a ich lobingu, stravovaniu na školách či vyjadreniam lekárov. Spurlockov experiment totiž prinesie presne také výsledky, aké očakávate. Napriek tomu má tento extrémny experiment svoj zmysel, ten totiž tkvie práve v tom, že množstvo Američanov sa podobným spôsobom stravuje celý život. Že sa situácia po  rokoch príliš nezmenila, môžeme sledovať v Európe, kde miera obezity za dve dekády stúpla. Spurlock je sympaťák, udržuje pozornosť neustálym prestrihávaním medzi jeho osobným "mesačným" príbehom a celospoločenskej situácie a niekoľkými rapidmontážami. 70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obézních lidí stále přibývá, jak si lze kolem všimnout, ale také se pomaličku dostává lidem pod kůži trend být fit, což pozoruji i na sobě. Jídlo ve fastfoodech mám docela rád, ale nejím tam často. Preferuji spíše KFC než McDonalds, protože v mekáči vaří jídla z veverek. Jím tam ovšem několikrát za rok. K tomu celkem dost sportuji, takže se mě problém obezity ani vzdáleně nedotýká. Že bych po tomto dokumentu změnil pohled na rychlá občerstvení, to tedy ani náhodou. O tom jak jsou tamější jídla zdravá se už nějakou dobu ví, ale věřím, že v roce 2004 dokument skutečně mohl mít nějakou informační hodnotu. Hlavní hrdina Morgan je sympaťák a je celkem vtipný, ale má totálně hloupou, zato však sexuálně neukojitelnou přítelkyni. Za vrchol filmu považuji zvracení v počátcích jeho anti-zdravotní kúry. Testovat se nechával v americe, kde doktoři mají ve zvyku najít problém ve zdraví i zcela zdravého člověka. Nicméně, pár čísílek se vyšplhalo vskutku zajímavě. Nakonec tedy všechno dobře dopadlo a pokud nezemřeli, tak žijí všichni šťastně dodnes a já tak budu moci klidně spát. Zajímavé komentáře: Verbal, Golfista, chezush a já ()

Související novinky

Spurlock a hollywoodská superagentka

Spurlock a hollywoodská superagentka

06.07.2016

Pokud vám jméno Morgan Spurlock nic neříká, zřejmě moc nekoukáte na dokumenty. Režisér Super Size Me, Nejlepšího filmu, jaký byl kdy prodán nebo Mansome o sobě dal naposledy vědět 3D výletem s… (více)

Politika nebo vědecký pokrok?

Politika nebo vědecký pokrok?

18.12.2005

Právě tímto tématem se bude ve svém novém dokumentu zabývat režisér Morgan Spurlock, který už zaujal svým anti-mcdonaldovským dokumentem Super Size Me. Nyní podle vlastní knižní předlohy nazvané THE… (více)

Reklama

Reklama