Reklama

Reklama

Super Size Me

Trailer

Obsahy(1)

Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Zatímco Spurlock přežvykuje pod zlatými oblouky, sjíždí celou zemi a rozmlouvá s počtem odborníků na rychlé občerstvení, s obyčejnými lidmi a navštěvuje školy, firmy a politiky. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (451)

mysiak 

všechny recenze uživatele

Tvrdý dokument, po ktorom už nikdy nenavštívim McDonald:)...aj keď chýbalo mi trochu väčšie zabŕdanie do veľkých spoločností...nechcel by som zažiť to čo režisér tohto filmu...bol to hnus asi:) ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Obdivuji Morgana, protože 30 dní se stravovat jen v McDonald's, to chce odvahu. Záživnou formu natočený dokument, navíc založený na přímých důkazech a po shlédnutí je krásně vidět, že stravování ve fastfoodech prostě zdravé není. A to, co na školách v USA nabízejí dětem k obědu, to je teda síla. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že to není zajímavé...nicméně je to naprosto zbytečná záležitost, která divákovi nutí názor na fastfoody. Pokud nad tím člověk nepřemýšlí, nejspíš si řekne, jak je to ohavné, nechutné a otřesné, co to v těch fastfoodech dělají, jak nám to ničí zdraví, ale přesto tam musíme chodit, protože je to hrozná droga a výrobci nám to složením výrobků nepřímo nutí. Stejně tak bych se mohla sebrat a natočit dokument, co se stane, když budu jíst jenom párky v rohlíku, jen věci z cukrárny nebo z pekařství...Jednoduše řečeno, když se rozhodnu si podělat zdraví, trh mi to nabízí i bez fastfoodů. Člověk je všežravec a pokud se zaměří na jeden druh potraviny, nikdy na tom nebude dobře, i kdyby nakrásně ta potravina sama zdravá byla. Zajdete do McDonaldu, čekáte hamburgr, je to vaše volba, že ho chcete, je jasné, co se stane, když nebudete jíst nic jiného. Stejně tak byste mohli zajít do zeleniny a jíst pořád jen mrkev...myslím, že byste taky nedopadli úplně nejlépe. Takže závěrem: zajímavé, ale dobré leda tak pro tupé ovce, nic ve zlém, kdo to zhltnul i s navijákem. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

dokument, kt. urcite moze povedat niecom ludom aj na slovensku. mozno to bude zniet hnusne, ale ja neznasam pohlad na tucnych ludi a preto urcite suhlasim s tymto dokumentom... ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Super Size Me je nejbrutálnější dokument, který jsem kdy viděl. Podal divákům velmi zajímavé informace o jídlech ve fast foodech. Všechno to bylo velmi poučné. Teď bych si, ale dovolil takovou malou úvahu: Pokud to vezmu sám za sebe, tak naštěvuji ryhlé občerstvení 2 týdně, docela pravidelně, někdy dokonce i třikrát, ale to spíše vyjímečně, naproti tomu chodím 3 týdně do posilovny a věnuji se sice rekreačně, ale skoro všem pohybově namáhavým sportům :) takže nějaká obezita mi momentálně opravdu nehrozí. Přijde mi, ale trapné, že někdo zažaluje McDonald za to, že když se u něj stravuje každý den, víceméně, tak ztloustne a hrozně se tomu diví. Je to jako, když sednete do auta, vybouráte se vlastní, hloupou chybou a zažalujete automobilku, která vám prodala auto. Tak to vidím já. V dokumentu byli také zmiňovány nutriční hodnoty, ty si můžemě prečíst v letácích aspoň u nás, ale co následuje po přečtení: ,,Jejiž tam je cukrů a tuků" chvilku se divíte, kolik kalorií vlastně do sebe dostáváte, ale potom v klídku baštíte dál svůj burger. Neřeknete to už si nikdy nedám, když vám to chutná. Takže abych to ukončil: Člověk se sám může rozhodnout, jestli se zde nají či nikoliv a pokud je ovlivněn reklamou je to stále jeho problém a ničí jiný. Jedině on musí nést za své rozhodnutí odpovědnost! ()

Jillen 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o mé stále oblíbené restauraci McDonald a jídle v něm prodávaném :). Dokument rozhodně není nudný a přesně nám ukazuje a dává informace o tom, že Mekáč opravdu zdraví není (ve velkém množství a za minimálního nebo žádného pohybu). Daryl isaacs je magor abych to řekl přesně...zmrvit si svou dobrou postavičku, játra a ledviny ve prospěch dokumentu je naprosto šílené, ale kam bychom bez šílenců došli že? Jestli měl dokument zničit moji chuť na hamburgera a hranolky tak se mu to nepovedlo jelikož tyhle dvě věci si vždy a rád dám...až mi vytráví tak si zacvičím, zaběhám a pak si dám salátek. Můžete jíst naprosto všechno, ale musí se to něčí vyvážit aby to bylo vše tak jak má být! Dávám 90% ()

sta 

všechny recenze uživatele

filmově slabší odvárek z moorea. ideově snad ještě větší demagogie..jen jsem čekal, kdy se dozvím, že McDonald může za válku v Iráku či ptačí chřipku. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Nasazení režiséra je obdivuhodné až mrazivé, bohužel však výstavba filmu není dost koherentní, plave v rozsáhlém tématu a nezaměřuje se na jednotnou problematiku. Navíc poněkud klesá zajímavost celkového dění a před závěrem se už film spíše opakuje a ničím novým nepřekvapuje. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Zajimavy experiment, ale ne prilis presvedcivy dokument o zhoube zvane fast food, zde konkretne McDonald, kdy clovek cely mesic nezere nic jineho, nez super-size Mc menu, sleduje co to dela s jeho zdravim a zaroven se snazi o investigativni setreni pricin, dopadu na populaci atd. Nic moc noveho se nedozvite, to, ze McD neni zrovna prototyp zdrave vyzivy vi kazdy, pokud se nekdo cely mesic cpe super-size Mc jidlem, neni zadne prekvapeni, ze ztloustne o 10kg a to, ze amici jsou obezni prasata uz vubec neni zadna novinka. Zadne sokujici odhaleni, nebo osviceni se tedy nekona. Ze by mi ten dokument znechutil McDonald? Vubec ne, klidne si zitra pujdu koupit BigMac. Mnohem lepsi v tomto odrazovacim ohledu je Linklateruv pocin Fast Food Nation, ktery vam bez prikras zobrazi zakulisi, brutalni vrazdeni krav, ze kterych se jidlo tvori a fakt, ze michani hoven do jidla neni vubec nic zvlastniho, to je teprve duvod proc se stat vegetarianem a podpalit fastfoody. 5/10 ()

numi 

všechny recenze uživatele

Tohle je absolutní demagogie (s každou větou v tomhle filmu lze hodiny polemizovat), která je navíc nezajímavě natočena. Příliš mnoho informací, příliš mnoho lokací, příliš mnoho rozhovorů a vše se sype o překot kupředu. Žádná jednotnost. Sype se na vás množství různých hladin v krvi, aniž by vám cokoli bylo vystvětleno a vy máte být prostě šokováni. Jdu proti proudu (v současnosti má tenhle film 80%), takže na můj názor nebude brán zřetel, ale měl by. Protože problém není ve fast foodech, ani v terorismu, ani v tom, že každý američan může mít doma nabitou zbraň (Bowling For Columbine). Problém je jinde a Michael Moore to ve zmiňované "Bowling For Columbine" naznačil. Ve společnosti jako celku. Vše pro prachy, moc a úspěch. Vrcholem je výtka, že McDonnald s tím nic neudělá, protože mu jde hlavně o peníze. Byl tenhle film zadarmo? Neposuštěl se snad ve všech multikinech a nevidělával milióny? A lidi, si k němu v multikinech popíjeli "supsajz" koly a autory to netrápilo. Holt chyby je opravdu třeba hledat nejdřív u sebe. Nezlobte se na mě, ale člověk, který sní tři jídla denně v takovém množství, že když to do sebe nacpe celé, tak zvrací, a ujde denně jen půl míle (včetně chůze mezi dveřmi a svým televizorem), tak zdravý nebude ani v tom případě, že by o fast food ani pohledem nezavadil. [červen 2006] ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaný dokument. Aktuálnost tématu nemusím nikterak zdůrazňovat. Ten chlápek podstoupil dobrovolně velmi tvrdý a drastický test.. Představa, že měsíc nesním nic jiného než fast-foodové jídlo, je strašná. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Super Size Me je výborně natočený dokument na téma, které se bezprostředně dotýká řady z nás. Navíc – nebo možná právě proto – jeho scénář vtáhne diváka do děje jako opravdový film. Základní dějovou linku vypásajícího se hlavního „hrdiny“ obohacuje řada konkrétních mikropříběhů (muž, který za život snědl skoro 20 tisíc Big Maců; teenagerky, jež chtěly za svou obezitu žalovat McDonalda; test dětí, které z fotografií osobností stoprocentně poznaly jen klauna od „Meka“ atd.), které zábavnou formou (ano, mnohokrát se bohužel budete smát) přinášejí řadu alarmujících faktů. Není to laciné obžalování McDonalda a spol., je to především zamyšlení se nad současným životním stylem. Spurlock navíc není vegetarián, jejichž kritiku fast foodů společnost přijímá většinou s averzí. Přestože je film postavený na americké realitě, mluví ke všem. I u nás si stravování ve fast foodech oblíbila řada lidí, a právě k nim mluví dokument nejvíc. Jak už se Spurlockovým varovným prstem naloží, je ale věcí každého člověka. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

U meka jsem byl jenom jedou pozvany na cekulade, jinak pouze na zachode, ale priznavam, ze do jinych fastfoodu typu "Saigon" obcas zajdu. Zrejme ani tady ten film to pro drtivou vetsinu nebude zadne voditko, proc to nedelat, ale ten borec, co se sebou spachal, tak to vazne klobou dolu - hustota. Stejne jako ten typan s 19.500 leBigMacy na konte. Ale stejne si myslim, ze obezita neni problemem jenom za morem, kvuli takovym prikladum neni treba chodit tak daleko - staci se rozhlednout kolem. Pravda, Piwo neskodi tak jako sladka voda ;]] ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Typický představitel osvětových dokumentů nové generace - lehce vtipný, odvázaný, zábavný, ale zároveň informativní a naléhavý. Morgan Spurlock dává prostor všem zainteresovaným - konzumentům, prodavačům, lékařům, dietetikům, diabetikům i představitelům "temné strany síly", nesnaží se překrucovat, zamlčovat nebo si fakta přizpůsobovat k vlastní potřebě. Nenaváží se jen do hlavounů mcdonaldovského "evil empire" a jejich lobbyistických přisluhovačů, ale také do obyčejných Američanů, kteří nejsou schopni přijmout zodpovědnost za své zdraví a stále znovu podléhají svodům vysokokalorické stravy. Spurlock není tak nadaný filmař jako třeba Michael Moore, a nemá ani takové ambice, ale i jeho dílko rozhodně stojí za podívání! ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak Spurlock svoje mekáčožroutství prokládal informacemi o fast-foodech, nejtlustším státě apod. Amerika je vážně šílená země, snad ještě nidky jsem si neřekla "zlatá česká školní kuchyně". Kdybych ve škole měla možnost toho výběru, co mají mladí amíci, asi bych byla vážně hodně tlustá. A ty alibistický řeči ředitelů! Trochu mě štval samotnej Spurlock, zdálo se mi, že svoje "mentální problémy" způsobené tučnou dietou přehání. Ale možná mu bylo vážně zle. Nejhorší ovšem byla jeho přítelkyně-veganka. A závěr mě dostal, měsíc jídla z mekáčů a pak několikaměsíční "detoxikace" a hubnutí. Smekám. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Docela mě to překvapilo, co to udělá za jeden měsíc. No tedka si nejsme moc jistej, jestli je lepší denně sedět v hospodě u piva a nebo jíst v McDonalds. I to pivo má vitamíny, takže se přiklánim k hospodě. Škoda, že pak neukázali jestli si ty játra vyčistil zdravou stravou. Ani jsem nedostal chuť na nic z McDonalds, ale spíš chuť na nějakou zeleninu. ()

Související novinky

Spurlock a hollywoodská superagentka

Spurlock a hollywoodská superagentka

06.07.2016

Pokud vám jméno Morgan Spurlock nic neříká, zřejmě moc nekoukáte na dokumenty. Režisér Super Size Me, Nejlepšího filmu, jaký byl kdy prodán nebo Mansome o sobě dal naposledy vědět 3D výletem s… (více)

Politika nebo vědecký pokrok?

Politika nebo vědecký pokrok?

18.12.2005

Právě tímto tématem se bude ve svém novém dokumentu zabývat režisér Morgan Spurlock, který už zaujal svým anti-mcdonaldovským dokumentem Super Size Me. Nyní podle vlastní knižní předlohy nazvané THE… (více)

Reklama

Reklama