Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přelomu 70. a 80. let vzniklo v americké kinematografii několik filmů, zabývajících se problémem Mexičanů, přicházejících ilegálně do Spojených států za prací, mj. Ilegální přistěhovalec (1977), Hraniční čára (1980). Ve filmu debutujícího režiséra W. Tannena Okamžik záblesku je však tato tematika zpracována jen na okraji, jako ilustrace každodenní práce členů texasské hraniční stráže. Hlavním motivem je tu spekulace s možným vysvětlením dodnes plně neobjasněné vraždy prezidenta Kennedyho. Jistě chvályhodné ambice tvůrců natočit angažovaný film bohužel nedošly naplnění ani ve scénáři, ani v realizaci. Okamžik záblesku můžeme považovat za nevýraznou ukázku současné americké komerční tvorby, v níž chvílemi zaujmou herecké výkony Krise Kristoffersona, Treata Williamse a především Ripa Torna. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pokud mi paměť slouží, šlo v tomhle výborném thrilleru o zápletku, která snad i nějak souvisela s vraždou JFK. Celé to bylo postaveno hlavně na propracovaném námětu a scénáři, a myslím si, že se tvůrcům jejich záměr podařilo realizovat nadmíru dobře. Několik známých tváří v hlavních rolích svými výkony nijak zvlášť nezaujme, ale na druhou stranu ani nezklame. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci thriller o rangerovi, ktorý nájde v púšti vrak auta s mŕtvolou a kopou peňazí. Vyšetrovanie ho privedie až k bodu kedy by bolo lepšie, keby to auto nenašiel....áno Radyo zápletka súvisí s vraždou JFK. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak takhle to teda bylo. Chudák Oswald.. Ranní kocoviny, nedostatek disciplíny, horké zboží narvané ve skříňkách, nerespektování autorit a teď zamlčený nález nebezpečné hromady prachů s tajemnou minulostí. Tihle hoši z hraniční hlídky by měli mít na bundě spíš nášivku „U.S. Bordel Patrol“.. Debutant Tannen sice nedrží opratě svého neo-westernu s konspirativním stetsonem pevně v rukou, ale jsou tam věci, na kterých lze stavět. Uvěřitelné přátelství mezi cynickou šlachou Kristoffersonem a horkokrevným Williamsem, atmosféra prašného texaského pohraničí, věrohodně natočený pád pašerácké cessny či doprovod Tangerine Dream, když se rychlou jízdou zkouší odolnost náprav hraničářských džípů. Ještě několik minut po závěrečných titulcích jsem nemohl z obyváku vyvětrat odér osmdesátek a byl jsem za to rád.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dnes trochu pozapomenutý film, což však nijak nevypovídá o jeho kvalitě. Zajímavý příběh v obleku moderního westernu se zápletkou, týkající se vraždy JFK. Skvělý Kris Kristofferson a závěr docela hořký. 85%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ano ano, jak to vlastně bylo... dodnes snad největší nevyřešená záhada americké společnosti, vražda J.F.K. Tady nám autoři dávají zajímavě zpracovaný krimithriller, jak to mohlo být s vrahem a pozadím činu onoho roku ´63´.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ten přívěšek s JFK mohl být zajímavý pro Američany, nám to už moc neřekne. Velice dobrý thriller z rozpáleného amerického jihu. Taky bych byl rád takovým pohraničníkem, zvlášť když bych mohl jezdit do sousedního města na kafe za šerifem, hovořícím hlasem Rudolfa Hrušínského staršího. Platí ale, že příliš silná konspirace = naivní nuda pro diváka. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušná osmdesátková akce zabývající se problémem mexických přistěhovalců, kteří houfně utíkali přes hranice do spojených států. I když existuje celá řada hodně podobných filmů, tento se mezi nimi určitě neztratí. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: F1 = 6.10.1990, réžia českého znenia (ÚPF 1987) = MARIE FRONKOVÁ - Akčný film s mierne konšpiračnou zápletkou. Takých sa v našich kinách v rokoch 80-tych vyrojilo niekoľko a dnes už ich poznajú iba pamätníci. (1.10.2015) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Když pominu některé nesrovnalosti ve scénáři, konstatuji, že jsem vnímal tento snímek jako slušně nadprůměrný thriller. Možná právě ty nevysvětlené nesrovnalosti ve scénáři dávají možnost označení "mysteriózní". Chápu, že určitým mocenským kruhům může převelmi záležet na zamlžení některých událostí z oblasti vysoké politiky, ale takto okatě se to přece jistě nikde nedělá. Nebylo dostatečně vysvětleno, jak se vlastně ti kravatoví troubové dozvěděli o nálezu 20 let starého vraku. S tím si scénárista evidentně starosti nedělal. Moc se mi ovšem líbilo, jak se s těmi grázly vyrovnal Boby. Moc bych se přimlouval, aby se to zavedlo do praxe. Mnozí lumpové si totiž kulku zaslouží bez soudu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Solidny thriller z vidlakova s trochu pomalsim tempom, ktory postupne nabera na obratkach. Ustredna dvojka je skvele obsadena. Kurtwood Smith je znova neskutocne slizky. Mrzelo ma snad len to, ze dobru hodinu trva, kym sa rozbehne poriadne zapletka, ktora graduje az v poslednej polhodine. Keby to bolo naopak, tak to mohol byt poriadne nadupany thriller. Takisto ma nenadchlo, ze smrt jednej z dôlezitych postav neuvidime. Toto bola potencionalne velmi napinava scena. Suvislosti s vrazdou JFK boli roztomile, ale v mojich ociach film nijak extra nevylepsili. Vysledkom je slusny oldschool thriller s kvalitnym obsadenim. 6/10. P.S. Mysteriozne na tom nic nie je a ani to nie je prilis akcne. Jedna kratka prestrelka z toho akcny film nerobi, takze neberte prilis vazne komentare od ludi, ktori tento film nevideli uz dobrych 20-30 rokov. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,AKÉ MÁM OČI?" ,,AKO VYČURANÉ DIERKY DO SNEHU." __ Problémom filmu je v prvom rade scenár, ktorý drvivú väčšinu času lavíruje od nikam k nikam a sotva sa snaží posúvať dej ku konzistentnému rozprávaniu.  Svedčia o tom aj zbytočné postavy, akými sú dvojica žien a vo svojej podstate aj samotný šerif (R. Torn).  Označiť film za konšpiračný je taktiež nadnesené, pretože Kennedyho meno tu ani raz nepadne a to, že nájdené peniaze možno pochádzajú z atentátu naň nám naznačí záverečný prestrih a epilóg.  V tomto prípade vidím klady iba v atmosférickom soundtracku od Tangerine Dream a predrevolučnom českom dabingu, ktorý bol hlavným dôvodom, prečo som si Okamih záblesku pozrel. (400. hodnotenie, 34. komentár k filmu) ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

"Okamžik záblesku můžeme považovat za nevýraznou ukázku současné americké komerční tvorby", chacha, soudruzi museli být bdělí, když odhlédneme od nutnosti shodit film vyrobený prohnilými imperialisty a koukneme se na to nezaujatým pohledem, pak zjistíme, že to je parádní film se vším všudy. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

Polozabudnuty (vsadim sa ze som to videl ako decko v prvej polovici 90tok v televizii) thriller, alebo neo-western ak chcete, s vynikajucou plejadou hercov a uzasnym soundtrackom od Tangerine Dream. Co tomu dodava nieco navyse je skvela chemia ustrednej dvojice Kristofferson a Williams ako i finalna westernova prestrelka. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Dva kámoši najsou poblíž hranice s Mexikem vrak Jeepu, v něm mrtvolu a kufr s 800 000,- dolary... už, už hodlají seknout s prací rangerů a užít si nabyté peníze... když se ve městě objeví agenti FBI... ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Vynikající scénář i obsazení. Film, který na svou dobu tak trochu vybočuje z řady. Z rutiny pohraničníků na americko-mexické hranici udělá nález kostry slušné drama s přesahem a lehkým dotekem na americké dějiny. Velmi zajímavý střípek a na svou dobu vyspělý film. 80% = 4/5 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Matně jsem si vzpomněl, že jsem tenhle film kdysi viděl, možná ještě s rychlodabingem. I po letech je to moc fajn thriller, napínavý a s dobrým spádem. ()

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama