Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Wong Fei-hung (Gordon Liu) je poslán svým otcem k mistrovi Lu (Kuan Tai Chen), aby trénoval bojové umění Hung gar. Když Wong dokončí trénink, musí bojovat s vrahem svých blízkých a rovněž získat zpátky čest své školy. (Epistemolog)

Recenze (7)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Kung-fu, ktoré ako vidím v komentoch, sklame fanatikov do nonstop bitiek. Trochu mi to pripomenulo Jackieho film Dragon Lord, lebo namiesto bitiek sa aj tu hlavne súťaží. Ale absentuje tu humor. Film zaujme na svoju dobu modernejším spôsobom točenia. Žiadne šialené kamerové zoomy alebo absurdné skoky bojovníkov mimo kameru sa nekonajú. Takisto sa nedočkáme komických kulís s namaľovanou oblohou, ale celkom veľkolepých kulís v exteriéry. Tých pár bitiek je tiež celkom dobrých. Sú dostatočne dynamické a choreograficky pestré. Minimálne o triedu lepšie ako tie stereotypné poskakovačky vo filmoch Chang Cheha, ale na to čo začal predvádzať Jackie alebo Sammo o 2 roky neskôr sa nechytajú. Zaujímavá je aj štruktúra filmu. Tentokrát sa hlavný hrdina Wong Fei-hung (Gordon Liu) nerozhodne trénovať kvôli pomste, ale pretože nevie kung-fu a nechce byť ostatným na smiech. Samozrejme vďaka vedľajšej línii s policajtom (Lau Kar Wing), ktorý pátra po vrahovi a lupičovi (Lau Kar Leung) sa do toho trochu primieša aj pomsta, ale vyznenie filmu je vznešenejšie, o kultivovanosti nielen bojových schopností, ale aj morálnych, kde pomsta nemá miesto. Práve ten prerod mladučkého horkokrvného hrdinu k legendárnemu Wong Fei-hungovi ma bavil najviac, takže mi menší počet bitiek nevadil. Tréning bol naviac zábavný ako býva zvykom a keď si jednotlivý bratia Lauovi pomerili sily, ma potešilo. Ďalej ma bavilo odhaľovať obrovské množstvo budúcich hviezd v každom druhom zábere. Chýbal tam fakt len Jackie a Sammo. Takže celkovo to je príjemné kung-fu, ktoré viac stojí na príbehu ako bitkách a za to posolstvo a záver, keď sa všetci skamarátia, dávam aj štvrtú hviezdu. 7/10. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Stará a nudná hongongská "otloukačka", která je nepřehledná snad úplně ve všem. V postavách, ve skupinách postav, v ději (o čem ten film vlastně je?), v každoroční skupinové hře připomínající americký fotbal atd. ... Prostě film má jednak příšerný scénař (a to si na ně skutečně nepotrpím ...), nesmyslný děj na začátku se díky bohu změní v alespoň něco smysluplného, ale zato dost protahovaného a tím pádem nudného - výcvik. Ano výcvik u zkušeného mistra nesmí chybět v žádné hongongské "kung-fu mlátičce", ale tady tvoří snad tu největší část filmu a časem už je to nuda. Je tady nějaká pomsta (jak jsem asi dobře pochopil), která se udá během pár minut a pak zejména opět výroční skupinová soutěž. A to je vše. Nuda a trapárna, nic jiného. Musím ovšem vychválit vizuální stránku filmu, prostředí atd. To je skutečně moc hezké. Jinak jde ale o dost slabý a nezáživný kung-fu film. Když si představím, jaké "masakry" se točily počátkem 70. let (Bruce Lee, Sonny Chiba, ...), tak tohle je proti tomu jako pohádka pro děti do školky ... Pro příznivce žánru ale povinnost, už z důvodu stáří filmu ... ()

Reklama

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

První filmové setkání herecko-režisérské dvojce Gordon Liu a Lau Kar Leung dopadlo skvěle. Celkem velké davové scény i komorní trénink, zkrátka celý zdejší příběh o dospívání Wong Fei-hunga jasně ukázal, že v budoucnu oba pánové předvedou velké věci. To se naplnilo například v 36 komnatách Shaolinu ale bezesporu i tady. Na filmový večer kung-fu filmů skvělá volba. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Wong Kay Ying (Kong Yeung) nechce svého syna Wong Fei Hunga (Gordon Liu Chia-Hui) učit kung-fu a ten se tak nakonec na dva roky stane studentem u mistra svého otce Lu Ah Tsai (Chen Kuan-Tai). Po úspěšném dokončení tréniku jde Wong Fei Hung pomstít smrt Yuana a pokusí se znovu vyhrát pro svoji školu Pao... Hra Pao, kdy soutěžící z jednotlivých škol měli bez boje (toto pravidlo nebylo moc dodržováno?) získat dřevěný kolík se stužkou, nebyla moc atraktivní. Liu Chia-Liang snímek pouze nerežíroval, ale postaral se i o akční choreografii (v titulcích na začátku má kredit jako fighting instructor) a hraje v malé roli záporáka Ho Fu. A proto je docela překvapením, že film obsahuje pouze dva kvalitně choreograficky zvládnuté souboje a to je na hodinu a půl děje docela málo. V prvním duelu se střetnou Ho Fu, který používá kopí a ovládá nebezpečnou techniku kopu a muž zákona Officer Yuan Ching (Lau Kar-Wing) bojuje s mečem. Ve druhém souboji spolu změří síly Ho Fu a Wong Fei Hung, který používá jako zbraň tyč. V miniaturních rolích studentů v komparzu si zahráli Eric Tsang a Yuen Biao, ale toho jsem vůbec nezaregistroval. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tento jedinečný kung-fu film vznikl v roce 1976 jako jedno z prvních děl slavných bratrů Lau Kar Leunga, který si v něm střihl roli záporáka ,a v té době také začínajícího Gordona Liu (tehdy ještě s vlasy - ne v paruce, jako měl v Heroes of the East) v hlavní roli čínského národního hrdiny Wong Fei Hunga. Příběh začíná o tom, jak mladého, nezkušeného Wonga nechce jeho otec učit kung-fu, protože si myslí, že je příliš živý, než aby mohl nést dědictví v bojových umění po otci, čímž mladík velice trpí. Navzdory tomu proklouzne do každoročního souboje o Pao, což je jakási drsnější čínská verze rugby, čímž situaci jen zhorší. Naštěstí na scénu vstupuje Yuen Chung (Lau Kar Wing), jenž mu zajistí výuku u mistra, který už vyučoval i Wongova otce. Děj je zpočátku dost nepřehledný, k čemuž přispívají děsné titulky, jinak jde o klasický příběh cvičení a pomsty. V čem se však liší od jiných filmů je důraz na silnou filozofii a také hlubším pohledem (v rámci možností akčního filmu) na jeden z nejznámějších stylů kung-fu Hung Gar, choreografie je, jak by se dalo očekávat od Lau Kar Leunga, samozřejmě bezchybná . Z tohoto důvodu jej musím ohodnotit 100 % a zařadit do svého seznamu filmů, které by příznivec bojových umění neměl minout. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama