Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Loupežnická finta, přepadení vlaku, okradení cestujících, honička na koních a ještě si stihli zatancovat. První western má zkrátka všechno, co se od žánru dá očekávat. Navíc přidává násilí v poměrně syrové podobě a závěrečné desperátovo vyprázdnění koltu do kamery je skutečně lahůdkové. I v dnešní době jsem instinktivně opětoval palbu, takže si musím sehnat nový monitor. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Edwin S. Porter .. Tak mě napadá, dneska už se ve vlacích nevozí cennosti a nepřepravují bohatí cestující? Nebo je to prostě riskantní vlak vykrást? Dříve to byla totiž převelice oblíbená loupežná činnost a o ní pojednává i tento krátký film z dob, kdy snad nebyly ani plenky, natož aby v nich mohla být kinematografie. Na svoji dobu a možnosti dost akční a nekompromisní, co se praktik zločinců týče. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

[2/1001] Velká železniční loupež je film z roku 1903, přesto se však jedná o vcelku zdařilý snímek, na jehož sledování je vzrušující už i samotný fakt, že je starší jak 100 let. Přestože nejspíše nejsem schopen tuto věc posoudit, myslím si, že režisér ve snímku zkoušel značně improvizovat, takže se v něm objevily na začátek 20. století dost šokující a kontroverzní věci. Musím se přiznat, že jsem byl opravdu velice příjemně šokován a navíc se můžu pochlubit, že jsem viděl pěkně starý film. Z Velké železniční loupeže by se mohli dost poučit i dnešní režiséři... ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Přelomový film. V počátcích kinematografie bylo pohlíženo na filmaře jako na spolek podivínů s výstřední zálibou ve tvorbě pohyblivých obrázků. Pak přišla Velká železniční loupež. První film v USA který zaznamenal opravdu celostátní komerční úspěch. Kinematografie se pomalu začala stávat zábavou pro masy lidí. Dnes můžeme jen v němém úžasu sledovat její historii a dětské krůčky jejích průkopníků. A Porter průkopnický byl. Do svého dvanáctiminutového filmu zařadil 12 oddělených scének, které na sebe dramaticky navazují, což nebylo běžné. Prakticky vše je neustále v pohybu. Film je velmi akční. Přepadení, útěk, pronásledování. Střídání interiéru a exteriéru, jízda vlakem a na koni. Kamera je statická a má velký problém to vše zachytit. Ve scénce, kdy lupiči vyskakují z vlaku a prchají, nastává z dnešního úhlu pohledu humorná situace, kdy kameraman prostě nestíhá a herci se na chvíli dostanou mimo záběr. Nebo použití filmového triku, kdy lupič přemůže jednoho ze strojvůdců, následuje střih a z vlaku vyhazuje jeho figurínu. Inu filmové triky tu byly vždy a vždy budou. Jednoznačně největší ohlas měla a má scéna na konci, kdy bandita střílí přímo na diváka - do kamery. Tento film načrtnul základy westernu a motivoval stovky svých následovníků. Každý podobný film mě naplňuje ohromnou úctou a vděkem k lidem, kteří psali historii a zanechali o tom nesmazatelný důkaz. Důkaz, jenž je oknem do dávno ztraceného světa, o podobě naší minulosti. ()

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Nemý predchodca westernov. S veľkou pravdepodobnosťou by sa práve tento snímok mohol označiť za prvý western (ako prvý totiž splňoval "všetky" atribúty westernu). Ak si zoberieme často vyše dvojhodinové westerny, tak tento nám príde svojou stopážov viac ako príjemný. Najzaujímavejší je záver filmu, akýsi výstrel z pištole do divákov, čo by sa dalo zase označiť ako predchodca gun barrel loga z bondoviek. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Závěrečný výstřel bandity do kamery měl hluboký dopad na diváctvo. Přičiněním toho, že byla tehdy kinematografie v plenkách, a diváci nebyli na nic podobného zvyklí, hodně z nich očekávalo, že budou doopravdy střeleni. (JayZak)
  • Film se točil v Delaware a na železnici Lackawanna v New Jersey. (ČSFD)
  • Film mal na svoju dobu netradičné kolorovanie, hnedé interiéry a modré exteriéry. Tento efekt bol dosiahnutý tzv. virážovaním. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama