Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

F.man 

všechny recenze uživatele

Další velký milník historie kinematografie aneb zakládající kámen něčeho, čemu jsme později začali říkat western. Za zmínku mimo jiné stojí na tu dobu velká produkce – plnohodnotný vlak, rozsáhlý komparz cestujících, koně i přestřelky. Zábavná lekce filmové historie ve 12 minutách. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Díváte se na zažloutlou fotografii a hle! Ona se začne hýbat! Neskutečný zážitek pro každého filmofila. Ti lidé jsou už padesát let mrtví a přesto se hýbají! Pohádka! A ta poslední (první?) scéna, ve které se divák sám stane obětí pistolníka, je zkrátka dokonale podivná. Bůh žehnej youtubu! ()

themic 

všechny recenze uživatele

Nevím jak tenhle film komentovat. Tohle je patří do historie kinematografie a je to zajímavý vidět film, který trvá jen 12 minut a lidi na něj koukali s pusou do kořán. Z dnešního pohledu už hodnocení v podstatě nemá až takovou váhu. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Fantastické prevedenie vlastne pri začiatkoch filmu..pôsobivá práca s farbami, hudbou a ako sa hovorí v jednuduchosti je krása...a tento film to dokazuje ()

sta odpad!

všechny recenze uživatele

Poprvé v životě dělám něco, co se mi jinak hnusí - hodnotím jako odpad, i když si to ten film nezaslouží, ale mám k tomu své důvody. 1) V podstatě nevím, jestli bych Velkou vlakovou loupež dokázal hodnotit poctivě, poněvadž tady už se nehodnotí film, ale to, co ten film znamenal pro vývoj kinematografie. a 2) odpad dávám proto, že právě a především kvůli tomuto snímku se médium filmu začalo rovnat narativní struktuře (filmy měly už před Porterem narativní charakter, ale nedokázaly naraci vyjádřit specificky filmovými prostředky) - dokáže si někdo představit, jaké jiné možnosti médium filmu mělo? Já ne a proto odpad (a třeba mě ukamenujte)! ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Na rok vzniku výborné triky, dobrý strih, slušný zvuk, ktorý síce nie je vôbec akčný, ale kvalitne dramaticky kulminuje celý časový úsek deja. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Podíváme se ještě trochu dál do historie na snímek, který už má 110 let. To je krásný věk. Kéž bych se takového věku dožil. Téměř sakrální hudba vás uvede rovnou do akce. Tady se na ničem nešetřilo. Skupina mužů přepadne drážního zaměstnance, aby měli volný prostor při přepadení vlaku. Ten přijíždí zanedlouho a odjede i s černými pasažéry. Ti jsou opět rovnou na věc. Teatrální herectví je úžasné, navíc je propojeno s uvěřitelnou akcí. Ono to sice vypadá, že je to takové to video, kdy se dlouhý film odvypráví v několika minutách, jenže tady máte akci, napětí, drama, všechno nakombinované tak, aby to opravdu fungovalo. Začátky filmu jsou nádherné. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Treti zakladni kamen filmu: http://www.youtube.com/watch?v=PdSM789rlJk a zaroven praotec meho oblibeneho zanru westernoveho. Nerekne se sice jedine slovo, zato kulky svisti a mrvych je dost i mezi civilisty a to je dobre. Pekne nakroceni k Frigo na masine i k Divoke bande nebo Armade peti muzu z tehoz roku. Uz v tom pradavnu se pouzila dvojexpozice pri prepadeni telegrafisky (sice mi prijde,ze by to bylo levnejsi a vyhodnejsi udelat v postavene kulise...) Filmu trochu uskodilo kolorovani, ale vem to cert, hlavne ze se neco deje! ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je krásné především to, že ač western, byl sám natočen v době pohasínající slávy divokého západu. Taky si dokážu představit kontroverzi, kterou musela Velká železniční loupež na počátku 20. století vyvolat zejména kvůli nepokrytému vyobrazování násilí. (712., 17. III. 2012) ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Toto je další z těch revolučních kinematografických počinů, u kterých bychom spíše měli smeknout kloubouk, než se ušklíbat. Výborný děj a akce, film, který má co nabídnout. Tenkrát to musel být šok. Měli bychom si tohoto filmu cenit také proto, že položil základy podobným filmům, tj. westernům, ale i těm akčním. Záběr s koltem mířícím do kamery je geniální. ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Ech, jak hodnotit toto dílko, když jsem se narodila o skoro devadesát let poté... Dovoluji si podotknout, že je Loupež velmi statická. Ovšem, detail byl vynalezen až pár let po Porterovi, není se tedy čemu divit. Ale proč, proboha, mají všichni ''umírající'' ve filmech tendenci se najednou vztyčit, chvíli v této vzpřímené pozici zůstat a poté s vyvalenými kukadly a výrazem ,,ach, to nééé!!'', úslužně padnout k zemi? A ještě třešničkou na dortu zůstává fakt, že onen ležící chudák zapomene povolit paže, tudíž mu pak velmi šrotuje, zda je má nechat či nemá spadnout. A pokud to udělá, hlavně, aby to bylo co nejpomalejší a nejnenápadnější! Na druhou stranu obdivuji zápal herců a neherců, s jakou vervou se pustili do natáčení takových nebezpečných scén, jakožto kupříkladu bláznivé honičky na koních. Ten co spadl, si sakra rozmyslel další spolupráci s Edwinem. Byla šance jedna ku deseti, jestli ho jeden z bujných ořů rozšlape na kaši. Nicméně, film je přeci jen z roku ''dej sem chleba'' a já tedy s klidným svědomím mohu dát tři hvězdy. Pochopte, Meliés a bratři Lumiérové byli kapku působivější. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Prvá skutočná pravá akčná záležitosť v ktorej nevadila ani lokomotíva ktorá išla chvíľu po lúpeži po pravej a následne po ľavej traťovej koľaji, ani dvojica cestujúcich ktorí v pravom hornom rohu pozerali presne do miestnosti kde dvojica lupičov prepadla zamestnanca stanice. Predsa len v roku 1903 bolo vidieť natáčanie filmu niečím unikátnym, aj to že sa doňho ľudia dostali ako komparzisti. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Na němou éru celkem kvalitní snímeček. Vypadá to na první western. Celý děj byl doprovázen vynikající akcí, která se k tomu naprosto hodila. I když nemám westerny moc v oblibě, tak toto musím hodnotit velice kladně, pač je to první western.75% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prvy nemy film, ktory dal vzniknut mojmu stale oblubenemu zanru : kovbojkam. Ci uz tym s Wayne-om a Cooper-om alebo neskor az roku 1964 spaghetti westernom. 81 % ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Úctyhodné dílo z kolébky westernů. Výstřel přímo na diváky na konci musel být zážitek v té době! ()

ad 

všechny recenze uživatele

První filmový hit a už taková podbízivá akční řežba (sedm mrtvých :)) ) Mmch, už vím, na co měl asi odkazovat poslední záběr ze Scorseseho Mafiánů - Joe Pesci střílející do kamery... ()

Reklama

Reklama