Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vědecká expedice pátrající po legendárních lebkách z Tougandy se vylodí u břehů Bengálských ostrovů. Ačkoliv jsou speciálně vyzbrojeni, netuší, že dávné kouzlo lebek může ohrozit nejen je, ale i celé lidstvo. A právě toho chce využít nelítostný Xender Drax (Treat Williams). Ale jen do té doby, než se objeví někdo, kdo mu v tom může zabránit - neohrožený hrdina Fantom (Billy Zane) - postava z comicxové legendy staré více než 400 let. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (41)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film podle údajně celkem slavného comicsu ze zlaté éry tohoto odvětví zábavního průmyslu, ze stejné rodiny jako Kapitán Amerika, Rocketeer či Sky Captain And The World Of Tomorrow. Když ho budete takhle vnímat, vypadne vám z toho film, který zkouknete, řeknete si „a hele, začínající Catherine Zeta“ a „jéje, pan doktor z Everwoodu“ a pak po Fantómovi ani nevzdechnete. Film sám sebe nebere příliš vážně (ačkoliv se vás Billy Zane úporně snaží přesvědčit o opaku a svého hrdinu v touze po pomstě přehrává až běda:)), ale jde o dobře odvedené řemeslo – režisér Wincer je starý rutinér rodinných a oddechových filmů vůbec a skladatel David Newman zase komponuje (nejen) do komedií hodně kolísavé kvality. Takže si dáme ***, které tady znamenají 50%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď budete odchádzať, vezmite si chlebíček.“ S týmto komiksom som sa stretol len raz, keď som si v detstve za 22 Kčs kúpil prvé číslo, ktoré u nás v roku 1992 vydal Semic-Slovart. Ďalšie čísla som si nekúpil skôr preto, že ako žiak základnej školy som na ne nemal peniaze, než preto, že by ma nebavili. Vedel som, že v roku 1996 vznikol film, ale hoci som mal echo, že je príšerný, chcel som sa o tom presvedčiť na vlastné oči. Podarilo sa mi to v roku 2011. No, čo dodať. V roku 1998 nastala „ambiciózna“ vlna komiksových hitov (odpálená BLADEOM), kde nebola núdza o kvalitné dialógy, zaujímavé postavy, dobré scenáre a vzrušujúce akčné scény (X-MEN 1 – 2, HULK, SPIDER-MAN 2, V AKO VENDETA, Z PEKLA). Nebojte sa, nič z toho vo FANTÓMOVI nie je. Prichádza z éry pred týmito áčkarskými adaptáciami. Je to vlna, na ktorej je (ne)vidieť malý rozpočet, od hrozných umelohmotných kulís cez akciu ako z nemého filmu až po dialógy, ktoré nebudú dávať zmysel, nech ich budete počúvať ktorýmkoľvek uchom. Psychológia postáv je alarmujúco zlá (ústredný zlosyn je zrazu takmer neškodnou komickou postavičkou, „skutočný“ ústredný nebezpečný zlosyn na scénu prichádza 20 minút pred koncom). Nevraviac o príšernom hrdinovom tesnom, fialovom kostýme, rozpačitej výprave a detailom, ktoré nikto, kto nepozná komiks, nemá šancu pochopiť (čo mal dočerta znamenať otcov duch, kde vzal hrdina vlka a prečo všetkých značkoval prsteňom?). Zlé výkony hercov to len klincujú (Zane, Catherine Zeta-Jones, Treat Williams, Cary-Hiroyuki Tagawa). ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

S komixom to nie je žiadna sláva, dosť sa to opičí po Tarzanovi, len tu je chlapík zamaskovaný. A film? Kravina plná blbých kecov, slabých hereckých výkonov (Billy Zane ako kladný superhrdina? to je vtip? veď jeho slizký nesympatický ksicht je predurčený na hranie zlých zmrdov a tie jeho priteplené úsmevy! :D ) a má to ešte aj blbý dej. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Na začátku 30. let přestěhoval Chester Gould svým Dickem Tracym téma boje proti zločinu z rodokapsů do novinových stripů a Fantom scénáristy Lee Falka (populární strip Mandrake The Magician) a kreslíře Raye Moora se stal jejich prvním hrdinou s maskou, kterou nejsou vidět oči a přiléhavým kostýmem sahajícím od hlavy až k patě. Jako regulérní komiks pak Fantom vystřídal x vydavatelů, na přelomu 80. a 90. let i matadory DC a MARVEL a co je pro nás nejdůležitější, i náš SEMIC SLOVART, který ale jeho vydávání pro nedostatečný zájem zabalil po osmi číslech. Krom toho si Fantom našel cestu i do televize (úspěšný seriál z roku 1943 a jeho pokračování) a v roce 1996 i do filmu uzavírajícího neslavnou devadesátkovou minivlnu superhrdinského retra (ROCKETEER, MUŽ STÍNů), vzedmutou úspěchem Burtonova BATMANA. Filmový FANTOM nepřekračuje hranice nevýrazné, mírně nudné rodinné zábavy, na niž je Simon Wincer (ZACHRAŇTE WILLYHO, OPERACE SLON, KROKODÝL DUNDEE V LOS ANGELES) expert a které přes ucházející, správně komiksovou akci zoufale chybí pořádný drajv a nedodá ho ani mix známých herců. Billy Zane se omezuje nato, že přiteplalými úsměvy podtrhuje přiteplalost svého obtáhlého fialového kostýmu a Treat Williams si sice hughesovského záporáka užívá, ale potřebné charizma, zábavnost a démoničnost mu dát nedokáže, takže potěchu divák nalezne snad jen v tehdy ještě neprofláknuté Catherine Zeta Jones coby sexy záporačce, trénující tu na o dva roky mladšího ZORRA. Když dneska tak frčí superhrdinové, piráti a restarty, mohl by Fantom dostat znova šanci. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Záměrný oddechový brak, tak nějak úsměvně zábavný, ačkoliv v porovnání s o čtyři roky starším filmem Shadow (a to porovnání se přímo nabízí) překvapivě málo výpravný, akční i vtipný. Především Billy Zane je hrozný herec... Ne, počkat, to není ono... Billy Zane je hrozný. Tak. A poskakování ve fialovém pyžamu bral očividně až moc vážně. Zato s Treatem Williamsem a dalšími herci už to bylo lepší. Tvůrci si sice od Fantoma určitě slibovali více, ale co se dá dělat. Koukatelné to je bez větší újmy a na scény typu seskok z letadla na koně se nezapomíná. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ach jo, to byla ale pitomost. A to jsem se na to vážně těšil! Billy Zane jako maskovaný hrdina z džungle, Treat Williams jako záporák a konečně i Catherine Zeta-Jones, do níž jsem byl v mládí beznadějně zamilovaný. Ale jak se opět ukázalo, i sebevíc zajímavý námět s těmi sebevíc dobrými herci dokáže rutinní a nenápaditá režie srazit skoro až do odpadních vod. Fantom se v nich pěkně vymáchal, ale nakonec se přeci jen vyškrábal na záchranný vor, byť ohromně vratký a ohavně vyhlížející.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vo Fantómovi je všetko úplne zlé, čo je nakoniec dobré. Ak by totiž čo len jediná zložka filmu bola uspokojivá, tak by to nebola zábava a tvorcovia by sa tým hrali na nejakú profesionalitu. Možno si stupiditu scenára uvedomovali a natáčanie tak aj brali, alebo to mysleli vážne a mysleli si, že snáď tvoria začínajúcu úspešnú komiksovú sériu. Pokiaľ máte radi Indiana Jonesa, radšej sa tomuto filmu vyhnite. Pokiaľ máte slabosť pre mladú Catherine Zeta Jones, ktorá bola vtedy možno aj najkrajšia žena planéty, tak je to vlastne povinnosť. Pri raňajkách (v mojom prípade) s vypnutým mozgom pozerateľné. ()

MoiJe odpad!

všechny recenze uživatele

Úplná hroza. Týpek sediaci uprostred džungle s verným vlkom (!) a bielym tátotšom(!) v nafialovelom priliehavom oblečku(!) len čakajúci(!), kedy ho niekto bubnami privolá na pomoc. Občas rozprávajúci s duchmi, občas zachraňujúci akúsi slečinku pred začínajúcou Zeta-Jones a kupou padúchov, čo potom musia na seba pokrikovať "trapošiny" ako "Aha, oni utekajú. Poďme ich chytiť!". O predlohe nič neviem, ale film je strašný! +viď "Mejsy" ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Neohrožený hrdina Fantom ( Billy Zane ) - postava z comicxové legendy staré více než 400 let. Scénář : Jeffrey Boam. Kamera : David Burr. Hudba : David Newman. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Skúsme to brať v rámci dobrodružného komiksového žánru. Nadpriemer. Film ako taký nieje veľmi okázalí alebo v niečom výnimočný. Má však kúzlo. Kúzlo nostalgie všetkých tých starších dobrodružných snímkov. A to mu dodáva grády. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Superhrdinský snímek podle starého novinového komiksu. Je to celé hezky stylizované do 30. let, místy i docela zábavné, ale jinak průměrný dobrodružný příběh. No a Fantomův kostým by snesl nějaké změny. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Skvělá a záměrně trochu naivní komiksovka, ve které si divák užije akci i solidní výpravu. Celkově divácky příjemný počin, který svojí atmosférou a přístupem, patří spíš do 50. let minulého století. Ideální dvojprogram s Mulcahyho The Shadow. ()

Martin741 odpad!

všechny recenze uživatele

Nieco priserne - fakt americka blbina se vsim vsudy - odporne kulisy, dialogy nemaju zmysel ani nedavaju zmysel, pozeram, ze to aj komplet prepadlo ...... 0 % ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Uchazející, zábavný komixový film. O nějakých velkých kvalitách nemůže být řeč, scénář mizerný, režie průměrná, Zane přehrává... nakonec to ale ve výsledku splňuje účel. ()

Související novinky

Bouchačky a fialové tepláky

Bouchačky a fialové tepláky

17.12.2008

V roce 1996 natočil „australský dobrodruh“ Simon Wincer adaptaci stařičké komiksové série Fantom. Laciné béčko povýšil na snesitelnou zábavu hlavně scénář Jeffreyho Boama (Poslední křížová výprava),… (více)

Reklama

Reklama