Reklama

Reklama

Lichotky

Trailer
USA / Velká Británie, 1985, 92 min

Bezstarostná patnáctiletá Connie Wyattová (Laura Dernová) je možná mladá na řízení auta, ale klukům už dokáže zamotat hlavu spolehlivě! Její podezíravá matka se Connie snaží držet v bezpečí domova, ale ta by si daleko radši krátila ospalé letní dny poflakováním se s kamarádkami a flirtováním s chlapci u místního stánku s hamburgery. Když ale začne koketovat s pohledným a nebezpečným cizincem jménem Arnold Friend (Treat Williams), musí se připravit na děsivé a traumatické následky. (Cinemax)

(více)

Recenze (8)

Radko 

všechny recenze uživatele

Suburbánne predmestie. V ňom ošuntelý dom. Rodinka v ňom. Dcéry dospievajú. Krásne zachytenie obdobia medzi detstvom a dospelosťou ženy. Na jednej strane bláznivé pobehovanie s vrstovníčkami všade tam, kde sú chlapi a chichotanie sa na ich buranskej prízemnosti, na strane druhej prvé bozky na večerných autovýletoch nad mestom a konflikty s matkou. Tá sa snaží dcéru ochrániť pred nechcenými následkami prvých laškovaní. Na strane tretej dcérine nechápačky nad zbytočnými obavami matky z nevinných hier puberty. Na štvrtej flegmatický tato a sestra, ktorá príliš nedrží stranu súrodencovi. No a zo piatej strany sa plíži nebezpečný dospelý zvodca. Nahodený sťaby čávo z elvisovských čias, ktorý toho vie viac, než je zdravé. Zdá sa, že jeho snaženie nebude márne. Nádherne nejednoznačný záver, skvelá Laura Dernová. Poznámka: Film je zároveň možné čítať ako voľné pokračovanie Formanovho muzikálu Vlasy (Hair, USA/NSR 1979, 121 min.). Berger (Treat Williams) sa vrátil z Vietnamu, ostrihal háro, zmenil meno i image. A so zrejmou sexuálne vojnovou traumou začal stalkovať a zvádzať puberťáčky. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Zabudnuta a celkom slusna festivalovka s vynikajucou ustrednou scenou a skvelou Laurou Dern. Akurat na tu nezavislacku dramaturgiu v style odniekal-nikam si asi nikdy nezvyknem 6/10 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající Laura Dern, které jsem tuhle její roli zbaštil i s navijákem. Přesně na pomezí toho věku, kdy je na jednu stranu pořád dítě, ale přesto moc dobře ví, jak používat svoje tělo, gesta i mimiku. Hodně zvláštní film, u kterého mi žánr romantický jaksi přebývá a ten konec, ten si budu muset pustit asi ještě jednou. Mám z něho ještě teď dost zamotanou hlavu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dlho to vyzerá ako taký pohodový Hallmarkovský film o trojici dievčat na čele s mladučkou Laurou Dernovou z totálneho zapadákova, ktoré sa len tak poflakujú a popritom s nimi pekne lomcuje puberta. No a v poslednej tretine sa k slovu dostane diabolský Treat Williams, ktorý začne baliť Lauru a vyústi to do trpkého záveru, ktorý si každý môže vysvetliť podľa vlastnej fantázie. Film má extrémne pomalé tempo. Tínedžerka Laura si väčšinu času zaslúži za svoje správanie poriadny výprask. Asi najviac ma bavil diabolský Treat Williams, ktorý mi trochu pripomenul Kurta Russella z Death Proof. Na prvý pohľad frajer z ktorého nesála nič dobré. Takže celkovo to je zvláštny film na jedno pozretie. 5/10. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak se chovat k mužům. 1) Hezky napsané a stylizované jednohubce chybí konec. 2) Epizoda věnovaná tomu, jak 34letý Treat Williams (svůdce Arnold) s pěknou postavou a v sexy džínách svádí děvče, je asi nejhezčí část filmu. Skoro jsem jí záviděl. 3) Pak je tu ještě Geoff Hoyle (Arnoldův kámoš Ellie). ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Sundance vítěz 86 - tři kamarádky v čele s Laurou Dern si užívají prázdniny, zevlují v obchoďácích, neustále lžou rodicům o tom, kam půjdou, nesměle se ochomítají kolem míst, kde se schází starší atd. Výrazným prvkem hereckých výkonů i scénáře je přirozenost a přesnost zachycení toho zlomu, kdy se do dětské nevinnnosti, jalovosti a nejistoty začíná dostávat probouzející se pubertální sexualita a koketérie. Co z toho dělá hodně vyjímečnou záležitost, která řadí film do té naprosté menšiny, která vás dokáže něčím překvapit, je přesně to, o čem se nedá nic říct (pozorný divák si může náznaku všimnout už relativně brzy v ději, i když mu tam asi nebude sedět a dávat smysl, v čemž je ta mazanost) a kvůli čemu více než kdy jindy platí doporučení nic si o filmu nezjišťovat. ()

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama