Reklama

Reklama

Maria milostiplná

(festivalový název)
  • Kolumbie María, llena eres de gracia (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Maria žije v malém městě severně od Bogoty společně s babičkou, matkou a sestrou, která zůstala sama s malým dítětem. Každé ráno spěchá na autobus a jede do práce: na květinových plantážích pracuje s kamarádkou Blankou. O víkendech se v městečku dá jít jen na náměstí, kde se koná hudební zábava a kde Maria vidí stále stejné obličeje. Má přítele Juana, jehož nemiluje, a před sebou žalostnou perspektivu nudného života. Pak však přichází osudový zlom a Maria se ocitne na životní křižovatce. Pokusí se radikálně změnit svůj úděl, ale přitom se zaplete do nebezpečné hry. V průběhu několika dnů se půvabná dívka ocitne v situaci, která prověří její vnitřní sílu i odvahu, a díky této zkoušce se Maria dokáže rozhodnout, kudy povede její další životní cesta. Film byl uveden v soutěži letošního MFF v Berlíně a režisér Marston říká: "Myslím si, že mezi dnešními sedmnáctiletými existuje spojnice, která přesahuje kulturní i ekonomické mantinely, a to je jeden z důvodů, proč je pro mne tento film tak osobní. Vypráví totiž o snaze najít sám sebe a své vlastní místo uprostřed daného světa." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi hodnotná výpoveď o pašovaní drog z pohľadu sedemnásťročnej Kolumbijčanky, ktorá sa po zatlačení do životne bezvýchodiskovej situácie nechá strhnúť do slepej uličky, z ktorej niet návratu. Jednoduchý koncept, príbeh je trpký a spracúva zaujímavú tému, tuzemskému divákovi pomerne neodhalenú, nechýba niekoľko dramatických a vyostrených situácií. Bohužiaľ je citeľne vidieť, že režisér postavil celý film len na týchto pár okamihoch, medzi ktorými ma nedokázala dejová štruktúra pohltiť natoľko, aby som na ňu po pár dňoch nezabudol. 70%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Příběh sedmnáctileté Marie, která se stává tím nejposlednějším pěšákem na cestě distribuce drog z Kolumbie do USA. „Budeš pracovat jako pašerák. Je to skvělá práce. Jen přijdeš, odevzdáš zboží, dostaneš prachy a to je všechno.“ Je to totiž určitá možnost pro ni a její nenarozené dítě. Obyčejně podaný příběh ženy, která se snaží využít něco jako šanci, i když cena jejího života se bude rovnat ceně obsahu jejího žaludku. Film ukazuje pašeráctví i v tom pozitivním světle. Drogy, které by mohly přinést naději. Každopádně, já jsem ráda, že jsem se konečně dopídila té poslední (a pro mě naprosto neznámé) herečky, nominované na Oscara za rok 2004. A byla vážně výborná, stejně jako film. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Název mě trochu zmátl, ale hned zkraje bylo jasné, že je to o něčem úplně jiném. Je mě z toho na nic, ale je to tak. Holky za vidinou zisku a lepších zítřků jsou tak silně naivní, že mě to chvílemi silně lezlo na nervy, ale vědomí, že se to vážně děje, je spíš strašně smutný fakt......... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo opravdové překvapení v tom pozitivním slova smyslu! O tomhle filmu jsem až dosud vůbec nevěděl, české distribuci se totiž velmi důsledně vyhýbal a tak nebylo mnoho způsobů, jak ho vidět. Ale když jsem zaregistroval, že ho bude vysílat slovenská Dvojka, tak jsem na něj se zvědavostí sobě vlastní koukl a dobře jsem udělal. Takhle záživný a zajímavý film, který nenudí a se kterým čas utíká neuvěřitelně rychle jsem už dlouho neviděl. Začíná to celé vlastně jako teenagerovské drama o jedné zbouchnuté sedmnáctce, aby to pokračovalo jako drama o nelegálním převozu drog v lidském těle z Kolumbie do Spojených států. Hlavní hrdinkou ztvárňuje úžasně sympatická černovláska Catalina Sandino Moreno, která je opravdu velmi pěkná a která kromě toho umí i velmi dobře hrát. Nominace na Oscara pro tuto herečku byla určitě zasloužená. Jinak tedy co se týče příběhu, tak ten rozhodně nenudí a až do konce jsem čekal se zvědavostí, jak celý příběh dopadne, a dá se říci, že mě konec nezklamal. Opět jsem se ale utvrdil v tom, proč mám rád jihoamerické filmy. Jsou zajímavé, jsou od těch evropských a amerických dost odlišné, ale přitom nám jsou přece jen něčím blízké. Tenhle film si určitě zasloužil dostat se v Česku aspoň do kin. Ale co, hlavně že jsem ho viděl, protože mé nadšení opravdu nezná mezí. Je to zcela zaslouženě za pět hvězdiček. A ještě něco. Opět jsem se utvrdil také v tom, že jakmile nějaký film produkuje televize HBO (jako v tomto případě), tak to nemůže skončit jinak než mým velkým nadšením! ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Film z Kolumbie, tematiku si tipnite. Štáty Latinskej Ameriky spustili masívnu kampaň edukačných telenoviel, vďaka ktorým sa podarilo znížiť pôrodnosť, ukázali ženám, že sa dá žiť aj inak. Nielen v 16 sa nechať nabúchať, treba skúsiť dokončiť aspoň strednú školu. Ale tu sa ukazuje, že latinsko-americkej hlave asi niet pomoci. Sestra hlavnej hrdinky je asi to najodpornejšie ženské stvorenie na západ od Greenwichu. Samotná Maria a hlavne Blanca sú tiež riadne trúby. Svojím nezodpovedným konaním ohrozujú nielen seba, ale aj všetkých blízkych. Už som si v hlave vybavovala alternatívny koniec, kedy gangstri vyzabíjajú celý byt plný príslušníkov Carlinej rodiny. Tak by to bolo aj za 5*. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Pokud chci něco měnit, musím vědět co, musím vědět jak, ale hlavně musím vědět, čeho chci dosáhnout. Tady to nebylo, tady jen somnambulně zíívala nějaká nablblá pička, která svou "jinakost" dávala najevo odmítáním práce (hmm) a lezením po zdi (hmmmm). Možná mi chybí senzitivita pro tento druh lidí a jejich problémů, ale tohle mě opravdu nedojímá. Film bez duše a hlavně bez konce, těžící z pseudoaktuálního problému pašování drog. Navíc technicky nezvládnutý, věcně mylný - chtěl bych vidět, kde se americký celník (bílý!!! ha ha ha ) chová k couře z Kolumbie uctivě a se slovy: nemůžeme vás rentgenovat, protože jste těhotná, i když víme, že máte v žaludku drogy. - ji pustí ven. Prostě trapná kravina, která zavání propagační agitací náborářů z Medellínu ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Asi takto funguje Kolumbia. Buď ostaneš v chudobe, alebo to skúsiš s kriminalitou. Jeden z tých filmov o živote v každodennej šedi. Neunáhlený, spoľahlivý film, no chýbalo mu niečo navyše. Možno väčšia tragika, chýbala aj drsnosť kokaínových gangsterov. Inak ako sonda do sociálnych problémov latino sveta veľmi vkusný film. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Smutný a otevřený film o tom, jaké riziko jsou ochotny podstoupit mladé a naivní holky pro vidinu lepšího života a peněz. Nehledě na to, že polykání 50 pytlíků s kokainem a jejich opakované polykání na toaletě v letadle, poté co byly z těla přirozenou cestou vyloučeny, je síla už sama o sobě. I když příběh chvílemi ztrácí tempo, pořád zůstává hodně výmluvnou výpovědí o životě v dnešní Kolumbii. Výkon hlavní představitelky je úžasný, hodně se mi také líbí plakát k filmu. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Priemerná mainstreamová produkcia, ktorej sa podarilo preraziť do sveta vďaka šťastnej konštelácii a najmä šikovnému distribútorovi. Predvídateľné a priehľadné. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Maria, llena eres de gracia je príbeh krehký natoľko, aby si divák uvedomil drsnú realitu latinskoamerického sveta. A tiež dosť osobný na to, aby poukázal na pálčivé spoločenské problémy. V jeho centre stojí Mária, maldé dievča z kolumbíjskeho malomesta, ktoré sa pokúsi vymaniť z ubíjajúceho stereotypu vlastného života. Hoci pracuje s kvetmi, jej existencia nie je ružová. Z nízkeho príjmu živí matku a sestru, ktorá vychováva dieťa bez otca. Film postupne odkrýva katastrofálnu situáciu hrdinky a ukazuje, že nemá šancu zlepšiť svoj život inak ako spôsobom nelegálneho zárobku. Stáva sa mulicou – teda ženou prenášajúcou drogy a vstupuje do sveta, v ktorom sú peniaze dôležitejšie než ľudské životy. Príbeh si naďalej zachováva komornú atmosféru a hoci je v ňom krvi pomenej, následky sú trvalé. Režisér prenikol do myslenia hrdinky a zachytil jej prerod z naivnej dievčiny na ženu uvedomujúcu si váhu skutočnej ľudskosti. K tomuto filmu som sa dostal náhodou a je pre mňa neklamným dôkazom, že aj z neznámeho titulu môže neočakávane vzísť niečo veľmi pôsobivé. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci príbeh, a na moje prekvapenie aj samotné spracovanie. Je to smutné, k čomu až prinúti človeka chudoba a snaha niečo dokázať, no niekedy je daň za to až príliš vysoká. Veľmi dobre zvolený námet, taký typický kolumbijský, kde je problematika drôg a pašovania na dennom poriadku. Napriek tomu sa mi to zdalo trochu nedotiahnuté, a to nemám na mysli ten koniec (ktorý tiež nebol úplne podľa predstáv), ale celkovo to ich dobrodružstvo v New Yorku. Aj keď všetko pekne na seba logicky nadväzovalo, prišlo mi to také dejovo nevyvážené. Ale nevadí, počíta sa v tomto najmä námet a sila príbehu, a to je hodné určite aspoň tých 4*. Navyše Catalina Sandino Moreno zahrala obdivuhodne. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Urcite mohli tvurci pridat na dramaticnosti v zaveru filmu. Moc jsem ani neveril tomu, ze by paseraci Marii a Blance po takove dobe za zbozi zaplatili... Jinak se jedna o slusne drama, pro Kolumbii vice nez aktualni tema, ktere ovsem dokaze zaujmout temer kazdeho divaka. C. S. Moreno zvladla svou roli velmi presvedcive a pravem byla nominovana na Oscara. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Z filmu se ve druhé polovině lehce vytratilo strhující tempo, jež snímek nasadil na začátku. I tak je pro mne tento film jako tříska, kterou mám hluboko pod kůží a jen tak ji nevytáhnu. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Odvrácená stran mince Radka Štěpánka :), Nepadnu na zadek jenom proto, že film pochází z těch exotičtějších pater kinematografie. Takový ten festivalový lehký podprůměr, lemovaný průhledností toku děje... ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mohl to být drsný a uvěřitelný příběh, kdyby se režisér aspoň trochu držel reality. Hlouposti a naivitě dívek se ještě dá věřit, ale benevolenci amerických celníků a velkému pochopení drogových dealerů fakt neuvěřím. Konec mě dorazil - těhotná Maria, bez povolení, bez práce, bez zázemí, s trochou peněz - hurá, zůstávám v Americe! Viděno v rámci Challenge tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Život je jako labyrint. Nikdy nevíš kterou cestou se vydat. Potom je už většinou pozdě. Mária pracuje květinové plantáži, pohádá se s přitelem, s kamarádkou zajde diskotéku, v baru hledá práci, na těhotenském vyšetření slyší tlukot srdce svého dítěte, je na útěku před stereotypem rodiny, v letadle s břichem plným drog... ()

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Reklama

Reklama