Reklama

Reklama

Strašidelný palác

  • USA The Haunted Palace (více)
Trailer

Obsahy(1)

Velmi volná adaptace Lovecraftova Případu Charlese Dextera Warda nás spolu se stejnojmenným hrdinou (Vincent Price) a jeho ženou (Debra Paget) zavádí do přímořského městečka Arkham. Manželé se rozhodli navštívit obrovskou vilu, kterou Charles zdědil po jednom ze svých předků. Starousedlíci jsou však vystrašení a od návštěvy sídla je vyloženě odrazují. Charles se ale nenechá vyděsit pověstmi o svém prapradědovi, který prý prováděl v domě ohavné rituály a zapřičinil tak dědičné znetvoření obyvatel ponurého města a rozhodne se v domě přespat. Brzy se ale ukáže, že jeho osudné dědictví je strašlivější, než si vůbec dokázal představit.

Produkční společnost navzdory Cormanovým protestům do názvu snímku prosadila odkaz na Adgara Allana Poe, aby tím vytvořila dojem návaznosti na předchozí úspěšné Cormanovy adaptace Poeova díla. Těsně před závěrečné titulky také bylo přidáno několik Poeových veršů. (TobRieper)

(více)

Recenze (75)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První filmový Lovecraft a hned takhle povedený. Do zapomenutého městečka, nad kterým se již staletí vznáší kletba upáleného čaroděje, se vrací potomek dotyčného čaroděje a začínají se dít věci. Plusem je výtečná atmosféra. Příběh ale bohužel nemá úplně největší spád a celé vyprávění je na dnešní poměry hrubě naivní. Nadšení se u mne nekoná, ale za povšimnutí The Haunted Palace určitě stojí. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Haunted Palace představuje návrat ke starému receptu amerického gotického hororu 30. let. Tím se rozumí viktoriánské dekorace, ateliérovost, ponurost a postupné racionální vysvětlování všech událostí. Výsledkem je nesnesitelně žánrový závěr a realisticky-strnulé prostředí, v některých momentech nepatřičně exponované (blesky, objevování kastelána, klaustrofobie a nepoznatelnost místa vily). A vůbec nejde o to, jak se někdo zabije, ale jak se k tomuto zabití dopracujeme. ____ Celý film záměrně a důmyslně pracuje se systémem apriorního / aposteriorního poznávání. Události ve filmu se odehrávají o 110 let později, divák tedy díky aposteriorním znalostem ví víc než postavy. Přesto se spolu s postavami ocitá po začátku dění v pozici apriorního pozorovatele, který musí věci domýšlet, protože nedisponuje jakýmikoliv zkušenostmi. Co víc, postavy díky dědičnosti diváka v informovanosti předběhnou a vymění si s ním pozici. Což je komplikováno ještě tím, že 1, paradoxně nejvzrušivějším objektem je manželka, sic nevědoucí, přesto zachraňující vědoucí. Lépe řečeno, svoji apriornost vykupuje schopností být hybatelem děje (na rozdíl od diváka) a ženským instinktem. Pohybuje se přesně na pomezí femme fatal (na to však nemá dostatek moci) a gore-předmětu (před tím ji chrání žánr). A za 2, je to komplikováno tím, že spousta postav ví víc než jiné postavy. Neboli některé ví víc než divák a jiné ví méně než divák. Tudíž vedle klasických „hladin" každého filmu (autor - vypravěč - postavy - divák) se jednotnost postav (třetí hladiny) rozchází v tom, co jim vypravěč, potažmo autor přiřkne, co jim vědět dovolí a co zatají. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jestli někoho těší postavy herců strnule postávající či absurdně se pohybující mizanscénou, které vévodí šestákové gotizující a vůbec historizující rekvizity odrážející spíše vkus nevzdělaného hradního pána, který si myslí, že umí nahnat strach, než zlého génia, nejsem to já. Konečně jsem prožil, v čem je lepší Shining - umí z moderního hotelu vybudovat lepší atmosféru než tohle ze vší rozházené veteše - poskytnout neurčitou obavu namísto shovívavého úšklebku. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Roger a Vincent opet nezklamali! Vubec prvni natocena adaptace Lovecraftova dila (konkretne povidky The Case of Charles Dexter Ward) je, jako ostatne vse co spolu natocili, naprosto uzasna. Priceho vykon je opet nezapomenutelny a za zminku jiste stoji i veteran Lon Chaney Jr. v roli Simona. Scena ve ktere se v potemnele chodbe setka s Ann Wardovou patri k vrcholum filmu. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Další ze "spolupráce" E.A.Poe x Roger Corman x Vincent Price. Posledně jmenovaný předvádí strhující výkon rozpolcené osobnosti. Těšit se jinam můžete na kvalitní horor se vším co jej takový dělá. Tajemný palác, bouřka, hrobky, mrtvoly a pomsta po 110 letech. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na podruhé už jsem na pět hvězdiček nadšený nebyl, ale nikdo neumí deklamovat tak skvěle jako Vincent Price. A tady má prostoru habaděj. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozum sa vzpiera vyššiemu ako priemernému hodnoteniu. Chlapčenské rezíduá, plné túžby po tajuplných, desivých dobrodružstvách naproti tomu stúpajú po hodnotiacom rebríku nahor. Výsledkom sú plne zaslúžené štyri hviezdy nad zdedeným zámkom. Veď pozrite koľko je okolo neho a v ňom hustých pavučín. Všade obláčiky tajomnej hmly. Potkani, krčiaci sa pri stene! Všetko má na svedomí KNIHA. Kniha viazaná v koži. Kniha s názvom: Necronomicon (poznámka: len raz som ju držal v rukách, podrobne a dlho ňou listoval, čítal, no napokon lakomosť zvíťazila nad vlastníctvom - jej cena bola neúnosná). Deklamujú sa tajomné oživovacie slová, miesiace latinčinu a akýsi záhadný protojazyk (nie z tohto sveta). V hradnej studni klokotá slizovitý zelený tvor. Dedinčania sú natrvalo prekliati. Ich potomkovia hrôzokomicky deformovaní. Oči im zatienila a prekryla hlinovitá štruktúra kože. Vincent Price sa do kulís romantizujúco-tajuplnej línie strašidelných filmov akoby narodil. Ideálne pre všetkých, ktorých nepohltila snaha všetko vysvetliť jedine logikou a rozumom. Ideálne pre tých, čo nestratili srdce a intuíciu, pre tých, čo radi rozprávky aj v dospelom veku, pre obdivovateľov literárneho diela Howarda Phillipsa Lovecrafta a Edgara Allana Poa. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sychravé počasie dokáže vyvolať dokonalú atmosféru, pričom návrat do dávnej filmovej tvorby, má pre mňa najmä v tomto období čarovné kúzlo. Pociťujem to tak každý rok na jeseň, nie je tomu inak ani pre tento krát. “Haunted Palace” spĺňa všetky prísne kritéria z pohľadu spracovania, ktoré miestami vyznie lepšie, ako v prípade mnohých filmov v súčasnosti. Nádherná kamera, kulisy, “Alpha Omega” - dokonalý gotický nádych, a Vincent Price ako záruka kvality. Pre mňa o chlp lepšie ako “Zánik domu Usherů”, o chlp slabšie ako “Jama a kyvadlo”. Štvrtá z rešpektu .. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Roger Corman - priekopník americkej filmovej horrorovej produkcie. Vincent Price - uznávaná legenda horrorových filmov. Príbeh mierne šmrncnutý Edgarom Allanom Poe a Howardom Phillipsom Lovecraftom, dvoma kultovými horrorovými spisovateľmi. Starý gothický horror o strašidelnom paláci na brehu mora. To je kombinácia, ktorej nedokáže odolať žiadny horrorový gurmán. Hmla, búrka, blesky, sychravé počasie, hroby, ponuré chodby, pokrútené stromy, pavučiny, pavúci, krysy, mutanti, bohom zabudnuté mestečko, kliatba upáleného čarodeja, návrat jeho potomka. Perfektná kamera, pôsobivé kulisy a dekorácie, zatuchnutý viktoriánsky štýl,  podmanivá hudba, dychberúca atmosféra. Absolútna gothická klasicka. "The Haunted Palace" (Strašidelný palác). Gothic horror par excellence. **** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vizuálne aj atmosfericky parádne, Vincent Price super a aj tá story bola cool. Ale to tempo rozprávania mi vôbec nesadlo. Slabších 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nádherný gotický horror s vynikajícím Vincentem Pricem - rozdvojení jeho osobnosti jest bravurní, zejména poloha Mr.Hydea. Spojení Price+Corman je více než šťastné, o inspiracích E.A.Poem a H.P.Lowecraftem nemluvě. Nečekejte brutální italskou školu, neboť Corman našel zalíbení v produkci britského studia Hammer... Mlha, bouře, hroby, chodby, pavučiny, mrtvé stromy, pavouci, krysy, zrůdy a palác u moře - co víc si přát? Sledovat nejlépe v noci za bouře a o samotě. V jednom momentě mě pobavily české titulky, když z Cthulhu udělaly Sulsu. Jak překladatelka zkomolila Yog-Sothoth ani nechtějte vědět... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem film, kterému by se tak úspěšně dařilo převádět na plátno cokoliv z atmosféry knih H.P. Lovercrafta. Cormanovi se to částečně daří a už jen to je úspěch. O nějaké atmosféře strachu již se přbývajícím stářím tohoto filmu sice již nemůže být řeč i když i tak se občas divák dočká náznaku napětí, či leknutí. Jinak asi není filmu moc co vytknout. Je tak dobrý jako jsou dobré předlohy z nichž čerpá a stejně jako ony je i on poznamenám časem. Pro ty papundeklové kulisy, když jsou pěkné, má slabost a tak dávám solidní 4 hvězdy. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Vezmeme si troška Peovej gotickej atmosféry, primiešane Lovercraftovu šialenosť a okoreníme démonickým Vincentom. To znie tak sľubne, však?! Bohužial druhá polovica filmu ma už tak neohromila, čo je veľká škoda, inak by som dala bezváhania 5*. Ale inak by mal byť tento film pre milovníkov hororu povinnosť, už len tým, že v sebe spája dvoch najväčších klasikov žánru. :-) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ultimatívna pecka a jeden z najlepších gotických hororov a dozaista i jeden z najlepšie zadaptovaných Lovecraftov (a to ma predloha inak nebavila). Totižto Lovecraftov afektovaný rukopis dokonalo sedí na Cormanovu afektovanú réžiu a neskutočný fenomenálny Vincent Price by sa nedal nijako inak charakterizovať ako Lovecraftom herectva. Taktiež narozdiel od Pit and Pendulum či Masque of the Red Death je tu oveľa viac exteriérov, ktoré v gotických hororoch tak zbožňujem. Takže uličky zaspatého novoanglického mesta striedajú zábery na pokrútené stromy na hmlou zakrytom cintoríne a k tomu hrá úžasná pompézna hudba! Číra slasť! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Výborný gotický horor, který se pyšní noční sychravostí, hradní zatuchlostí, několika freak prvky, podmanivou démonickou hudbou a uhrančivým vyběleným Vincentem Pricem. Na deštivou noc více než výborná volba, tohle už se dnes jen těžko pohledá mezi novodobou tvorbou. Lahůdka! ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Corman zrejme ako prvý filmár prišiel na to (a s ním i mnoho vtedajších divákov), že Poe je síce šarmantne starosvetsky strašidelný, ale na absolútny lovecraftovský des nemá potenciál. A aby na diváka nevybafol priamo s nejakým "alienovským" príbehom, ktorý sa divácky "nedá prežiť", Lovecrafta aspoň do toho Poea (Bohu vďaka i zaňho) vpašoval. Nehovorte, že tento film stojí za menej než 81%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další Cormanova trefa (skoro)do černého. S tímhle kouskem musí být spokojenej snad každej milovník gotickýho hororu. Ikdyž tenhle film byl k úspěchu snad předurčen. Nedokážu si totiž představit, že by z toho byl nakonec propadák. Spojení Roger Corman, předloha E. A. Poe(báseň), předloha H. P. Lovecraft(povídka)-ikdyž toho zase až tak nemusím, Vincent Price a Lon Chaney Jr(ikdyž já raději tatíka). Tahle kombinace je prostě polovina úspěchu. Možná mě osobně zamrzelo, že víc prostoru nedostala krásná Barboura Morris. Silné 4hvězdy. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Z hlediska atmosféry a stylu je STRAŠIDELNÝ PALÁC absolutně k sežrání (stejně jako ZÁNIK DOMU USHERŮ a JÁMA A KYVADLO). Valící se hustá mlha, hřmění a odříznutá vesnička se stylovým hřbitovem a nádherným titulním palácem na kopci (každý záběr na něj je lahůdkový). Samozřejmě nemá cenu hrát si na to, že je to nějak extra děsivé a napínavé, protože na to je tenhle film zkrátka už trochu (víc) zastaralý (těch pár trikových záběrů je fakt špatných) a "kulisový" (což mě osobně vadí minimálně, jelikož to beru u Cormana a u oldschoolových hororů vůbec jako samozřejmost). Pochopitelně to hodně táhne také skvělý Vincent Price, který zde oslňuje dalším ze svých ďábelsky charismatických výkonů... 80 % ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Působivý snímek, kde se navzdory stáří podařilo dodnes dochovat vskutku luxusní atmosféru, kterou může většina soudobých hororových blábolů jen tiše závidět. Samozřejmě, že se doba vzniku podepsala i na celkové děsivosti. Přeci jen se od roku 1963 požadavky a možnosti vyděšení diváků kamsi posunuly, tudíž v tomto případě nejde o děsivosti vůbec mluvit. Nicméně, hlavní dějová linka mě velmi bavila. Netuším, zda to připisovat jistě dobré knižní předloze nebo scénáři. Velkou pochvalu si jistě zaslouží i herecké výkony. Zejména Vincent Price byl naprosto boží ve své schizofrenické dvojroli. Rád v budoucnu kouknu na dalšího Lovecrafta. [80 %] ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Corman s Pricem ve své typické podobě. Sic je zub času neúprosný, i tak se jedná o příjemné pokoukání. Bát nebudete, ale atmosféru si užijete. ()

Reklama

Reklama