Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruce Willis je nemilosrdný zabiják, známý jako Šakal, který byl najat, aby odstranil vysokého státního úředníka. Aby bylo možné vystopovat chladnokrevného vraha a zabránit zločinu, zástupce ředitele FBI (Sidney Poitier) a důstojnice ruské zpravodajské služby (Diane Venora) požádají o pomoc uvězněného irského teroristu (Richard Gere), který jediný ho může zastavit. Tito neobvyklí spojenci hrají závod s časem, aby zastavili tajemného žoldáka před splněním jeho úkolu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na první možná i druhé shlédnutí je to tuctové hledání nájemného vraha pomocí "muže, co ho viděl jako jediný na světě". Později se však vynořuje kvalita hereckého obsazení, které ani na minutu nesklouzává mimo dramatickou rovinu bez humoru. Díky tomu se na Šakala vždy rád podívám, což je díky častým reprízám v televizi zajímavý jev. PS: Bruce Willis je prostě nejlepší:) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Puvodniho Sakala jsem sice nevidel, ale neverim, ze by me bavil vic nez tenhle. Film ma sice mozna krapet dlouhou stopaz a tim padem se hlavne v prostredni casti nedeje zadna poradna akce, ale prekvapive to vubec nevadi. Jednak pribeh je naprosto dostacujici, hudba je spravne drsna a dej je sviznej, takze se nikde nezadrhava a bavi celou dobu. Navic Gere, ackoliv se ze zacatku snazi delat desnyho drsnaka, se za chvily rozehraje, zdarne se zbavil svyho klasickyho vyrazu a zahral fakt hodne solidne. Pak tu mame Jacka Blacka, v maly, ale cool roli. No a nejlepsi nakonec. Bruceovi zaporna role perfektne sedla, meni prevleky castejc nez spodary a ten kanon, co si sezene, je takovej kotel, ze by s nim moh strilet mamuty. Skvele zabavnej akcni film. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Znají jeho metody... Střeží jeho cíl... Vědí jeho jméno... Je to Šakal. The Jackal je můj oblíbený akční thriller. Umí skvěle vyprávět příběh a atmosféra ve filmu je vynikající. Bruce Willis je charismatický chladný zabiják, který dostane za úkol zasadit strach do všech Američanů, pomocí veřejné popravy. Richard Gere jako Declan Mulqueen, je vytažen z vězení, aby mu v tom zabránil. Asi nikdo nečekal, že větší sympatie poputují k Willisovi. Střída jeden kostým a účes za druhým a připravuje se na nájemnou vraždu. Film má opravdu luxusní soundtrack, který zaznívá ve správných chvílích. Willis i Gere jsou opravdu esa a spor mezi nimi je snadno uvěřitelný. Je to doslova válka mezi dvěma muži. U filmu se skvěle bavím i po několikátém zhlédnutí. Alternativní konec k Šakalovi je rozhodně zajímavý a doporučuji shlédnout. Dává filmu trošku vážnější tón. (98 procent) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že ten, kdo viděl "Hon na Šakala" s Eduardem FOXEM z r.1976 a srovnává tento film s tímto snímkem z r.1997, tak prostě je na rozpacích. Ale tak se to vážně nedá brát. Hrají zde 3 absolutní Hollywoodské hvězdy : Bruce WILLIS, Richard GERE a Sidney POITIER. Nedomnívám se, že by si dobře nepřečetli scénář než podepsali smlouvu na tento film. Chybu vidím v réžii, která mohla celý snímek zkrátit o několik hluchých míst a přidat více napětí. Ale Šakal jako osoba je zde vykreslen úplně jinak. Více se věnuje své osobě než přípravě akce. Ale o tom to je. Snímek nechtěl a ani nemohl kopírovat to, co měli diváci již léta pod kůži. Proto dávám 4*. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný thriller. Má dosť dobrý príbeh o jednotke zloženej z amerických a ruských policajných síl, ktorá zakročí proti ruskej mafii, pričom behom akcie umrie brat vplyvného ruského mafiána a tak ten na oplátku najme špičkového zabijaka, šakala, aby uskutočnil atentát na riaditeľa FBI. A keďže zabijaka takmer nikto nepozná, jednotka musí spojiť sily s bývalým členom IRA, ktorý ho pozná a majú spolu nevybavené účty z minulosti. Spracovanie nie je zlé, ale určite mohlo byť aj lepšie. Ešte spočiatku ma to až tak moc nezaujalo, ale keď sa už začne to hlavné, teda sa do deja zapoja zabijak a člen IRA, tak sa už na film celý čas dobre pozerá, nemá ani žiadne výraznejšie slabé miesto, ale ani neponúkne nič, čo by skutočne stálo za zmienku, film si len nastaví svoj mierny nadštandard a na ňom sa udrží až na ten úvod celý čas. Akcie je tu veľmi málo, čo je škoda, ale aspoň tá trocha je celkom slušná. Tu sa ani nedá hovoriť o nejakej výraznejšie akcii, je tu len pár obyčajných peších naháňačiek a nejaké to strieľanie, ktoré je dobre natočené a pôsobí aj celkom krvavo, ale je toho príliš málo, aby to mohlo skutočne zaujať. Herecké obsadenie je na tom dobre, Richard Gere vo svojej asi najzaujímavejšiej úlohe, Bruce Willis, len mám pocit, že mu táto úloha až tak moc nesadla, k tomu ešte slušný Sidney Poitier a bezproblémové vedľajšie postavy. Réžia a technická stránka sú výborné, presne tento štýl mám rád, staré dobré deväťdesiate roky. Šakal je dobre natočený a obsadený film, na ktorý sa dobre pozerá, ale aby skutočne stál za výraznejšiu pozornosť, tak by potreboval mierne upraviť scenár a pridať akciu. Ale aj takto je to celkom slušný film. Objektívna kvalita filmu- 63%, film sa páči mne na 60%. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Přezdívkou Šakal je označován Ilich Ramírez Sánchez z Venezuely. Byl dopaden v roce 1994 a odsouzen v několika procesech k souhrnným trestům, které zaručují, že se na svobodu už nedostane. Za vinu mu jsou dávány bombové útoky po celém světě. Nás jako Čechy zaujme, že do Československa jezdil na tzv. pracovní návštěvy a stýkal se se Státní bezpečností. Z vyšetřování atentátu na Českou sekci Svobodné Evropy z 21. února 1981, po roce 1989, kdy se otevřely archivy socialistických zpravodajských složek, vyplývá, že tento atentát také organizoval on. (sator)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama