Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši, o svojí budoucnost... Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Je to první a nejslavnější román autora knih „Byl jsem při tom“ a „Pinball“ - jednoho z nejvýznamnějších a nejvýraznějších a světových spisovatelů minulého století Jerzyho Kosińského. (Bioscop)

(více)

Recenze (674)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, že už jsem to viděl. Stále dokola točit filmy o komunistech, nebo podobné sračky, které se snaží šokovat diváka víc, než o vyprávění příběhu, než o nějakou přidanou hodnotu. Pro mě je to nezajímavý, nechutný a nic víc. Černobílá umělecká sračka ze které stříká snaha zabodovat ve světě. ()

PanTumnus 

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, že Marhoula zajímají víc různé exploatace, než samotný příběh nebo postava. Nejvíc se tenhle pocit dostavil ve chvíli, kdy se ''dějí věci'' prostituce Jitce Čvančarové. Jinak natočené je to samozřejmě nádherně. ()

Bijazdic 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu možnost vidět Nabarvené ptače na premiéře v Benátkách. Šmahem zkritizovat NP je strašně jednoduchý. Odmítnout ho kvůli násíli apod. se samozřejmě nabízí. Po první hodince sledování Peti Kotlára na obřím plátně s perfektním zvukem v Sala Grande se mi vkradla do hlavy myšlenka, bude tam vůbec kousek naděje? Na první dobrou bych řekl, že to násilí a zlo přebíijí myšlenku. Při epizodě s ptáčníkem my došlo, že je to o mně a ta naděje se dá najít v každý epizodě. Jen se musí člověk snažit a koukat na to s otevřenou hlavou. U NP je potřeba vidět film jako celek. Nezůstat u zkratkovitýho posuzováni drsných scén, ale zamyslet se i nad tím, jaká obrovská story je za vznikem NP. V kontextu ČR je to neuvěřitelná cesta celého filmu a je obrovský štěstí, že film nakonec vznikl. Je to nová krev do žil filmařů. Pro všechny snílky, kteří se chtějí taky vyšvihnout v zahraniční konkurenci a dobře reprezentovat. Světový dílo na světový úrovni a po zkouknutí poslední scény se nedivím, že ho vzali do Benátek. Po projekci jsme tleskali 10 minut, protože se to všechno spojilo v jeden moment. Vůbec se nebojte jít do kina a užijte si nádherný vyprávění, neuvěřitelný příběh, skvělý výkon všech herců a zejména Peti Kotlára, “Vaclave, cos mi to provedl”. ()

HH 

všechny recenze uživatele

Vizuální podívaná bez příběhu. Do filmové podoby takřka doslovně převedená knížka. Spíš tedy tři a půl, ale za tu kameru to zaokrouhlím nahoru... ()

CaptainCzech 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto filmu dodat? Je to sice jednolitý příběh, ale rozděluje se do různých kapitol. Přijde mi jako kdyby se odehrával ve dvou různých časech. Děj je sice zasazen během 2. světové války, což je znát u kapitol z měst, ale když koukáte na ty z vesnic, je to jako se vrátit ještě o dalších 100 let zpět. A právě tyhle části, kde jsou lidi extrémně zaostalí mě fakt bavili a chudák kluk tam dostával neskutečně zabrat. Celkově jeho vývoj po všem co prožije a s kým se setká mi přijde logický. Je tam hned několik fakt cool scén, které si budu ještě dlouho pamatovat a nejlepší na tom je, že snad v každé z těch kapitol se jedna najde. Za mě TOP byl krysař, kozel a šamanka. Největšího sympaťáka u mě vyhrál voják z SSSR. Lidé v Benátkách prý kvůli drsnosti scén odcházeli z kina a ano je to drsnější, než většina filmů, které běžně divák může sledovat, ale mě osobně tam nic až tak brutálního abych se zvedl a odešel nepřišlo. Pokud doceníte realističnost dané doby tak to ohodnotíte minimálně jako já na 4 hvězdy, pokud ne můžete si jednu možná i dvě ještě srazit. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Nádherná černobílá kamera je jednoznačně nejlepší, kvůli čemu se eventuálně vypravit do kina. Druhým důvodem je možnost podívat se na film, který se odlišuje od standardních komedií s recyklovaným námětem, jak to mají ženské těžký s chlapama. Jinak je to povídkový film o strádání malého kluka, do které si každý kopne, jelikož kluk vypadá trochu jinak (odtud nabarvené ptáče). Pro znalce předlohy je film cca první dvě hodiny dost nudný, jelikož Marhoul dost věrně přepisuje. Jen posunuje důrazy. Kosinski řešil své sexuální obsese, pro Marhoula je důležitý postupná vnitřní proměna. Závěr příjemně umravňuje vyznění filmu. Na rozdíl od knihy je víc uvěřitelný ohledně reálií, přesto rovněž podsouvá stylizaci, že každá mladá bosorka se věnuje sexu a stará magii. Jiné ženy než bosorky se nevyskytují. Ohlašované násilí je jen magnet pro přilákání pozornosti. Film není nijak zvlášť drsný a už vůbec nerve za srdce. ()

4x8x16x23x42 

všechny recenze uživatele

Tento film není perfektní, ale ono je také něco jiného dělat film, kde se snažíte zavděčit všem a nebo když si vezmete na paškál takto kontroverzní podívanou. Kamera skvělá, stejně tak jako atmosféra. Není pro slabé povahy, na druhou stranu hysterie ohledně násilí viděném ve filmu mí přijde přehnaná (až na 2 až 3 scény, ale to k dané látce patří) Udělat v dnešní době snímek, co se vás opravdu dotkne a bude ve vás rezonovat ještě nějakou dobu po tom co jste odešli ze sálu není jen tak. (To se mi osobně naposledy stalo u Jokera, i když zase z trochu jiný důvodů) Už jen pro mezinárodní přesah a podporu naši kinematografie dávám 5 hvězd. Určitě bych se nebránil reálným čtyřem, ale je třeba ocenit, že u nás vznikají i jiná díla než Babovřesky či jím podobná .. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Pomalovane vtaca je drama a je fakt tazke uverit tomu,ze to reziroval Cech,tak kvalitnu zalezitost z nasich vod som uz hrozne dlho nevidel,ani nepamatam,ze kedy naposledy,odohrava sa to vo vojnovom obdobi,v ktorom sa masovo vyhladzovali Zidia a tak rodicia posielaju svojho syna k pribuznej,aby o neho neprisli,ta vsak umiera a chlapec sa vydava na cestu,ktora je nebezpecna,preziva a vidi udalosti a veci,ktore su drsne,krute,brutalne,obcas aj nechutne a uchylne,no v tej dobe sa urcite diali aj ovela vacsie zverstva,dnesna generacia si to nevie ani len predstavit,samotny film ma temnu,smutnu a depresivnu atmosferu,herecke vykony su perfektne,hlavne Petr Kotlar bol skvely,klobuk dole pred nim a aj napriek takmer trojhodinovej stopazi to zbehne ako voda,zasluzene davam pat hviezdiciek bez pardonu...:-) ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Mezi "zlými" dobří, mezi "dobrými" zlí. Ať si říká, kdo chce co chce za mne TOP. Syrové a surové vyobrazení mi vyhovovalo a skvěle vykreslovalo těžkou dobu a mentalitu prazvláštních figur, kterých se opravdu objevuje veliká zásoba a já se vždy těšil, kdo příjde další. Děsila mne stopáž, nenudil jsem se ani minutu. Nelíbil se mi hlavní protagonista, ale na dojem to nezanechalo vůbec žádný šrám, ba naopak. Knížku jsem nečetl, proto hodnotím jako samostatný filmový děj, bez porovnávání. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Všechna čest že se do toho Marhoul pustil ale skutečně jsem úplně vše asi nepochopil. Jeden z nádherných filmů na který se už v životě nepodívám. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Drsný film se zajímavou zahraniční hereckou účastí. Přesto nechápu, kteří citloši museli během promítání odejít kvůli hrůzným scénám. Já s přítelkyní to dal v pohodě navíc to nejdrsnější (útok krys) není vůbec vidět. Tmavý Žid to teda neměl vůbec lehké a takový průběh filmu jsem očekával - vcelku nuda s násilnými scénami, podivným střihem, bez hudby a s minimem mluvení. Natočeno je to však dobře, kromě násilí je zde pedofilie, zoofilie a nymfomanie neznámo kdesi na Ukrajině a Polsku, kde obyvatelstvo vypadá negramotně a dementně. Hlavní hrdina nejdřív trpí, nakonec i sám páchá zločiny a pak to naštěstí skončí. ()

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Co naplat, Nabarvené ptáče je na české poměry mimořádným počinem a vedle soudobé tuzemské produkce působí jako zjevení. Nechápu, jak zde mohou mít namátkou (tuctové a odpudivé) Ženy v běhu vyšší hodnocení. Smutný obrázek dnešní (jen dnešní?) doby, nebo prostě jenom ukázka mého pozérství a kulturní nadřazenosti… Rozumím záměru tvůrců promlouvat k divákovi krásnými (formálně, nikoliv obsahově vzato) záběry (mimořádná kamera), přesto by dle mého prospělo více dialogů, které by sice ubraly na artovosti, ale přidaly na koukatelnosti. Krom toho, i vinou dabingu (a použité mezislovanštiny) působí leckteré z mála pronesených replik poněkud uměle a dogmaticky, a mají tak tendenci vést nás na scestí alegorického vyprávění, a nikoliv zůstat u zobrazení syrové reality. Je paradoxní, že fakticky nejlépe s Joskou zachází vojáci, ať již němečtí, nebo ruští. Domorodci různých etnik se „ptáče“ ve skvělém Kotlárově podání snaží oškubat, vykořistit nebo alespoň řádně „zmalovat/zbarvit“. Ano, život není peříčko, zvlášť když se máte sami protloukat vřavou druhé světové války na východní frontě. Všem pokrytcům, kteří zhnuseni explicitním násilím demonstrativně opouštěli kinosály, bych doporučil oční terapii od Uda Kiera, jež by jim otevřela hledí vůči hnusům nejen války, ale rovněž lidské zaslepenosti, pověrčivosti a pomstychtivosti. Celkově vzato: za mě palec nahoru, 80 %, mohu vidět znovu. [viděno v dubnu 2021 | komentář #4] ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Nabarvené ptáče, z místa na místo skáče, aneb Much Ado About Nothing. Kontrastní drama podle amerického románu, který v roce 1965 napsal spisovatel Jerzy Kosiński (mimo jiné i Byl jsem přitom – zfilmováno r.1979)…..rozhodně těžká látka a panu Marhoulovi klobouček za to, s jakou vervou se do ni pustil, ale….. Nejsem takový čtětec, abych se osobně znal s literárním předobrazem, její filmové zpracování mi však nepřišlo příliš atraktivní. Klučina pouze střídá jednu bizarní postavu za druhou, takové to teď jsem tady u tohodle podivína a zítra budu zase jinde…..samotný děj ovšem plave na vodě. Tohle je strašně ambiciózní projet a je z něj až příliš cítit snahu ony ambice naplnit. Angažovat herce jako Kier, Keitel, Skarsgård, Pepper nebo Sands – natočit skoro tři hodiny téměř beze slov a černobíle – nebát se kontroverzních témat, za to všechno palec nahoru. Nemůžu se však zbavit dojmů, že v tomto případě zvítězila forma nad obsahem. Nabarvené ptáče nás vrací na mapu filmové Evropy a jde bezesporu o výjimečný počin, ne však každý z toho bude u obrazovky bouchat šampaňské. ()

brumbrum odpad!

všechny recenze uživatele

Zaujímavosť na úvod: poľský autor sa pokúšal predať túto odpornú sračku ako autobiografiu, ibaže bolo neskôr dokázané, že vojnové roky prežil v pokoji a kľude katolíckej rodiny, ktorá ho prichýlila pod svoje ochranné krídla. Potom emigroval do USA, získal ich občianstvo, čiže mu Boh skutočne hodne žehnal. Že prečo napokon spáchal sebevraždu? Pretože to mal proste v hlave parádne zasvinené. Odpornému filmu absolútne nepomôže, že je dobre natočený: hrubozrnné násilie od samého začiatku, až sme to po hodine museli napoly pogrcaní vypnúť. Podľa takýchto filmov by mohli spokojne ordinovať lieky, lebo toto nevymyslí, nenatočí a ani nezahrá aspoň spoly normálny človek - mučenie ľudí, mučenie zvierat, kliatby, čary, hrubý sex, zhorené telá, popol, smrť, nešťastie.... Jakživ som nevidel vydlabávanie očí lyžicou, ani upálenie kričiaceho malého zvieratka, zakopávanie fľaše revúcej žene do rozkroku.... To čo je s ľuďmi kua, komplet už drbe toľkým?! Keď sa natočí výborný film o Dobre a o Bohu, satanáši ťažko vzdychajú, že aká to agitka! Keď sa ovšem natočí satanský kurvizmus totho zrna, nejeden dement si spokojne chrochce. Nepozerať: dokonalý  O D P A D ! ! ! PS: Čítam si spokojné české komentáre nižšie a zvažujem koreláciu medzi celoeurópsky víťaziacim českým ateizmom a stupňom hován, ktorý sa v zemi bratov Čechov za posledné roky daria vyklíčiť. Tento týždeň už tretia úplne nepozerateľná špinavosť z dieľne českých ručiček: fuj, hanba, sračky! ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí atmosféra, světová kamera, nekompromisní režie a nulová divácká stravitelnost. Marhoul přivádí na svět nejodvážnější český projekt nekolika posledních dekád a přitom naprosto sere na obyčejného diváka kterému by tahle forma nemusela úplně sednout. 8/10 ()

radaza 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych se hlavně vyjádřit k českým recenzím v médiích. Z recenzentů je mi zle. Zrovna ti, kteří se jsou schopni rozplývat na kdejakou kravinou, když jsou namotivováni, zde plivají na český film, který ve světě po dlouhé době aspoň někdo zná. Literární předlohu neznají, takže netuší, že jejich připomínky jsou naprosto proti duchu díla. Jen ukazují ubohost filmových kritiků. Spáčilová dá 65% a stupiditě Uzly a pomeranče 60% a seriálové spotřebce Tátové na tahu 65%. Že se nestydí. Jinak bylo zde v komentářích vše o filmu řečeno a já bych řekl jen to kladné, tak zkusím jiný postřeh. U tohoto filmu jsme si uvědomil, jak musel náš svět vypadat za středověku. V době, kdy byla za rohem skoro pořád nějaká válka, kdy od vesnice k vesnici bylo daleko a lidé na samotách si žili vlastně jak chtěli, se všemi vášněmi, úchylkami, a většinou nebylo poblíž síly, která by jim v tom zabránila. Nejsou o tom dokumenty, protože kdo by také o tom psal....a takoví "historikové" jako Vondruška pak píší, jak by tehdy chtěli žít, jak to bylo úžasné. Úžasné možná pro rytíře, ale už méně pro sirotky, ženy a slabé... A na film běžte, budete mít o čem přemýšlet. ()

JetDryerFan 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Film jsem zprvu vnímala jako drama s velkým D, jako film, který vás rozbrečí a psychicky rozdrásá a nenechá několik nocí klidně spát. Tak se ostatně o filmu prapůvodně mluvilo. "Lidé odcházejí ze sálu,..." "Film ukáže, co ve vás skutečně je,.." "Ten kdo četl knihu, nechce film vidět.." Těšila jsem se a zcela upřímně jsem se trochu bála co ve mě film zanechá. Nečetla jsem dopředu žádné recenze a kritiky, nechtěla jsem se nechat kýmkoli ovlivnit, chtěla jsem film nechat zapůsobit na mou psychiku naplno. Jenže... po třech hodinách tak nějak furt nic. Ano, zaujalo mě to, bylo to místy hrozné a smutné, ale tak moc ploché, že to ve mě zanechalo leda velké nic. Škoda. ()

caramell 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že to šlo udělat lépe. Film byl příliš zaměřený na jednotlivé epizody (asi s cílem šokovat a upoutat pozornost), ale příběh jako celek mi přišel nedotažený. Ty všude propírané kontroverzní scény mě nijak "nebolely", protože mi v podstatě na základě dějové linky bylo úplně jedno, co ten kluk prožívá. A to je vina toho filmu, že nedokáže vtáhnout diváka, aby s hrdinou soucítil na základě příběhu. Byl to prostě jen sled depresivních (ale zároveň krásných) obrazů bez pojítka. Konec byl pěkně udělaný, ale co z toho, když jediné, co dává předchozích 150 minut do souvislostí, se odehraje úplně na konci? ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

12.12.2020

Dnes večer byly prostřednictvím online přenosu z Berlína uděleny Evropské filmové ceny (EFA) v rámci svého 33. ročníku. Nejvýraznějším výhercem se stal dánský snímek Thomase Vinterberga Chlast, jenž… (více)

Dny evropského filmu startují již za pár dní

Dny evropského filmu startují již za pár dní

14.06.2020

Dny evropského filmu (DEF), které se zaměřují výhradně na současný evropský film, letos představí 40 filmů z téměř 30 evropských zemí. Hlavní část programu DEF proběhne od 16. do 23. června v Praze,… (více)

Reklama

Reklama