Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života... Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (339)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tohle skutečně ne. Když jsem tento skvost viděl poprve ve svých čtrnácti, bavil mě sice celou dobu, ale už tenkrát mi ten závěr přišel neuvěřitelně pitomej. Dnes na to koukám s větším odstupem a pitomej mi přijde i Owen Wilson, kterýmu v tomto filmu nevěřim ani podklouznutí na kameni. Závěrečná bojová akce je ovšem rarita... nic tak nereálného se nedělo ani v sérii Ramba. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jako válečný film by to bývalo mnohem lepší, jako akční o typickém americkém hrdinovi, který je navíc hrdinou jen proto, že se příšerně nudil, je to promarněný námět. První polovina je dost dobrá, pak to jde silně z kopce. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Směs patetického militantního blábolu a válečnických klišé, tak trošku až zneužívající nešťastných událostí na Balkáně v polovině devadesátých let (až si tak člověk říká, co by asi tak >u.s.armfilmaři< dělali, když Vietnam už přece jen je trochu pasé a Blízký Východ nabízí víceméně jen horko, prach a písek, že...) namixovaná s dobře vyrobenou chlapáckou zábavou, místy opravdu napínavými scénami a řemeslně dosti zručně natočenou akcí a snad svým způsobem i potřebným (ryze americkým) vojáckým >poselstvím< : Ano, emerický voják nezůstane jen tak ve štychu! To hned na pomoc přispěchá i sám admirál... ;-) . . . Po druhém zhlédnutí jsem ale přes všechny ironické pocity přidal nakonec jednu hvězdičku, protože poctivých pět z deseti zde nelze dát a přece jen je nutno uznat, že právě ty kvality mainstreamového válečného akčního filmu tenhle ryzí hw produkt peostě má! I přes naprosto pitomý a zbytečně za vlasy doslova vytažený závěr ve stylu nepovedené >bondovky< , však bez nadhledu a šarmu potřebného k tomu, aby nakonec nestal se nechtěnou parodií... - - - - - (Poprvé viděno někdy dávno v tv, znovu viděno - a přehodnoceno - na tv Nova 18.8.2008, komentář zde jako mnohý - 19.8.2008) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Více než dobré akční řemeslo, které ale na konci zakopne a spadne na hubu tak fatálním způsobem, že by za to měli scenáristy odstavit... Zajímavá hudba. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Lehce nadsazené čtyři hvězdičky dávám pouze za ty části filmu, kde se střílí, létá, utíká a vybuchuje. Zbytek je o ničem. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha. Co říct víc? Snad kdyby šlo o nějakou smyšlenou událost a válku, dal bych aspoň jednu za technické zpracování, ale vzhledem k tomu, že si to pamatuju a že jugoslávský konflikt byl vpodstatě za humny, nelze jinak, než spláchnout do záchodu. BTW ten sestřelenej pilot ve skutečnosti prakticky celou dobu strávil v nějakým potoce a záchrana trvala tak dlouho, protože neuměl správně používat lokátor. P.S. cca 150 vojáků a pár BVP netrefí tři ve vzduchu těsně nad zemí STOJÍCÍ UH-1? WTF? ()

choze 

všechny recenze uživatele

Místy nechutně naivní, jinak maximálně efektní armádní agitka, kde jedna skvělá akční scéna střídá druhou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jakmile se Owen Wilson na letadlové lodi USS Carl Vinson zadívá směrem k území nepřítele, nastává v historii vojenství doposud nevídaná a bezprecedentní situace, neboť zatímco on je nohama stále na palubě, špičkou nosu již provádí průzkum hluboko za nepřátelskou linií.. Ten americkou armádu oslavující tón snímku mě už za ty léta zkušeností nemůže překvapit, natož rozházet. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Na projekci filmu jsem byl pozván některými přáteli, kteří to strašně moc chtěli vidět. Ale já byl skeptický. Owen Wilson jako akční hrdina??? OK, více jsem se zmýlit nemohl. Film je velmi dobře uvařen a Owen Wilson hrál prostě náramně. Akce byla většinou realistická, let výborně zpracován a scénář zajímavý. V době, kdy jsme zahlcováni americkými válečnými snímky z Vietnamu či druhé světové války je Za Nepřátelskou Linií osvěžující závan větru, který konečně ukazuje i jiné než americké militantní složky. V kině jsem seděl v první řadě hned u dveří a přesto jsem odcházel nadšen. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný dobrodružný film. Má veľmi dobrý príbeh o schopnom pilotovi, ktorý spolu so svojim partnerom dostane za úlohu rutinný prieskumný let nad Bosnou, lenže sa im náhodou podarí vyfotografovať kopanie masového hrobu a tak je ich lietadlo zostrelené a partner popravený a tak musí pilot hlboko za nepriateľskými líniami urobiť všetko preto, aby prežil a dostal sa na vzdialené miesto vyzdvihnutia, lenže po ňom ide nielen armáda, ale aj špičkový odstreľovač. Spracovanie je celkom slušné, ale stále to mohlo byť aj lepšie. Táto zápletka ponúka veľmi veľký potenciál pre prvotriedny film v niekoľkých žánroch, mohol to byť perfektný akčný film s akčným hrdinom, ktorý sa nebojí postaviť protivníkom, surová vojnová dráma, ktorá by využívala aj tému etnických čistiek, prípadne nejaký zaujímavý dobrodružný film odohrávajúci sa prevažne v prírode, no tvorcovia si vybrali skôr len tú najkomerčnejšiu a najnenáročnejšiu cestu. Po celý čas až cítiť, ako sa báli využiť tému občianskej vojny a masových popráv a len do atmosféry nenáročného akčného filmu vložili dobrodružného hrdinu, čo ma kvôli tomu potenciálu mrzí, ale aj tak som s výsledkom spokojný. Hlavne, že je to nadpriemerná zábava so skvelým tempom a viacerými vydarenými situáciami a dojem mi kazil jedine ten namyslený americký štýl, kde si môžu robiť všetko a všade, ale našťastie sa nad to dá povzniesť. Akcie je tu priemerné množstvo a vo svojej kategórii je aj celkom vydarená. Toto nie je práve môj štýl, ja by som chcel akčného hrdinu, ktorý sa občas protivníkom musí aj postaviť, v tomto prípade hlavná postava len uniká a s výnimkou konca za celý čas ani len na nikoho nenamieri zbraň, čo je škoda, ale aj tak sú jednotlivé akčnejšie situácie výborne natočené, pomerne veľkolepé a aj obsahovo celkom zaujímavé. Len škoda, že zatiaľ čo sa akcia po celý čas snaží pôsobiť aspoň trochu realisticky, aj keď to mínové pole mi predsa len prišlo skôr samoúčelné, tak v závere to úplne pokazia, síce je najveľkolepejší a najakčnejší, ale zároveň aj najhlúpejší a najumelejší bez štipky akéhokoľvek náznaku uveriteľnosti. Herecké obsadenie nie je zlé, Owen Wilson by sa mal radšej držať komédií, ale aj tak je to stále dostatočný sympaťák, aby som mu v tejto úlohe fandil, k tomu charizmatický Gene Hackman a dobre zvolené vedľajšie postavy, obzvlášť postava odstreľovača. Réžia a technická stránka sú vo svojej kategórii prvotriedne, tvorcovia si síce zvolili tú najjednoduchšiu cestu, ale tú zvládli prakticky bezchybne a tak ich nemám dôvod kritizovať. Za nepriateľskou líniou je úplne ideálna akčná oddychovka bez výraznejšieho záporu, síce by som to viac uvítal v inom štýle, ale aj tento mi sadol a dobre sa na to pozerá aj opakovane. 72% ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

owen wilson zde byl stejně věrohodný jako tugg speedman bena stillera v tropické bouři, a tak jsem se musela nechtěně celý film smát.. dobrá volba? pro tenhle film by byla jediná správná volba obsadit místo gena hackmana stevena seagala a pak bych mohla tenhle film s klidným svědomím poslat tam, kde ani slunce nesvítí.. nechť žije jeníček!:-) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Fajna odreagovačka s bondovským záverom, ktorý by to pochoval kedy sa film tváril vážne celý čas. V prvom rade to je easy akčárna, až potom film o vojne v Juhoslávií (ak vôbec). Priority sú stanovené, schéma tradičná, forma "coolovsky in" a bez nejakého zbytočného blábolenia sa to sunie k hrdinskému koncu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bohužel závěrečná nechutně patetická scéna záchrany kazí celkový dojem filmu a sráží ho do průměru. Bez povšimnutí však určitě nezůstává brilantní technická stránka filmu. Sestřelení letadla je neskutečně precizní, stejně tak většina akčních částí je pod pevným vedením režiséra a zvukařů silným zážitkem. Owen Wilson byl překvapivě velice dobrá volba, stejně tak na druhé straně veterán Hackman. Scénář je sice prostinký, ale válečná tématika je zde podána vcelku s rozvahou a srbský konflikt je určitě sám o sobě dostatečně zajímavý na to, aby diváka udržel v pozoru a to i přesto, že je nám podáván typicky americkou mainstreamovou ručkou. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Režiséru Johnu Mooreovi se podařilo natočit válečný film, který po celou svoji délku postrádá jakoukoli válečnou atmosféru. Špíš mi to připomnělo americký akčňák (a nijak valný), který pro osvěžení děje vymění prostředí Newyorské betonové džungle do rozbombardované Bosny. 30%. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Namlsán recenzemi a ohlasy mnoha lidí jsem se na "Behind Enemy Lines" hodně těšil - nenáročná oddychovka, ve které jde jen o efektní akční scény, elektronický soundtrack, charizmatického hlavního hrdinu a zavilé záporáky - proč ne? Ale ouha, film skřípe na všech frontách, a to nechávám stranou megaporci patriotismu, které se nezbytně dočkáme. Snímku chybí jedna zásadní věc - takhle plytký příběh má mít strhující tempo, které vás přišpendlí ke gauči a nedá vám dýchat nebo nedejbože zapojovat vyšší mozková centra...Jenže "Za nepřátelskou linií" se šine kupředu pomalu, bez zápalu a upachtěná snaha o adrenalinovou akci tvůrcům nevychází. Stručně řečeno - je to nuda a nezmůže s tím nic ani sympatický Owen Wilson, který i tak zůstává ve stínu Vladimira Mashkova v roli nelítostného balkánského odstřelovače. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na zaciatku filmu mi to bolo trosku zdlhave, ale dramaticke akcie, vynikajuca kamera a strihy sa po chvili poriadne rozbehli. Koniec filmu pri prestrelke bol trochu prehnany, ale film ma bez problemov vtiahol do napinaveho deja. ________ Owen Wilson - (Chris Burnett) +++ Gene Hackman - (Admiral Leslie McMahon Reigart) +++ Gabriel Macht - (Stackhouse) +++ Olek Krupa - (Miroslav Lokar) +++ ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Náběh na áčkový válečný film spláchnutý do záchodu naprosto příšernou režií a nízkým budgetem. Nejhorší je, když vidíte, že tohle by na papíře mohlo s několika úpravami fungovat, ale pak si to pustíte a... Děs a bída. Nevěřil bych tomu, že to řeknu, ale zlaté zpomalovačky Zacka Snydera. Protože brikule, o které se tady pokoušel John Moore, dalece přesahují hranice mého chápání. Owen, který se zběsile kymácí na laně v závěrečné sekvenci, pak tu bizarní snahu o epičnost jen smutně podtrhuje. Takhle ne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Thriller, u kterého po nás nikdo nechce, abychom ho brali námětově vážně. Ve válce se umírá, ale dá se z ní udělat i docela solidní videoklip se samoúčelnými, ale velmi slušně zvládnutými akčními scénami, až si budou někteří podupávat v rytmu svištících kulek. Herecky je to rutina, režijně pár dobrých nápadů dostaneme (John Moore se poté nicméně ještě víc „pokazil“: důkazem je třeba mdlý Max Payne nebo pátá Smrtonosná past). Párkrát je to nechtěně úsměvné, jindy vědomě patriotické, ale vesměs docela převyšující běžnou hollywoodskou válečnou produkci. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

V podstate jednoduchý akčný film s tématikou vojny v Juhoslávii a americkej armády. Až na tie dovysvetľujúce flashbacky, ktoré občas pôsobili silene, je to zručne a napínavo nakrútené. Akcia je prehľadná, zápletka s masovými hrobmi dojímavá, Owen Wilson fešný a konflikt vnútri armády o jeho záchranu uspokojivo komplikovaný - čo viac treba nenáročnému vojnovému akčnáku? Solídne remeslo postačí. Keby chceli sprostredkovať niečo náročnejšie, musela by to byť už psychologická dráma - až tak hlboko Behind Enemy Lines nejde :-) ()

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama