Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života... Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (339)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Aby bylo jasno, ta jedna hvězdička je za Hackmana, ten neprůstřelný americký voják, který odolá i střele z tanku, byl k smíchu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Celkem průměrný "útěkový" akční film, jehož hlavní chybou je neschopnost udržet si tempo a atmosféru po celou dobu stopáže. Naproti tomu je to snímek s několika vynikajícími scénami, co se týče jejich (více-méně netradičního) natočení (sestřelení stíhačky, útěk před minami atd.). 60 - 70 % ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Tuctový akční film, který neurazí. Líbil se mi Wilson, Hackman i "zlí" Srbové, jen je podle mne škoda té kamery, která zřejmě měla dílku příhrát nějaké plusové body. Nepřihrála... 60% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zcela bezmyšlenkovitá zábava, která válečný konflikt v Bosně pojímá jako akční videoklip. Kulometný střih, efektně zpomalené záběry, dunivý elektronický soundtrack, bojové scény bez špetky smyslu pro realitu... Kdybych to měl k něčemu přirovnat, napadlo by mě Komando – téměř nic nedává smysl, ale kouká se na to dobře. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

SPY GAME+ČIERNY JASTRAB ZOSTRELENÝ Vojnová dráma to rozhodne nie je, pretože vojnový konflikt slúži len na rozpútanie divokej akcie. A kvôli vizuálnej divokosti film stráca na atmosfére ALE... Ako americký akčný film je to viac ako priemer s nadupanou akciou, pátosom na uzde a dokonca sa dá pri ňom aj zamyslieť nad nezmyselnosťou vojny. (Aj keď takému Kusturicovi stačí jediné grgnutie, aby lepšie vyjadril to isté ako tu za tých 100 minút). Skrátka dobrý akčňák s prekvapivo vážnym Wilsonom a štandardným Hackmanom. A fakt nikomu neverte, že je to podľa skutočnosti... ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Wilson v akční roli se mi líbil plus ten záporák co vypadá jak ten z GTA IV, teda vlastně to rockstar okopíroval toho záporáka.a udělali zněj hlavního hrdinu Dost dobrej naháněcí akčnák. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skvělá akční jízda s efektními akčními scénami, skvělou kamerou a překvapivě akčně kvalitním Wilsonem. Přehnaný konec sice film mírně kazí ale i tak se jedná o velice povedenou akční záležitost. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Film sa mi páčil, síce vojnový thriller bez psychológie postáv, no o to akčnejší a svižnejší. Herecké výkony boli len priemerné(Wilson mi nevadil).***a 1/2 ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

filmy z válečných prostředí mám velice rád,válka nebo spíš genocida v bosně mě taky vždy zajímalo.owen wilson se mi sem sice moc nehodí,ale jinak slušná oddychovka. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Za nepřátelskou linií je film, který oplývá některými vážně luxusními momenty: nádherný záběry na letadlovou loď na přírodu atd., atmosféra vážně děsivá, perfektní přestřelky, neustálé napětí, výbuchy jsou perfektní, výkon Owena Wilsona taky super, i námět je dobrý. Přesto nemůžu jít úplně na 100%, protože film má pár chyb a pár momentů, kdy o jeho kvalitě hodně pochybuji - hlavně ten konec ... a samozřejmě je hodně nacionalistický. To by bylo, aby se Amerika zase nepochválila :-))) Myslím, že z tohoto filmu šlo udělat klenot mezi válečnými snímkami, protože atmosféra, kamera, hudba i děj šlape jako švýcarský hodinky, jen to udělat více profesionálnější a méně Americký. Je to obrovská škoda, ale i tak si tento film zaslouží pozornost. 8/10 ()

anais 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller. Owen Wilson z počátku působí jako nechtěná kopie Toma Cruise v Top gunu. To se nakonec ukazuje jako dobrý tah, jelikož ztrhaná tvář „správného amerického kluka“ je křečovitému úsměvu dobrým protikladem. Příjemně působí i scenérie východnímu Evropanu poměrně blízká. Sympaticky působí i dynamická kamera a střih. A ani ten Owen Wilson nehraje špatně (ač lépe působí jako mužský model). Jinak se jedná o konveční válečný thriller o boji jednoho vojáka za přežití na nepřátelském území. Nic moc tu nepřekvapí, ale kouká se na to docela hezky. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to jednoduché - ale zároveň i přímočaré a profesionálně dobře natočené. Napodruhé bych na to asi koukat nemusel (není tam už moc co objevovat), ale válečný thriller je to slušný. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Pro me zase jeden z tech lepsich valecnych filmu. Zvlast scena se sestrelenim stihacky je pusobiva. Zaverecna scena s helikopterou je ale trosicku moc. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady slušných válečných dramat, které jsem viděl už několikrát a prostě nikdy neomrzí. Dodnes mi utkvěla v paměti scéna, kdy Chris Burnett (Owen Wilson) prchá před rojnicí a skončí v masovém hrobu plném hnijících mrtvol vesničanů. Jo zvěrstva se děla nejen na Balkánu, ale tady to v onom období jelo opravdu ve velkém. Některé pasáže jsou sice dost přitažené za vlasy, ale mělo to celkem slušný spád (tempo) Owen byl celkem sympaťák a protivníci správné svině. Jen ten závěr byl už přemrštěný až moc… Gene Hackman tomu pomohl už jen svou přítomností, inu možná se někdy vrhnu i na ty dvě volná pokračování, přestože jsem slyšel, že jsou to už vážně velké sračky…60% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědavý, jak se Owen Wilson popere s rolí, v níž jsem si ho vůbec nedokázal představit. A ještě ve spojitosti s Genem Hackmanem, jenž se naopak zhostil role pro něj více než typickou. Owen Wilson to zvládl velmi dobře a Gene Hackman bez překvapení rovněž. Vzhledem k roku výroby dokážu pochopit, proč Srby hrají Slováci, Poláci, Rusové a další jiné národy. Celkem velkou příležitost zde dostal Marko Igonda, což vždy potěší. Věřím, že ve špatné náladě bych takovému americkému snímku vysekl i odpad, zvláště za těch absurdních posledních dvacet minut. Ale dnes jsem hodný... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Akční nálož byla odpálená a já dostal dobrý válečný film v jiném prostředí ale hodně zapůsobilo herecké obsazení. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mně mile překvapil.K hereckým výkonům bych měl jednu výhradu a to k Genu Hackmanovi, protože to co hrál a jak to hrál mi připomínalo jeho roli v e filmu Krvavý příliv.Ale i tak jde o perfektní akční thriller se skvělou záplatkou . ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

To jsem si pošmákl. Válečné téma, skvělí herci a perfektní zpracování, a to hlavně kamera, kde nechybí zpomalovačky, oblety a ani akční vychytávky v podobě ruční kamery. Ano, je to film o opěvování osamoceného amerického hrdiny uprostřed bitevního pole, patriotismus tam taky je, klišé na konci taky, ale mě se to prostě líbilo a výborně jsem se bavil. A o to jde. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Plavovlasý mírostrůjce se širokým úsměvem a mozkem Stephena Hawkinga, vzdělaný v klasické etnologii a geologii a proti němu krvelační Srpové, kteří naštěstí teprve ve čtvrtek slezli ze stromu, neumí se vyjadřovat, vepřové jedí rukama a místo krchova pro své bližní volí kráter po dělostřeleckém granátu. Nad takové zápletky se po tolika letech vysedávání u bedny dokážu povznést a film bych mohl počastovat slušnými třemi rudými hvězdami, přidat komentář ve stylu Američtí homodějové a jejich vojenské homodějiny po sté a opět stejně a dát od té záležitosti ruce pryč. Jenže já již teď toužebně vyhlížím na novinových stáncích exluzivní doublepack společně s dokonale vyšulínkovanou buzimedií Zoolander. To vědomí, že Owen nemá pod svou leteckou uniformou tanga s čárkou barvy kokosu a neběží přes zasněženou pláň s rozhalenkou a v lodičkách, mě vede k zamyšlení, že tady přece jen není něco tak docela v pořádku. ()

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama