Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Prostředí domu Usherů,je natolik ponuré a ubíjející,že by tam dlouho nevydržel ani ten největší optimista,ale zdá se že pološílený Roderick Usher si to spíše užívá. Proto,když se mu naskytne příležitost, neváhá ani na okamžik a zaživa pohřbí svojí sestru,jen proto,aby se jí náhodou nepodařilo vymanit se z jeho vlivu a neopustila prokleté rodinné sídlo,zatížené už tolika zlými skutky jejich předků. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Týmto filmom som s Rogerom Cormanom začal a bohužiaľ asi aj skončil. Teda, nedá sa povedať, že by neodviedol dobrú prácu. Ten zámok, hmla, blesky, atmosféra, vlastne celá výprava (samozrejme až na tú divadelnosť; naozaj som celý film čakal, že na konci spustia oponu), výtvarná štylizácia, rekvizity (!), super záverečná scéna, super snová sekvencia... všetko to treba iba pochváliť. Ale tá nuda! A ešte raz divadelnosť! A kde je nejaké napätie, sa pýtam? Okrem toho mi neuveriteľne vadila tá megalomanská hudba. Bolo jej viac ako dialógov a úplne nechápem načo. Veď tam mal starý zámok a Vincenta Pricea, tým mal atmosféru vyriešenú a keď k tomu neustále hrala tá príšerná hudba, napätiu to teda rozhodne nepridalo. Ale späť k Priceovi. Jeho uhrančivý pohľad a hlavne hlas a úžasná démonickosť, nech hovorí alebo robí čokoľvek; myslím, že keby tam bol iba on a predčítal Poea, stačilo by to (a jak pozerám jeho filmografiu, už to aj párkrát robil). Ústredná dvojica mu to akurát kazila (Damon vyzerá jak atrapa Tonyho Curtisa a Faheyová ako škaredšia Vivien Leigh). Skorej by si uznanie zaslúžil Harry Ellerbe ako sluha, te bol rozhodne presvedčivejší (na béčko). Aby som to tak zhrnul: Horor, ktorý vyvoláva úsmev a nudí. Nebyť tých detailov, pekného záveru a pána Pricea, ktorému sa týmto klaniam, asi by to ani nastálo za povšimnutie. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Příběh vskutku velice jednoduchý, neopředená zápletka, ale funguje to. Zaujaly mě velice syté barvy filmu, a také celý gotický styl. Ano, film má své kouzlo i po padesáti letech. Poe prostě nezklame ani ve filmu. Herci pro tento styl filmu jsou vynikající, hudba také moc dobrá...jediný mínus filmu je v tom, že jsem se nemohl ubránit pocitu, že sleduji nějaký film béčkové produkce, ale velice dobrý béčkový film...a horor? ne, tak to fakt není...:) spíš drama s prvky hororu ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tradičně charismatický Vincent Price se svým nezaměnitelným lahůdkovým přednesem. Krásně komorní stylizace. Oproti jiným cormanovkám se to dokonce i drží předlohy. Což je paradoxně ohromná chyba. Výtečná povídka Poea nemá ani zdaleka na to utáhnout osmdesátiminutovou stopáž. A tak jsou dějotvorná místa vyplněna věčným bloumáním Philipa Winthropa po Usherovic rodinném sídle. Chodí, chodí, pak si popovídá s Roderickem či komorníkem a zase chodí, chodí a nebýt konce, tak tam asi chodí dodnes... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

The Fall of the House of Usher je asi nejznámější hororovou povídkou E. A. Poea, filmová adaptace Rogera Cormana se podle mě ale moc nepovedla. Je až moc teatrální, ukecaná a poměrně dost nudná. Chybí tomu ta děsivá atmosféra, kterou Corman skvěle vybudoval v Předčasném pohřbu. Tady se o ní vehementně snažil, ale místy to působí hodně divadelně a nabubřele, ta snaha jde až moc vidět a kazí celkový dojem. Vincent měl na svou roli přesně ten ksicht, kterej potřebovala, ale i on to občas přehání a zbytečně moc dramatizuje. Po výborném Předčasném pohřbu mě House of Usher docela zklamalo... ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Některé záběry hořícího domu Usherů použil režisér Roger Corman i ve svých dalších filmech. (ČSFD)
  • Původně měl Roger Corman točit dva jiné nízkorozpočtové černobílé filmy, studio ale nakonec souhlasilo, aby natočil tento barevný film s vyšším rozpočtem. (ČSFD)

Související novinky

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama