Reklama

Reklama

Neobvyklý kriminální příběh, který všechny konvence staví na hlavu. Tři kamarádi už mají dost nudy a obyčejného života na předměstí. Lákají je peníze a život kriminálníků. Tito nešikovní a hádaví zlodějíčci se však vůbec nedají srovnat s místním kmotrem (James Caan Mickovy modré oči), který je dovede k největší akci jejich kariéry. V jedné z hlavních rolí uvidíte skvělého Owena Wilsona (Jsem agent, Taková zvláštní rodinka), který je také spoluautorem scénáře. Film Grázlové se s debutujícím Lukem Wilsonem (Pravá blondýnka, Charlieho andílci) a Bobem Musgravem stal kultovním komediálním hitem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

golfista 

všechny recenze uživatele

Při porovnání kvalit tohohle filmu s oficiálním textem distibutora, který o něm píše jako o "kultovním komediálním hitu" se musím přiznat, že jsem buď tenhle "termín", nebo tenhle film nepochopil :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Wese Andersona si ještě nenese zcela typický rukopis tohoto kultovního režiséra, jde spíše jen o trochu atypický americký nezávislý film, přesto se už tady dá nalézt několik styčných ploch s později tak nezaměnitelným a lehce rozpoznatelným tvůrčím stylem, minimálně se tu rodí okruh režisérových hereckých oblíbenců (Wes Anderson tu pro film objevil bratry Wilsonovi), snaha o parafrázování zažitých konvencí, slabost pro netypickou hudební složku (obvykle staršího data - zde navíc hispánského původu), kterou má na svědomí Wesův dvorní skladatel Mark Mothersbaugh, exponování absurdně konotovaných postav, cit pro silnou nadsázku a nepopiratelný vypravěčský talent, bohužel ještě tu není patrný ten úžasně propracovaný styl a cizelovaná vizuální stránka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Od filmu od Andersona sem nic moc necekal a taky sem nic moc nedostal. Wilson a Wilson jsou sice sympataci, ale prekvapilo me, ze je Anderson vic nevyuzil a neudelal z nich bratry. Jinak pribeh je takovej nijakej, de to skoro od nikud nikam, v desne poklidnym tempu, nenudi to, nebavi to, jen obcas se povede nejakej vtipek. A cely je to navic nic moc natoceny. Takze slabsi 3*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatický film, který mnohé naštve tím, že nic jiného než "být sympatický" ani nechce. Pro Andersona dobrý debut, pro Wilsonovi bratry šance ukázat, že umějí i hrát. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Z blázince rovnou na šikmou plochu, vše podle dlouhodobého plánu a s plným nasazením... ;-) . . . Trio looserů v akci neboli epizody ze života a díla partičky totálních packalů s íkvétykve v kouzelně bizarní komedii mistra absurdit Wese Andersona. Tenhle nezávislý filmek coby režisérův celovečerní debut se mohl jmenovat spíše "Debilové", protože to co s vážnou tváří a >chladnokrevnou< rozvahou předvádí hlavní >hrdinové< je až neskutečné. Každopádně - i když film neoplývá nějakým řachavým humorem (až na ty prskavky, ale v tom zase není nic směšného ;-) ani strhujícím tempem, právě u té >originální< lidské blbosti protagonistů se nelze nebavit. Herci hrají své postavy uměřeně a s vážnou tváří tak, aby děj nesklouzl do nějaké laciné parodie a tím vlastně vytváří tu skvělou a svou (i v celé té absurditě) přirozeností místy až znervózňující atmosféru filmu. W.A. už tímto dílkem naznačil, kam že se to bude vyvíjet jeho režisérský styl a lze říct, že se mu v tomhle tvůrčím úsilí skvěle daří. Protože ty jeho filmy - ač se to možná nezdá - jsou i přes svoji bizarnost vlastně tak nějak ze života. Nebo alespoň z té jeho druhé strany... Nakonec - ruku na srdce - po zhlédnutí třeba právě tohohle filmu si řeknete: "...á kurva, vždyť já někoho takovýho vlastně taky znám..." ;o) - - - P.S. Původně jsem tomuhle filmu dal tři hvězdičky, ale po znovuzhlédnutí v plné kráse širokoúhlého formátu obrazu a originální zvukové stopy jsem poctivě musel jednu přidat! Ano, typická situace, jak uvedení v televizi s ořezem obrazu a českým dablinkem může degradovat jinak výborný film... - - - - - (poprvé viděno kdysi v tv, 2.3.2008 na dvd, komentář zde jako první - 2.3.2008) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Grázlové sou zdaleka nejzábavnější film z těch tří (Darjeeling, Život pod vodou) co sem od Wese Andersona viděl, ale ´pořád mam problém se u jeho příběhu naprosto jednoduše bavit, pořád je to takový moc složitě podaný a málo odlehčený a to je tady takovej borec jako Owen Wilson, kterej je zde sice mladej a je to jeho první film, ale taky je tady asi nejlepší a nejzábavnější ze všech, ale podle mě má ještě daleko větší potenciál ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Bezchybná a naprosto geniální postava Kumara povyšuje tento film v mých očích na Andersonův nejlepší. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejsem znalcem díla Wese Andersona a jeho Grázlové jsou teprve druhým snímkem z jeho dílny, který jsem měl možnost vidět. Viděl bych to tak, že Anderson natáčí zábavné hříčky, pracuje s nadsázkou, ironií a prvky grotesky, jenže zatímco jeho Grandhotel Budapešť považuju za vyzrálé dílko, kde všechno souvisí se vším a ve výsledku funguje, u Grázlů je znát určitá nedotaženost a nezkušenost - konec konců natočil je na počátku své tvůrčí dráhy. Potenciál byl každopádně mnohem větší než výsledek. Jednotlivosti se mi líbily, ale jako celek Grázlové u mě prohráli. Celkový dojem: 45 %. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ve své pouti proti chronologickému pořadí filmů Wese Andersona jsem přece jenom obejevil jeden, který si ode mě nevyslouží superlativy. Namlsán z jeho třech pro mě dokonalých filmů jsem tak nějak očekával, že i jeho debut bude nějakým způsobem nezapomenutelný. Nebyl. Je to příjemně svěží příběh o jednom pevném přátelství ("buddy chemie" funguje dobře i proto, že oba hlavní protagonisté jsou bratři) ,ve kterém jsou už tu a tam rozpoznatelné rysy Andersonových pozdějších "vyzrálejších" děl. Hlavně začátek se však rozjížděl pomalu a na konci se to celé tak nějak rozplizlo do ztracena. I tak - kdybych natočil takový debut, říkal bych si Pan Filmař. 60% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Mrzí ma, že som nepochopila, o čo vlastne v tomto filme šlo a tak som po jeho skončení premýšľala, aký mám vlastne z neho dojem. Rozhodne ma neuspokojil, pretože sa v podstate nikam nevyvíjal a k ničomu nesmeroval. Ale s bratmi Wilsonovcami a chutnučkou Inez (Lumi Cavazos) sa na to aspoň pekne pozeralo. Typická Andersonovská atmosféra aj absurdita. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Aniž bych byl nějak světaznalý filmů Wese Andersona tak musím konstatovat, že už jeho prvotina nese hodně charakteristických znaků jeho tvorby. Owen Wilson je správně cáknutý a plánované loupeže také podle toho vypadají. Překvapí účast Jamese Caana. Za hodně povedenou část filmu bych označil jedno milostné vzplanutí k jedné paraguayské krásce. 65% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh o dôležitosti priateľstva s originálnou zápletkou predstavuje trojicu kamarátov, ktorí sa nešikovne zaplietli do sveta zločinu, ale nestratili pritom svoje sny. V priebehu akcie každý z troch kamarátov dosiahne to, po čom túžili, ale stane sa to spôsobom, aký rozhodne neočakávali. Snímka svojho času komerčne neuspela, ale vďaka pozornosti kritiky a vyzdvihnutiu filmu Martinom Scorsesom neupadol režisér Wes Anderson do zabudnutia a teraz patrí medzi najsledovanejšie a najosobitejšie osobnosti americkej kinematografie. Wes Anderson už týmto dielikom naznačil, kam že sa to bude vyvíjať jeho režisérsky štýl a možno povedať, že sa mu v tomto tvorivom úsilí skvele darí. Pretože tie jeho filmy, hoci sa to možno nezdá, sú aj napriek svojej bizarnosti vlastne tak nejako zo života. A to je dobre. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Prvotina Wese Andersona mě nechytla. Ještě to není úplně klasický Anderson, ještě nemá tak vymazlený vizuál, ale některé jeho prvky už tady jsou. Především jeho typ postav, různí zasnění infantilní fantasti... No a k těmhle konkrétním jsem si nějak nedokázal najít vztah. Bratři Wilsonovi si tu prohodili účesy - Owen je nakrátko a Luke má zase delší vlasy - ale hlavně mě mátlo, že ve filmu jsou to kamarádi, ne bráchové, i když jsou si tak děsně podobní. Humor filmu na mě nefungoval, ale občas mi postav bylo upřímně líto. Battle Rocket je velmi dobře natočený, ale obsahem mě film docela dost minul. (5/10) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

zo všetkých filmov, ktoré som od môjho obľúbenca Wesa Andersona videl, je tento zatiaľ najslabší (nevidel som ešte úplne prvý, ktárkometrážny filmík nesúci rovnaký názov ako tento delovečenrý debut, ktorý bol pre neho predlohou) ale už nesie niektoré typické znaky rozprávačského talentu a štylistického umenia tohto mladého a nadaného autora, veľmi jemnučký náznak humoru ála anderson a úžasnú dvojku bláznov wilsonovcov . . . jediný problém je v tom, že je to do hodiny a pol dlhej verzie prerobená "prkotina" s pôvodnou minutážou 13 min. čím na niektorých miestach vzniknú tzv. hluché miesta (alebo tiež chvíľky "o ničom"), ale je to prinajmenšom ten najrozkošnejší a najčudnejší film o ničom, aký som kedy videl (a chvíľu som zvažoval, že za tú ľudskú obyčajnosť a charakteristickú podivnosť dám aj štvrtú hviezdičku) ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Čus Wesi - Čus Owene - Hele, mám tady rozpracovanej scénář k filmu, nechceš mi pomoct ho dopsat? - Jasně, kámo. O čem to je? - No, de facto o ničem - Aha - Ale myslím, že to moc nevadí. - Fakt? - No jasně. Nikdo nás nezná, ještě jsme nic nerežírovali, nic nenapsali, v ničem nehráli, tak se na to bude pohlížet shovívavě, víš? Tak jako "no nic moc, ale je to prvotina, tak co byste chtěli" - Když myslíš. Tak o čem to je? A neříkej znovu, že o ničem - OK. Hlavní postava je Dignan, kterej je takovej trochu retard - Retard? - Jo, retard. Toho bych mohl hrát já. Pak je tam Anthony - To je taky retard? - Tak trochu jo. Ne tak velkej jako Dignan, ale taky retard - Co kdyby sme mu napsali nějakou romantickou linku? - To nevím, kámo. Má to být taková jako ulítlá krimi komedie - To nevadí, práskneme to tam - A do koho se jako má zamilovat? - To je úplně šumák. Třeba do nějaký uklízečky v motelu - Když myslíš - A co tam máš dál? Příběhově? - No jak říkám, nic moc. Tyhle dva retardi a jeden ještě o něco menší retard Bob se budou snažit něco ukrást - To je všechno? - No jo no - A podaří se jim to? - Nepodaří a ten retard Dignan půjde do vězení - Tak to končí? - Jo - No, je to docela slabý, ale tak zkusit to můžeme... 40% ()

predators 

všechny recenze uživatele

Až jsem si říkal, jak může být někdo takový debil, že se pustí do takových loupeží. Ty v podstatě nemají žádný význam, protože jejich cíle jsou dost pofiderní. No považte...kdo by šel krást do knihovny nebo chladírny? Takže už to samo o sobě dost vypovídá o nápaditosti tvůrců. Ještě horší však je, že je to totálně o ničem, zasmál jsem se tak jednou a není to ani tak free, jak by se dalo čekat. 37% ()

Reklama

Reklama