Reklama

Reklama

Láska je věčná. Kultovní americký film o pomstě ze záhrobí, během jehož natáčení tragicky zahynul představitel hlavní role Brandon Lee. Lidé kdysi věřili, že když někdo zemře, přenese vrána jeho duši do říše mrtvých. Ale někdy se stane něco tak hrozného, že duše si s sebou nese strašlivý zármutek a nedostává se jí klidu. V takovém případě někdy, ale opravdu jen někdy může vrána duši přinést zpátky, aby vše špatné napravila. Tak se i rockový muzikant Eric Draven vrací mezi živé, aby ve zločinem rozloženém Detroitu vykonal pomstu na gangu násilníků za vraždu sebe i své snoubenky... Krví nasáklý příběh o romanci sahající až za hrob pochází ze stejnojmenného komiksu, který hudebník a kreslíř James O'Barr vytvořil na začátku osmdesátých let, aby se pokusil vnitřně vyrovnat s násilnou smrtí své snoubenky. Hněvem, smutkem i láskou kypící dílo svému autorovi duševní klid nepřineslo, ale udělalo z něj jednoho z velikánů amerického autorského komiksu. V devadesátých letech, kdy Hollywood poprvé masově objevoval komerční potenciál kreslených románů, došlo i na adaptaci Barrova díla. Režie byla svěřena začínajícímu režisérovi reklam a videoklipů Alexi Proyasovi a hlavní roli získal Brandon Lee, syn legendárního mistra bojových umění Bruce Leeho. Zatímco Proyasovi ponurý snímek nastartoval kariéru a pasoval ho mezi filmovými nadšenci bedlivě sledované tvůrce, pro Leeho se stal kariérním vrcholem, ale bohužel i koncem života. Nešťastnou náhodou byl při natáčení jedné scény postřelen projektilem z pistole, která měla obsahovat pouze slepé náboje, a na následky zranění zemřel. Podobně jako jeho otec, který také zahynul za mnohoznačných okolností při natáčení svého největšího projektu, se i Brandon Lee stal posmrtně ikonou. Příznačně své poslední roli, s níž herecky i osobnostně splynul, ale není dnes vzpomínán tolik coby představitel akčních filmů, nýbrž jako symbol tragické lásky. Zdánlivě prokletý film, během jehož natáčení došlo ještě k několika dalším nehodám, byl dokončen za pomoci dvojníků i speciálních efektů a dodnes si udržuje statut jednoho z velkých kultů americké kinematografie. Na motivy komiksů Jamese O'Barra vznikly ještě tři další filmy a dokonce i televizní seriál, ale všechny se pouze přiživovaly na nehynoucí legendě prvního snímku. (Česká televize)

(více)

Recenze (819)

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, které mají temnou atmosféru. The Crow jí má na rozdávání, svůdně temnou a pochmurnou, jako je i sama comicsová předloha. Brandon je geniální (stokrát škoda takového talentu) a Wincott je záporák, jak má bejt. Společně s X-men zatím nejlepší comicsová adaptace. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální orgie a Styl s velkým "S". Jinak celkem nepřakvapivý a předvidatelný thriller - takový temný a stylem hodně komiksový Zorro mstitel. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pro fandu comicsové legendy, jakou O'Barrova Vrána je, není Proyasův film dokonalý. Je skvělý, to ano, ale jde trochu jinou cestou. Temné a spravedlivé pomstě za odporné zločiny zůstává mnohé dlužen, naopak přidává na Ericově lidskosti, kterou v comicsu uvidíte jen ve scénách nekonečného smutku nad milovanou Shelly...smutku, který žene nesmrtelného mstitele k cíli. Láska až za hrob je ona idée fixe, která stojí za vší tou temnotou, je to materie kouzla Vrány, která vás právě proto dohání k slzám i vzteku. ProtožeVrána vás pohltí a vy prožíváte spolu s Ericem Dravenem jeho utrpení... Alex Proyas to zkrátka přehnal a mého hrdinu polidštil tak, jak to nechci:) Co je naopak naprosto dokonalé, je vizuální stránka filmu, a je ke cti režiséra, že se podřídil autorově vizi, která je ve filmu notně podporovaná naprosto geniálním Revellovým OST, a taktéž famózním "various artists" soundtrackem, kterému vévodí The Cure se svým songem Burn. Ten podkresluje nejdokonalejší scénu filmu - Ericovu proměnu z "novorozence ve smrti" na černého anděla pomsty...sluší se ještě poznamenat, že Michael Wincott je božský záporák;) Co říci závěrem...tragédie, která poznamenala natáčení, je součástí legendy, která kolem Vrány existuje od doby vzniku její comicsové předlohy. Legendou se tak stal i Brandon Lee, čest jeho památce. Proč tedy nakonec dávám Vráně jen čtyři hvězdy? Protože nejdokonalejší kombinací je poslech OST a četba comicsu, nebo možná ještě lépe - pustit si OST, otevřít knihu na libovolné stránce a vzít do ruky tužku a papír...Vrána říkala - nedívej se... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jeden z nejsmutnějších filmů historie. Už samotný námět napsal autor komiksu O´Barr podle vlastních zkušeností (po násilné smrti své snoubenky v Detroidu). Následné natáčení se pak potýkalo s mnohými problémy - tesař utrpěl během natáčení těžké popáleniny a tiskový mluvčí filmu měl těžkou dopravní nehodu. Vše vyvrcholilo 30. března, kdy byl nešťastnou náhodou během natáčení postřelen Brandon Lee, který o několik hodin později na následky zranění zemřel. Film byl nakonec dokončen za pomoci dabléra a počítačové techniky. Je to nádherný film, ale za vysokou cenu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Krvavé orgie v režii mistra temných vizí. Zabili mu snoubenku a to neměli dělat. Eric Draven se vrací jako mstitel ze záhrobí, aby pročistil hnusné a zkažené město ovládané tím největším zvrhlíkem. Akční scény oscilují někde mezi Matrixem a Hard Boiled, digitální průlety vráně za zadkem jsou až příliš digitální, nešťastně zesnulý Brandon Lee by jednou byl býval byl velkou star, na rok svého vzniku je Vrána pecka jak kráva a první tři věty mého komentáře nepochází z textu distributora. Amen! 85% Zajímavé komentáře: Rex Mundi, Vitason, Fr, plagjoklas, Zahartof, Černákočka ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Celé je to takové nádherně pochmurné, přesně jak to mám (občas) rád. Silný, leč předvídatelný příběh, podpořený úžasně goticky temnou stylizací, mě nutí alespoň ke čtyřem hvězdám. Ledgerův Joker se Leeovu Dravenovi opravdu nápadně podobá. Asi náhoda... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Temná atmsoféra filmu , temná legenda o Vráně, , spousty temných historek kolem tohoto filmu a vynikající hudba . Je to vše co děla s tohoto filmu mimořádný zážitek .Po skončení filmu máte co dělat odehnat všechny Vrány z parapetu. Ted ,ale vážně ,velmi nejasná smrrt Brandona Lee byla pro mě velkým šokem . ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas dokázal, že dobrou komiksovou adaptaci lze natočit i bez promakané psychologie postav či bez bombastických digitálních efektů. Přímočarý děj o posmrtné pomstě „napsaný“ na jednoduché formální stránce, jenž si libuje ve hře světel a stínů, noční temnotě a vtíravém dešti, je postaven na vedlejší kolej aniž by to vlastně vadilo a jedinou cestou do divákovi přízně tak zůstává atmosféra. Kromě výše vypsaného k tomu nemalou měrou přispěla skvěle vedená kamera Dariuse Wolzského a minimálně rytmický, nechytlavý hudební doprovod Graema Reevella. Jako celek to pak dýchne dosti depresivně i bez toho, aniž by jste si uvědomili tragické okolnosti natáčení ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Akční thriller se solidně vystavěnou atmosférou si získal velký zájem veřejnosti hlavně díky záhadné smrti Brandona Leeho během natáčení. Film se mi docela líbil, jen mi trochu vadilo, že se prakticky celý děj odehrával ve tmě (ale v tom se asi Alex Proyas vyžívá - viz Smrtihlav). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Možná je Vrána nejstylověji natočený film podle jednoho z nejtemnějších komiksů, které vůbec vyšly, ale za tři hvězdy a vejš to každopádně nepude. Vrána má na to všecko neskutečné štěstí ve smůle. Tam je ten problém, že film je temný a smutný až to bolí, ale fakt, že hlavní hrdina zemře během jedné scény je daleko temnější a zvláštní než celý film, protože ta vražda byla prapodivná a těžko vysvětlitelná ještě teď. Jenže filmu to jenom pomohlo. Sice se to blbě říká, ale pomohlo. Tím pádem má Vrána nevídaný úspěch, který se ani nečekal, ale zpracováním má na svoje léta taky hodně co nabízet. Na dnešní typy filmů podle komiksů si je vklidu srazí na kolena a profackuje je tak vzorově, že se budou ještě tejden divit. Vrána je prostě podle mě jedním z nejzvláštnějších filmů, které kdy byly natočeny. Ten průběh tomu jasně přidává, ale celé provedení se tím nezapře. --- Mám potíže. Jeden z mejch hochů měl smůlu a je po něm. - Nepovídej. Který? - Tin Tin. Někdo mu napíchal všechny jeho nože do všech jeho orgánů hezky podle abecedy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $50,693,129Tržby Celosvetovo $94,000,000║ Škoda. Zamrazí, nevyužitý potenciál hlavnej postavy vzkrieseného Eric Dravena , ktorá sa ale dokázala na plno využiť v podobnom prevedení vo filme Temný Rytier v podobe Heath Ledgerového Jokera. Film ma až moc jednoduchý dej na to aby to nepripadalo miestamy až moc prevarené a okaté v podobnosti s inými filmami či scénami. Určite to malo na viac, lebo Proyas nie je rutinér, čo dokázal pri ďalších projektoch. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Podle temného komiksu moc dobrý a ještě temnější film. Temná atmosféra mistra temnoty Alexe Proyase (Dark city,I robot) je naprosto dokonalá. Brandon Lee výborný (škoda, že to je jeho poslední film). No statních hercích tolik nezáleží, ale vrána hraje také dobře :). celkově opravdu atmosféricky výborný film. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi comics jaky byl kdy natocen. Film, ktery mohl odstartovat hvezdnou karieru Brandona Lee - bohuzel osud tomu chtel jinak - vecna skoda. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Vrána oplývá úžasnou atmosférou zkažené části města, kde se neustále páchá zločin a prší. Režijně je to podchyceno velmi zručně a nápaditě, přičemž každá lokace působí osobitě a zažitě. Příběh stojí na velmi silné premise a na zajímavosti osudu i osobnosti Erica Dravena. Ten je perfektně ztvárněn mladým Brandonem Lee. Ovšem scénář a jeho záporáci jsou dost béčkový, přičemž i samotné dialogy postrádají šmrnc nebo hloubkou. Být to lépe podchycené, tak není co vyčíst. Stále je to však kultovka mého dětství, která příliš nezestárla. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas si potrpí na styl, a to je jedině dobře, protože co on dokáže stvořit to se jen tak nevidí. Celý film se nese v takovym temnym duchu a hlavní hrdina (mimochodem svou vizáží dost připomínající Střihorukýho Edwarda) si mezi zabíjením najde čas i na metalové drnkání na kytaru. Prostě fakt bezva. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"Is that gasoline I smell?" Některé scény z Vrány si pouštím už několik dní a pořád se jich nemůžu nabažit. Vynikajicí atmosférická záležitost, která může připomenout Batmana (střechy, vizáž města, tma), ale je více osobnější a emocionálnější. Akční scény jsou na rok 94 nečekaně dobré a Brandon Lee jako temný klaun charizmatický. Pokud by byl bez nějaké složky zážitek jen poloviční, byla by to hudba, o písničkový hudební doprovod Vrány bych běžně ani okem nezavadil, ale teď už vypaluju Burn od The Cure několik dní pořád dokola...dobrý film dělají i zajímavé nápady, kterých si tady užijete spousty, třeba ten roztomile dekadentní, ale zároveň asi ten nejjednodušší :))) styl, kterým se Brandon dostává ze střech na zem, při jeho prvním "sestupu" jsem jen udiveně koukal a v hlavě mi rotovalo "kurva co to?" a v duchu jsem se smál :). Vráně jsem se dlouho vyhýbal, jak tady tak koukám, pro spoustu lidí to je film jejich mládí, ale jak se říká - pozdě, ale přece..."V rozpacích ďábel stál a cítil jak vznešené je milosrdenství" ()

Fr 

všechny recenze uživatele

lidé věřili, že když někdo zemře, odnese vrána jeho duši do světa mrtvých. někdy může vrána duši přinést zpátky, aby napravila zlo, což těžko chápe gang devils night, jehož cílem je rozklad, chaos, anarchie. a má na svědomí nejen Erica a Shelly. proto si pro ně přichází smrt. má podobu pekelnýho mima, jehož výhodou je nesmrtelnost. během ďábelské noci začíná hon na vránu... je mi smutno, když pomyslím, co se z tohoto tématu dalo vytěžit. všeho je tu pomálu, humoru, zabíjení i rockové muziky. chtělo by to tak 10x přitvrdit. přesto ve mě nepřevládá negativní pocit. občas se objeví překvapivě dokonalý záběr a B.Lee postupem získává na působivosti. a jeho postava je hlavně o charisma. na závěr mám přání. vidět tento příběh nově natočený, třeba T.Burtonem. a klidně by mohl být opět věnovaný Brandonovi a Elize, protože ,,domy zhoří, lidé zemřou, ale opravdová láska trvá na věky". ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Graeme Revell: 1. Burn - The Cure [6:39] ,2. Golgotha Tenement Blues - Machines Of Loving Grace [4:01] ,3. Big Empty - Stone Temple Pilots [4:56] ,4. Dead Souls - Nine Inch Nails [4:53] ,5. Darkness - Rage Against The Machine [3:41] ,6. Color Me Once - Violent Femmes [4:09] ,7. Ghostrider - Rollins Band [5:45] ,8. Milktoast - Helmet [3:59] ,9. The Badge - Pantera [3:54] ,10. Slip Slide Melting - For Love Not Lisa [5:47] ,11. After The Flesh - My Life With The Thrill Kill Kult [2:59] ,12. Snakedriver - Jesus & Mary Chain [3:41] ,13. Time Baby III - Medicine [3:52] ,14. It Can't Rain All The Time - Jane Siberry [5:36], ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Příběh je o pomstě a o tom, že pravá láska je navždy. Film má docela běžnou zápletku, excelentní akční sekvence a velmi obstojné herce. Darebáci odvádí super práci ve své hanebnosti, ale hlavním highlightem filmu je nálada a pocit. Je to odvážné, bezútěšné, depresivní, pochmurné, ale překvapivě povznášející na konci. Vrána je jedna z nejlepších komixových adaptací, co jsem kdy viděl. 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Brandon Lee, kytara v ruce, kýč na maximu a nostalgie možná ještě dál. Přestože se celý film nedostaneme z temnoty vizuální ani duševní, příslib budoucnosti z Vrány nakonec zasvítí. Láska je přece to největší na světě a hlavně - nemůže pršet pořád. ()

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

22.10.2021

Herec Alec Baldwin při natáčení westernu Rust zřejmě omylem zastřelil 42letou kameramanku Halynu Hutchins a postřelil režiséra filmu Joela Souzu zbraní, která sloužila jako rekvizita a neměla… (více)

Reboot Vrány opět žije

Reboot Vrány opět žije

31.01.2020

Filmová Vrána patří k nejprokletějším projektům vůbec. Zaprvé bude značka už navždy svázána se smrtí herce Brandona Leeho, jakoby to ale nestačilo, Hollywood se už dobrou dekádu snaží o reboot, který… (více)

Remake Vrány se ruší. Už zase

Remake Vrány se ruší. Už zase

01.06.2018

Nejspíš je na čase si přiznat, že už se filmového remaku kultovního komiksu Vrána nikdy nedočkáme. Po problémové produkci a několika změnách na režisérském postu se natáčení opět odsouvá. Projekt… (více)

Reklama

Reklama