Reklama

Reklama

Smrt přichází v bílém

  • Francie Dead End (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pro Franka a jeho rodinu jsou Vánoce důležitým dnem v roce. Už 20 let je slaví tradičním způsobem. Ale tentokrát se rozhodnou pro malou změnu. Ještě však netuší, že udělali velikou chybu, za kterou zaplatí. Noční můra v podobě mystické ženy v bílém, která prochází nočním lesem a zanechává za sebou smrt, právě začíná... Děsivé černé auto s neviditelným šoférem odváží své oběti přímo do temné noci. Panika a šílenství. Vánoční svátky se mění v peklo... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (573)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Štědrej večer nastal, očistec přichystal, očistec přichystal… Mírně natažený šot BESIPU o jedné rodině Homolkových na cestách, plný nalívání si čistého vína, černého humoru, napětí a sarkasmu - to vše pod otcovsky láskyplným dohledem brilantního Raye Wise za volantem rodinného kočáru. Pravda, jednání postav většinou postrádá logiku a je na míle daleko od předpokladu, jak by se lidé v dané situaci měli chovat, nicméně závěr vše s přehledem uvede na pravou míru. A povídám ti, jestli si to Atari neprosadíš, seš u mě mrtvej Harrington..! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako môže dýchať so zakrytou tvárou?“ – „Nestarajte sa.“ Režijný debut dvoch neznámych mladých francúzskych režisérov a scenáristov, ktorí v Hollywoode nakrútili svoj vysnený projekt (ako sa dozviete z bonusov na DVD). Ak prehliadnem čudný koniec (priznám sa, ja som začal tušiť niečo už keď sa čierna limuzína scénou mrazivo pomaly prešla prvý raz) a určitú monotónnosť jednej a tej istej cesty (viem, že je to pointa, ale aj tak ma to časom začalo nudiť), stále zostane ukážková strašidelná atmosféra jednej veľmi zvláštnej noci (a silný výkon Raya Wisea). Čítali ste Kingovu poviedku „Ten pocit, ktorý sa dá opísať len tými francúzskymi slovami"? Ak áno, pri pozeraní tohto nezávislého americko-francúzskeho hororu si na ňu často spomeniete. Nie je to dokonalé, miestami to dosť nepríjemne stagnuje a keby som mal byť spravodlivý a „sám za seba", dám lepších 60%. Ale atmosféra je vážne nepríjemná (v dobrom) a to je pre dobrý horor NIEKEDY lepšie, ako dobrý scenár a oscarové herecké výkony. A tiež ma potešilo, že po sérii tínedžerských slasherov máme zasa konečne dočinenia s poriadnym, plnokrvným a vážnym „dospelým" hororom (ale zopár morbídnych vtipov, ako je tá s uchom, náušnicou a mobilom, sa nájde). ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Méně vydařený horor, který jsem bohužel prokouknul hned na začátku, takže mě to rozzuzlení vůbec nepřekvapilo (koukám podle komentářů, že jsem jeden z mála, co to prokoukl, i když to bije hodně do očí). Bohužel to nezachránilo ani obsazení se známými herci a hudba se k tomu také nijak zvlášť nehodila. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze cielom tvorcov bolo natocit sracku, sice sracku v peknom baleni, ale stale sracku. Tie herecke vykony, ta obludnost deja, to spracovanie... Brak moze vyzerat aj velmi distingvovane a sofistikovane, ale tu sa to bohuzial aj s nadsazkou, humorom a vnimanim ako parodie nepodarilo. Proste je to mackopes, ktory nie je dost vtipny na komediu a ani dost strasidelny na horor. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

To, že je pointa odhadnuteľná po 15 minútach by ani až tak nevadilo, no tá posledná krátka scénka vsunutá do záverečných titulkov je na slzu (alebo dve) - síce pri nej príjemne zamrazí, no vzápätí si človek uvedomí, že síce to bol fajn film, ale hlavu či pätu by sme v ňom hľadali márne. To je však naozaj jediná výčitka, ktorú k DEAD END mám, po všetkých ostatných stránkach totiž patrí k absolútnej špičke súčasnej hororovej produkcie a vidno, že režisérsko-scenáristická dvojica zodpovedná za toto dielko ho točila s veľkou radosťou. Prvý dojem na diváka je nesmierne dôležitý a práve tu DEAD END vďaka svojej originalite na celej čiare skóruje. Ešte viac však poteší fakt, že scenáristom sa v priebehu filmu esá z rukávov len tak sypú a niekedy dokážu naozaj kvalitne prekvapiť až šokovať ("Vystupujem."). Namiesto ľakačiek, ktorých som ja osobne už z Ázie presýtený, sa film vydáva oldschoolovejšou cestou a poctivo budovuje mimoriadne temnú a hustú atmoséru. A čo máte všetci sakra za problém s tým humorom? ;) Predstavte si, že sa do rovnakej situácie dostane vaša rodina - máte po Vianociach, zablúdili ste a okolo vás sa dejú nevysvetliteľné a desivé veci. Začnete sa objímať a plakať, alebo do svojich rozhovorov začnete primiešavať sarkazmus a prebudí sa vo vás (strachom ešte poháňaná) známa ľudská vlastnosť zvaľovania viny na druhého? V KOCKE to bolo to isté, postavám už tiež všetko liezlo na mozog - akurát ani jedna z nich nemala zmysel pre humor. Takže pre mňa je DEAD END zatiaľ najlepším hororom roka 2003 (uvidíme, či ju VILLMARK tromfne) - nepatrí síce k najstrašidelnejším, no ide o pôsobivé klbko originality a napínavej atmosféry. Ako som hovoril, záver fakt sklame (s lepšou pointou to mohol byť horor desaťročia), ale čo je 5 minút sklamania proti 80 minútam maximálneho diváckeho vytrženia? ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • V čase 37:35 při záběru ze zadu na zbytek rodiny pronásledující černé auto je na pravém okraji obrazovky vidět stín, který nevrhá nikdo z herců, ale jeden z členů filmového štábu. (FCBLFC)
  • Film mimo jiné získal v roce 2006 hlavní cenu poroty na filmovém festivalu Fant-Asie. (Terva)
  • Film obsahuje potitulkovú scénu. (F2003F)

Reklama

Reklama