Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický príbeh, ktorý mapuje obdobie Rímskej ríše. Keď je Nero ešte malý chlapec, stane sa svedkom vraždy svojho otca. Cisár ho dal zabiť za zradu a jeho ženu Agrippinu (Laura Moranteová) odsúdil na trvalé vyhnanstvo na ostrove tak vzdialenom, že sa tam nenájde jediná ľudská bytosť. Jej syn Nero, posledný potomok Augusta, zostane s tetou Domiciou, ktorá ho vraj naučí ctiť si Rím a jeho cisára. Nero si však viac váži slobodu, ako napokon všetci Rimania, ktorí zatiaľ iba nemali odvahu preliať krv svojho šialeného a krutého cisára. Keď ju však nájdu, cisárska koruna pripadne Claudiovi (Massimo Dapporto). Do Ríma sa vracia aj Nerova matka Agrippina, ktorá chce urobiť všetko preto, aby sa naplnila veštba a aby jej syn svojou rukou zatienil celú ríšu. Bude cisárom. Preto žiada Senecu, aby ho učil, rozhľadel jeho myseľ i oči, aby z neho urobil vládcu. Sama kontroluje synov život a veľmi rada sa vydá za Claudia po tom, čo dal on sám zabiť svoju manželku i jej milenca. Aj keď Nero má rád Acte (Rike Schmidová), matka ho v záujme budúcnosti prinúti oženiť sa s Octaviou. Agrippina však nečakala, že Claudius predsalen zmení závet ozval sa totiž hlas jeho krvi, ktorý rozhodol, že cisárom bude po ňom jeho syn Britanicus a nie Nero. Agrippina však pevne riadi Nerov osud. Preto sa jeho sen o tom, že odíde do Grécka, rozplynul. A preto sa po Claudiovej smrti sám stáva cisárom... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Země vzniku: Itálie v koprodukci Šp a VB? To sotva. Vůbec to tak tedy v jistých okamžicích nevypadalo. To bych opravdu nečekal. Nevím, kde jinde by měli znát autoři a nejen ti svou vlastní a nesmírně bohatou historii než právě zde v zemi, které více než před dvěma tisíci lety nejdříve vládli králové a později, po období republiky, za císařství císařové, jako byl např. Nero. Země a město Řím, které vládlo celému světu, určovalo politiku, klasickou kulturu, umění, obchod atd.. Vyjmenuji jen některé z největších hloupostí, které mně daly pořádně zabrat: Tigellinus odpravil Neronova otce i matku, Seneca si ve vyhnanství na Korsice liboval, Nero si na břehu řeky beze svědků podřezal žíly, Octavia se utopila. Jinak samotného císaře Nera mi bylo celkově a nakonec tak trochu líto. místama působil, tento spíše romantický herec značně komicky a v této roli by tomu tak být rozhodně nemělo.. Ještěže postavy, co se týče historie, jakžtakž seděly, na rozdíl od důležitých dat a mezníků. Ty dva díly s přítomností těch všech velice nepřesvědčivých herců pro mě byly opravdová muka. Velmi nepovedený film, a to hned v mnoha ohledech, z nichž jsem vyjmenoval jen ty nejpodstatnější..Vyzdvihl bych akorát hudbu, celkem věrohodně vypadající kostýmy, některé interiéry a exteriéry (všechny mně zde ale také neseděly) a pár hereckých výkonů, to je tak všechno. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Při křesťanské krvi vpité do písku arény, co to mělo znamenat? Na tomhle masakru vlastních dějin že se podíleli Italové? Když si tak vzpomenu na kdysi zahlédnutý díl seriálu Okouzlení, evidentně ano - srovnatelné (tj. strašlivé) herecké výkony, vlezlou hudbu a migrénu způsobující dialogy mají oba počiny společné. Historické nesmysly už zde vyjmenoval kolega Karlos, tudíž se zmíním jen o přehrávajícím Mathesonovi, který se historickému Neronovi podobá asi jako já Dolphu Lundgrenovi, a scénáři, předkládajícím nám psychopata v císařském purpuru coby chudáka kluka, kterému všichni ubližují. Z nekonečných snah udělat snad ze všech zrůd světa sympaťáky, kteří to všechno mysleli dobře a zlá doba a okolí jim nedovolily projevit svou jemnější stránku, se mi už obrací žaludek naruby. A palec pro změnu dolů, Veličenstvo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hans Matheson zahral v roku 2002 skvelého Živaga, to bol celkovo filmový skvost. A o dva roky si zahral Nera, ktorý je tu tak veľmi kontroverzne vnímaný. Najprv som nevedel prečo. Prvá časť je bez romantickej línie za 5 hviezd, ale ok, keďže tam tlačia tú zbytočnú Neoronovu zaľúbenosť, tak je len za 4. Kritika snáď pramení z toho, že je zobrazený ako normálny chlapec. Ale prečo nie, veď je známe, že aj prvý rok po vláde resp. až päť rokov od nástupu na trón bol úplne normálny a u ľudu obľúbený, nebol to človek, ktorý sa ako psychopat narodil. Druhá časť to trochu pokazila tým, že nepoukázala príliš na prerod osobnsoti tak, aby sme si to ako diváci užili. Všetky tie vraždy a šialenstvo sú zahrané veľmi slabo a dokonca úplne inak ako sa údajne stali. Najmä vražda matky bola pozoruhodná a chudák Nero sa s tým dosť natrápil, tu to vôbec ukázané nie je. Matheson sa inak na Neronovu postavu vôbec nehodil, veď Suetonius o ňom napísal: „Bol priemernej postavy s telom škvrnitým a zapáchajúcim, vlasmi svetlo blonďavými, s rysmi tváre skôr obyčajnými, než atraktívnymi, s modrými, akosi mdlými očami, prihrubým krkom, výrazným bruchom a tenkými nohami" Chýbalo tiež poukázanie na Neronovu sexuálnu zvrátenosť, veď súložil aj s vlastnou matkou (áno s tou, ktorú nechal zabiť) a jeho matka Agrippina je sama postavička na pohľadanie – ak si to zhrnieme ako sestra Caligulu mala najprv incestný vzťah s bratom. Potom si odpravila manžela Claudia, aby presadila na trón svojho syna Nera, s ktorým tiež mala incestný vzťah. A ten ju nakoniec sám nechal usmrtiť. Celkovo film hodnotím priemerne pre nevyužitý potenciál. Nero by si zaslúžil pokojne aj samostatný seriál, pretože všetky tie šialenosti, čo porobil, nestihne obsiahnuť žiadny celovečerný film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podle moderních historiků sice Nero nebyl takovým vyšinutým tyranem, jak nám ho podávají především křesťanské anály, ale tohle je přeci jenom trošku moc. Začalo to už v úvodu, kdy byl zavražděn Neronův otec, který ovšem ve skutečnosti zemřel na vodnatelnost. Agrippina je zde vykreslena zprvu jako milující manželka a matka, ale v reálu byla dekadentní Římankou, která se v dobách hrůzovlády jejího bratra Caliguly dobrovolně zúčastňovala jeho incestních orgií. Že Nero vyrůstal na venkově je sice pravdou, ale nikoliv do jinošských dob. Caligula byl zavražděn v době, kdy byly Neronovi čtyři roky a vzápětí byla císařem Claudiem jeho matka povolána z vyhnanství a byly jí navráceny všechny statky jejího manžela, které po svatbě se senátorem Crispem, kterého otrávila, ještě více rozšířila. Nero tak byl rozmazlován od útlého věku, takže doba strávená mezi obyčejnými lidmi ho nijak nepoznamenala. A takhle by se dalo v příšerných historických nepřesnostech pokračovat dál. Prakticky co scéna, to nesmysl. Včetně té Neronovy poslední. Film mě neoslovil ani herecky. Matheson místy působil jako karikatura a ani ostatní herci, víceméně neznámí, tohle mizerné dílko nijak nepovznesli. Snad jediní, kdo trochu obstáli, byli představitelé Agrippiny a Senecy. Líbivé tak byly jen kostýmy a pár momentů, které Nerona uchránily před odpadem 10% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Už příběh Augusta a Julia Caesara bych nazvala zajímavou pohádkou. To ale ještě není nic proti tomuhle příběhu o lásce Lucia a Acte. Dalo by se to považovat za vcelku pohlednou podívanou, kdyby to nemělo být o pátém císaři římském, celým jménem Neronovi Claudiovi Caesarovi Augustovi Germanicovi, původním Luciu Domitiu Ahenobarbovi. Opět se stalo, že si autoři vzali pár historických postav (sice výjimečně ze správné doby) opsali si pár faktů a se zbytkem nakládali velmi volně... Takže jen pro pořádek Caligula fakt nevládl 10 let, Octavia nezemřela před Britanicem, ani se nevrhla do moře, Tigellinus nezabil Agrippinu a Poppea,... a vůbec, nějak mě to vypočítávání chyb nebaví a nebavilo by ani vás... Takže summa summarum to máme za 2... A ještě jedno upozornění, tohle je Nero... ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze druhý díl, takže si tak úplně nejsem jistý, zda mi přísluší snímek hodnotit. Oceňuji, že zde Nero nebyl za absolutního tyrana (dokonce nepodpálil Řím, což se shoduje s tvrzeními moderních historiků), ale to, že se dal na scestí vinou zhrzené lásky, chlastu a harpyje Poppei, přijde jako hloupost i mně. (55.) ()

Nach odpad!

všechny recenze uživatele

Italové interpretovali jednoho z největších římských tyranů po svém a výsledkem je osobnost, kterou pomalu můžeme považovat za národního hrdinu. Vydání se po této cestě se mi zdá poněkud nešťastné, což docela přesně definuje celý film. Rozhodně se jedná o dílo, kterému by jste se měli vyhnout a rozhodně ho ani na vteřinu nebrat z historického hlediska, vážně. 10% (za kostými) ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Od TV Nera jsem nečekal zázraky, nicméně alespoň pouhé zajímavé pobavení snad ano. Nenabídl ani to. Dost ubohé. Historicky překroucené (proč je teď pitomá móda být rádoby průkopníkem, který objeví že ta a ta zrůda dějin byla vlastně chudáček a oběť?!). Matheson herecky příšerný (a na postavu Nera absolutně nevhodný). ()

Almásy odpad!

všechny recenze uživatele

jeden z najgeniálnejších životom rímskej histórie vidieť takto dojebaný... nemyslel som že sa také niečo vôbec dá. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Pozeral som to len chvíľku, ale na viac ako jednu hviezdičku to nie je. Odhliadnuc od nehoráznych historických nepresností mi bolo najviac zle z toho, ako je tu podaný samotný Nero - už len ten herec sa fyzicky do tej úlohy absolútne nehodí. Nero bol ješitný hlupák a blázon s obludným egom a nie takýto patetický sráč. Rozhodne na to, aká šťavnatá téma to je, tak je tento film vrcholne nezaujímavý a sterilný. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Nero je sporná postava římské historie. Možná nemusel být až takový tyran, jak mu přisuzuje tradice. To ale nic nemění nic na hlouposti tohoto TV zpracování jeho života. Míra pokroucení historických reálií je značná. Jako bychom spíše sledovali nějaký plytký smyšlený příběh zasazený do rádobyhistorického Říma a ne životopis jeho císaře. Že je navíc film italský, musela se do filmu napumpovat i křesťanská věrouka. Nebudu vyjmenovávat všechny historické nesmysly, raději si na to téma něco přečtěte a udělejte si úsudek sami. Z filmového hlediska navíc nic moc. ()

HarveyDent 

všechny recenze uživatele

HaHaHaHaaaaaa ty bláho. Hans Mathesn je vážně tragéd. Když se v první půlce tváří jako hodný lidumil vypadá jako blázen a když se v druhé půlce tváří jako blázen, vypadá jako rozčilená štětka. Tohle je vážně ubohost. ()

Galenius 

všechny recenze uživatele

Co... tohle... je... Zatím jsem viděl jen první díl a nevěřím svým očím. Vždy jsem se domníval, že pokud někdo chce natočit film o historické osobnosti, zvlášť pokud je to někdo takový jako třeba zde Nero, musí mít alespoň základní historické znalosti (alespoň se podívat do nějaké encyklopedie). Na začátku ve filmu mladý, osmiletý až desetiletý Nero... Ve skutečnosti narozen v roce 37, Agrippina vyhnána v roce 39, tj. byly mu dva. Claudius se stal císařem v roce 41, kdy byly Neronovi 4 - ve filmu zamilovaný, zhruba šestnáctiletý mladík atd. Claudius s vousem. Podobných nesmyslů jsou už jen v prvním dílu mraky. Na odpad tento film není... možná. ()

sagana 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za kostýmy, ty se opravdu povedly. Jinak to je katastrofa od začátku do konce - vyšinutý a zvráceně krutý diktátor vykreslený jako oběť doby a svého okolí? To si snad dělají srandu!!! Čekala bych, že pokud někdo vrhne tolik peněz a energie na natočení takového filmu, tak napsáním scénáře pověří někoho, o kom si je jistý, že se bude držet notoricky známých historických faktů a neulítne doslova o míle jinam, a tam se nezamotá do sentimentu a přeslazenosti. Nero byl všechno jiné, jen ne něžnými city zmítaný chlapeček, kterého by mělo být někomu líto. ()

Reklama

Reklama