Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický príbeh, ktorý mapuje obdobie Rímskej ríše. Keď je Nero ešte malý chlapec, stane sa svedkom vraždy svojho otca. Cisár ho dal zabiť za zradu a jeho ženu Agrippinu (Laura Moranteová) odsúdil na trvalé vyhnanstvo na ostrove tak vzdialenom, že sa tam nenájde jediná ľudská bytosť. Jej syn Nero, posledný potomok Augusta, zostane s tetou Domiciou, ktorá ho vraj naučí ctiť si Rím a jeho cisára. Nero si však viac váži slobodu, ako napokon všetci Rimania, ktorí zatiaľ iba nemali odvahu preliať krv svojho šialeného a krutého cisára. Keď ju však nájdu, cisárska koruna pripadne Claudiovi (Massimo Dapporto). Do Ríma sa vracia aj Nerova matka Agrippina, ktorá chce urobiť všetko preto, aby sa naplnila veštba a aby jej syn svojou rukou zatienil celú ríšu. Bude cisárom. Preto žiada Senecu, aby ho učil, rozhľadel jeho myseľ i oči, aby z neho urobil vládcu. Sama kontroluje synov život a veľmi rada sa vydá za Claudia po tom, čo dal on sám zabiť svoju manželku i jej milenca. Aj keď Nero má rád Acte (Rike Schmidová), matka ho v záujme budúcnosti prinúti oženiť sa s Octaviou. Agrippina však nečakala, že Claudius predsalen zmení závet ozval sa totiž hlas jeho krvi, ktorý rozhodol, že cisárom bude po ňom jeho syn Britanicus a nie Nero. Agrippina však pevne riadi Nerov osud. Preto sa jeho sen o tom, že odíde do Grécka, rozplynul. A preto sa po Claudiovej smrti sám stáva cisárom... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Televizní premiéra se uskutečnila 23.5.2004 v Itálii. (Lynette)
  • Herec Hans Matheson se až do doby, než dostal nabídku k vytvoření hlavní role císaře Nera, příliš o římské dějiny nezajímal. Nebyl si jistý, zda je pro tuto roli vhodný, ale roli přijmul. Před začátkem natáčení si přečetl několik knih o římských dějinách, např. od spisovatele Richarda Hollanda. (Lynette)
  • Filmový štáb bojoval po celou dobu s technickým omezením, poněvadž telefony nefungovaly správně. Jednou také zažili v tuniské poušti písečnou bouři, která jim poškodila několik kulis. Místní obyvatelstvo obětovalo po této události několik kusů dobytka, aby se toto neštěstí už neopakovalo. (Lynette)
  • Herci včetně filmového štábu byli ubytovániv pětihvězdičkovém mezinárodním hotelu "Sindbad" (Lynette)
  • Natáčení se účastnilo asi 500 místních Tunisanů. Jednalo se většinou o studenty uměleckých škol, kteří se podíleli na výzdobě scén, reprodukci soch a sloupců, na kostýmech a účesech herců, či sloužili jako kompars. (Lynette)
  • Kromě známých historických staveb filmaři též postavili kulisy města, kde nechyběly chudinské čtvrtě, zbrojnice, latríny a nevěstinec. Kulisy tohoto uměle vytvořeného města stály 15 miliónů eur. (Lynette)
  • Všechny kulisy historických budov byly pouze třetinové velikosti oproti originálním stavbám a nebyly postaveny z mramoru, ale z polystyrenu. (Lynette)
  • Převážná část ze 125 miliónového rozpočtu byla určena na stavbu kulis Říma, ale nemalé finanční obnosy se investovaly též do herců a historických kostýmů. (Lynette)
  • Nejdražší projekt v historii španělské televize, natáčelo se s rozpočtem 125 miliónů eur. (Lynette)
  • Natáčelo se od října 2003 v Tunisku (velká část natáčení probíhala v poušti), konkrétně v Maria Penedo (Hammamet) - zde se natáčelo v místech o rozloze 10 hektarů, kde byly například postaveny nákladné kulisy baziliky Emilia a Julia, stejně jako chrámy Julia Ceasara a bohyně Vesty a Senátu (Chrám Senátu byl oproti jeho skutečné velikosti pouze třetinový, i tak měl až 7 metrů vysoké sloupy); dále císařský palác, předměstí a římská vila. Na natáčení dohlíželo sedm historiků a jeden archeolog v roli poradců. (Lynette)

Reklama

Reklama