Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek není moc dobrý, mladej nácek Danny zmlátí Žida a pak se s partou intelektuálních fašistů pustí do nechutně stupidního rozhovoru. Jenže není všechno černobílé a postupem času dostává Dannyho charakter opravdovou hloubku a i přes extrémní odsouzeníhodné jednání ho nelze nazvat jen debilním náckem, jako je tomu v případě veškerého hailujícího imbecilstva u nás! Vynikající výkon Goslinga a hrozně natočené akčnější pasáže umísťují Svatý boj na čtyřech (Davidových) hvězdách! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vážně nevím... tohle je opravdu hodně ujetý film. Téma velice zajímavé, spousta zajímavých dialogů a postřehů, ale některé scény byly až neúnosně přitažené za vlasy. I postavy - nejvíc určitě Carla (Summer Phoenix). Ale i hlavní hrdina Ryana Goslinga byl značně nepravděpodobný - malý brýlatý židáček, který s učitelem v ješivě vede zanícené talmudické rozepře, se po odmítnutí svých názorů stane drsným pouličním rváčem a nazistou, jehož hlavní životní program je zabíjet Židy. A přitom v nitru stále chová úctu k Tóře, na skinheadské akce si začne pod tričko s hakenkreuzem oblékat talis a učí svou masochistickou milenku hebrejštině a židovským zvykům. Uch... Tedy nepochybuji, že podobně schizofrenní jedinci existují napříč všemi národy nebo vírami, ovšem tohle bylo řekl bych příliš. Ale tvůrci filmu myslím spíš jeho postavu zamýšleli jako symbol, jako médium, skrze které by mohli prezentovat svoje názory. Povedlo se jim to sice objektivně dobře, ovšem subjektivně mě to příliš neoslovilo. Knih o judaismu i o nazismu jsem přečetl stohy, seritózních, ne vymyšlených v Hollywoodu, takže jsem si ve filmu popravdě spíš vychutnával úplně vedlejší prvky, jako byla třeba účast Theresy Russell a Billyho Zanea v rolích neonazistických manželů, nebo sice lehce šílená, ale právě proto hodně přitažlivá postava Carly. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Člověk může přesvědčit lidi kolem sebe, že je někdo jiný, ale nikdy o tom nepřesvědčí sebe samotného.. Hajlující pravice třímající sedmiramenný svícen, jarmulka s motivem hákového kříže a trochu toho počteníčka z dvou knih v jedné (knižní) vazbě v podobě hebrejského překladu Mein Kampf a Kabaly v němčině. Toť zlehčení ideologické schizofrenie Dannyho Balinta, neonacismu holdujícího Žida, hledajícího identitu uprostřed začarovaného kruhu intolerance, nenávisti, náboženských kořenů a vlastní pochybnosti v učení judaismu. Goslingův výkon nadmíru přesvědčivý, ovšem nízký rozpočet byl v některých momentech až nečekaně vidět a v druhé půli se film, ztrácejíc po kapkách svou animální přitažlivost, ufilozofoval k takřka mučednické smrti, nicméně pro svůj nečernobílý pohled na problematiku antisemitismu si nadprůměrné hodnocení a přinejmenším pozornost bezesporu zaslouží. Jak už říkal K.Branagh v roli Heydricha ve fenomenálním komorním dramatu Konference ve Wannsee, nenávist je neuvěřitelný hnací motor, který leccos dokáže udržet při životě (historka o muži, co nenáviděl svého otce, ale jeho smrt s ním pohnula více, než smrt matky, kterou miloval). A já říkám, že je to jen mrhání časem, neboť jizvy na těle i na duši nakonec stejně ukážou, že mnohem lepší je žít svůj život pomocí šlechetnějších paliv.. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla jen půl minuty přemýšlet nad motivacemi Daniela nebo psychologií jednotlivých postav, bylo by mé hodnocení mnohem nižší. Taky: čím by byl Věřící bez Goslinga? Nevzpomínám si, kdy jsem naposledy viděla tak dospělý herecký výraz u dvacetiletého kluka. Asi nikdy. Nemusí řečnit, nemusí nic dělat, nemusí vůbec nic. Je jako magnet... přesto jsem jeho postavě právě takovou krizi víry něvěřila. Chápu, čím se to většině líbí, ale jediným důvodem, proč jsem film dodívala, je v minimalismu fantastický Ryan Gosling, svým výkonem elegantně zakrývající slabý scénář a absenci reality u solidního řemesla, které se tváří tak drsně, chytře a politicky závažně, ale je jen plytce filozofující. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Židovský chlapec ve škole::"Existuje Midraš, který to podporuje. Můj otec četl knihu Shaloma Spiegela, která říká, že lzák zemřel a byl znovu zrozen." Učitel: "Tenhle Midraš nikdo neuznává". Chlapec:-"Já ano! Já ho uznávám. Ale dobře, řekněme, že Bůh dodal berana. No a co? Jakmile Abrahám zdvihl nůž, bylo to, jako by ho už zabil ve svém srdci. Nikdy na to nemohl zapomenout, stejně jako lzák. Jednu neděli oznámil jeden kněz, že se na faře promítá film "Believer", česky "Svatý boj". No, kdo by se zajímal o film, který se jmenuje "Believer" a promítá se na faře, že? Pak jsem si přečetl oficiální text distributora, v duchu jsem se zasmál, jestli teď církev nastupuje starý KKK styl, představil si jak na projekci na faře dojde jen pár lidí převlečených za strašidla, vduchu se zasmál podruhé a zůstal jsem doma. O to víc mě mrzelo, když jsem zjistil, že takhle nějak měl vypadat film, kvuli kterému Ed Norton tvrdě nabíral hmotu. K té diskuzi tedy - Svatý boj si bez pochyby zaslouží o hvězdu víc než Kult hákového kříže. Mnohem lepší scénář, mnohem lépe napsaná hlavní postava, mnohem přirozenější změna, míň doslovnosti, míň moralizování, mnohem lepší punch line. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)

Reklama

Reklama