Reklama

Reklama

Návrat do 36. komnaty Shaolinu

  • Hongkong Return To The 36th Chamber (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobách vlády Mandžů bylo v Číně hodně pracujících lidí ve svízelné pracovní situaci. Jejich podmínky vůči pracujícím byly zdrcující, zaměstnanci odváděli velmi vysoké procento z platu přímo vlastníkovi továrny, ten tak chtěl zvýšit jejich výkonnost. V jednom městě v továrně na barvení se dělníci dohodli, že těchto ústrků již bylo dost. Najali si tedy jednoho mladého herce, aby zosobnil duchovního a experta na kung-fu z chrámu Shaolinu. Majitelé továrny však podvod odhalili a přislíbili trest každému, kdo s tím měl co do činění. Mladý herec cítí zodpovědnost za problémy, které nastanou dělníkům a přislíbí odvetu. Vydá se tedy do chrámu Shaolinu, aby mohl být přijat jako žák mezi elitní bojovníky (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

O trošičku slabší než první díl, především vinou úvodní roztěkanosti, která činí film v první půlu mírně zmateným. Snímek však postupně nabírá ďábelské tempo, které finišuje závěrem, který svou úderností nepochybně překonává první díl... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Číňané si potrpí na příběhy oplývající epickou šíří, akční filmy nevyjímaje. Ti, odkojení výhradně nynější hollywoodskou produkcí, budou Návratem do 36. komnaty otráveni. Nikoliv však ti, vyžadující „sešití“ akčních scén logiku nepostrádajícím příběhem. Přiblblá pohádka o vychytralém podvodníčkovi, který ke kung-fu schopnostem přišel není žádním antickým dramatem. Podle mnohých je Návrat výrazně odlehčenější než 36. komnata, ale mi ona žánrová diferenciace nepřišla tak markantní. Zde byly pouze zvýrazněny jisté prvky prvního dílu ve snaze přiblížit se divácky atraktivnějším podívaným s Jackiem Chanem. V čínské kinematografii je vůbec obtížné rozlišit tragédii od komedie - podobně nejasně vyprofilované filmy mohou leckoho odradit. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pár úsměvných okamžiků tohoto filmu nezaplní 99 minut, ale pobaví. Někdy až ujeté grimasy halvního hrdiny, který si po návratu z Shaolinského kláštera neuvědomuje svojí sílu a sílu výcviku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil je krapet jinej, ale presto de v podstate o to same jako v prvnim dilu. Jenze tady si uz tvurci nehrajou na nejakej extra vaznej film a od zacatku je jasny, ze pujde o komedii. Navic cela rezie pusobi znacne profesionalnejc nez v prvnim dile, pribeh uz neni zmatenej, hudba se mi taky libila daleko vic a choreografie je docela originalni, "lesenarske kung fu" rulez. Navic i hlavni hrdina tu je sympatictejsi nez ten v prvnim dile, i kdyz se misty tvari az zbytecne moc jako idiot. Skoda, ze tu neni vic bojovejch scen a prakticky tu ani neni moc z treninku, ale i tak jsem se tady bavil o dost vic nez u prvniho dilu, ale presto to na lepsi hodnoceni nebude. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Velká dávka humoru a dobré akce, která mě dokázala přesvědčit o svých kvalitách stejně jako tomu bylo u 36.komnaty Šaolinu. Pro mě osobně lepší než první díl, díky nezaměnitelnému humoru i podání příběhu hlavního hrdiny, který ačkoliv nevědomky, dosáhne nejvyššího stupně umění kung-fu. I zde jako u prvního dílu zdlouhavý nudný začátek. 75% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný historický film, ktorý je nepriamym pokračovaním kultovej klasiky. Má celkom dobrý príbeh o menšom podvodníkovi, ktorý sa snaží si všetko uľahčiť a klame všade a všetkým a keďže práve v továrni na farbenie látok kvôli mandžuskej nadvláde ľuďom klesli platy, jeho priatelia ho požiadajú, aby predstieral shaolinského mnícha a pod hrozbou možného násilia prinútil nadriadených vrátiť platy na pôvodnú veľkosť. No to nevyjde podľa plánu a tak odíde do shaolinského kláštora, kde sa chce stať pravým majstrom, aby svojim priateľom pomohol, no nebude to mať až tak ľahké. Spracovanie je celkom dobré, film je slušne zábavný a aj zaujímavý po celý čas, ale len predsa prvá polovica je skôr len taká rozbehová, necítiť tu až takú závažnosť situácie, aká bola v predchádzajúcom diely, tento film sa skôr nesie v takom zábavnom duchu, no až na to predstieranie mnícha tu už nič výraznejšie nezaujme a to dokonca ani počiatky pobytu v kláštore. Ale to našťastie neplatí o druhej polovici, na ktorú sa už pozerá skvelo, pobyt v kláštore už je veľmi zaujímavý, celý tento nápad s lešenárskym kung-fu je výborný a hlavne po tej stránke, že hlavná postava ani celý čas nevie, že sa učí pravému bojovému umeniu a nesklame ani finále. Akcie je tu priemerné množstvo a páči sa mi. Rovnako, ako aj v predchádzajúcom filme sa ňou šetrí, dôležitejší je príbeh, ale aj tak súboje patria medzi to najlepšie, čo sa dá v podobných filmoch nájsť, sú nadmieru dynamické a nápadité, pozerá sa na ne výborne. Síce sa nájdu hlavne v poslednej tretine, ale to neprekáža, pred tým poteší výborný tréning. Herecké obsadenie sa mi páči, opäť výborný Chia Hui Liu v hlavnej úlohe, zaujímavá postava jeho majstra a spokojný som aj so záporákmi. Réžia a technická stránka sú vydarené, v rámci svojej kategórie výrazný nadpriemer. 36 komnát Shaolinu sa mi páči o trochu viac, nieslo sa vo vážnejšom duchu a aj tréning malo lepší, ale nie je to veľký rozdiel, toto pokračovanie tiež patrí medzi to najlepšie vo svojej kategórii, hlavne kvôli druhej polovici a finále má ešte lepšie, ako 36 komnát Shaolinu. 78% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O něco slabší než skvělý první díl, (zejména první půl hodina je zmatená a křečovitá), ale pak se to vrátí do starých známých kolejí. Stavění lešení je skvělé :-) ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hrozně prostoduché a trapné. Navíc bez nějakých větších a lepších bojových scén. O několik stupnů horší než jednička. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nie som prívržencom podobných filmov, hoci sa sem-tam vyskytne pozerateľný príbeh. Toto je len priemerom vo svojom žánri, dostatočne naivným a neškodným. Nehovoriac o chybách v strihu. Našťastie ide dej rýchlo dopredu a nuda nehrozí. Na jednotku to však nemá pre infantilnosť a zbytočné "humorné" vstupy. ()

anais 

všechny recenze uživatele

V podstatě volné pokračování 36.komnaty shaolinu. Významný rozdíl spočívá v žánru. Na rozdíl od staršího filmu se „návrat“ nebere vážně a snaží se působit jako komedie. Vtipné to však není, jen dětinsky potrhlé. Gordon Liu tentokrát nehraje mnicha San Te, ale jeho nového žáka, který se musí naučit kung-fu, aby pomohl dělníkům v barvírně látek od tyranských Mandžuů. San Te ho však do kláštera nepřijme a dá mu za úkol vystavět kolem celého klášterního areálu lešení. Mladík během práce pozoruje cvičení pod sebou, a nevědomky začne používat techniku tzv. „lešenářské kung-fu“. Cílem tvůrců prý bylo ukázat, že ke kung-fu nejsou potřeba skutečné zbraně, ale dá se použít prakticky cokoliv – kupříkladu lešení. Když natočí Jackie Chan nevtipný film, zachrání ho alespoň skvělá choreografie. Gordona Liu v tomto případě nezachraňuje nic ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

V komediálním duchu se rozjíždí pokračování 36. komnaty šaolinu, kdy dělníky v barvírně látek utlačuje jejich šéf a parta gangsterů, což se těm dělníkům pochopitelně nelíbí, takže vymyslí plán jak svoje pracovní podmínky zlepšit. Brácha jednoho z pracovníků barvírny, Čou Jen Čieh, vlítne do barvírny s tím, že je známý šaolinský mistr San Te a s pomocí pár triků se pokusí vystrašit šéfa barvírny, ale nakonec dostanou všichni nakládačku a Čou Jen Čieh odejde učit se opravdové kungfu u opravdového mistra San Te, což je ta chvíle, kdy film opravdu začíná :). Takhle to zní úplně jako první díl a dokonce to v podobném stylu i pokračuje, ale tvůrci si uvědomili, že by byla hloupost dělat jen kopii, tak pobyt v šaolinském klášteře probíhá trochu jinak. Čou Jen Čieh při různých běžných činnostech pozoruje ty cviky s vědry a hlavičky do pytlů s pískem známé z minulého dílu a snaží se je docela komickým způsobem napodobovat, což je určitě zábavnější než některé vtipy z první části filmu. Tenhle podivný trénink později plynule přejde ve finální bitku nesoucí se ve stylu "lešenářského kungfu", které pomalu dosahuje Jackie Chanovských kvalit, chybí tomu už jen žebřík :). A choreografie všech těch akrobacií z kláštera i opravdové bitky je velmi zábavná a svým nadhledem i vtipnější než v prvním díle a hlavně taky je závěrečný boj mnohem delší. Ze začátku to teda vypadalo, že další díl 36. komnaty bude jen nudnější kopírka prvního dílu, ale po trochu pomalejší první třetině se to rozjelo pěkně a první 36. komnatě se to úplně s klidem vyrovná :). Prostě příjemná martial arts komedie s pěknou choreografií a zábavnými bitkami :). ()

stub 

všechny recenze uživatele

Podle mě zbytečně podhodnocená "dvojka". Past, do které se tvůrci vždy dostávají při pokusech o navázání na hyperúspěšného předchůdce, se zde podařilo překonat nad očekávání úspěšně. Základní esence zůstala zachována, zároveň však nedošlo k přešlapování ve vlastních stopách a objevilo se množství originálních, inovativních prvků. Celkové vyznění je tak (s přehledem) dostatečně jiné a člověk nemá pocit, že konzumuje 2x totéž. Akce je opět vynikající a přibyl také obstojný humor. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Podobne ako v sérií Shaolin Temple je aj tu každý diel diametrálne odlišný, hoci má rovnakú štruktúru. Oproti prvej časti, ktorá kládla väčší dôraz na cestu za nadobudnutím schopností, je jej pokračovanie akčnejšie, vtipnejšie a nápaditejšie. Čo veľmi poteší. Znova sa vracia Gordon Liu tentoraz ako herec, ktorý sa rozhodne naučiť kung - fu a podarí sa mu to celkom netradičným spôsobom. Nachádzame sa v rovnakej mytológií ako v prvom dieli, ale Lau Kar Leung posúva koncept bližšie k zábave. Je to svieže, dynamické a plné zapamätateľných postáv. Plus to má 20 minútové finále, ktoré v boji využíva svoje prostredie na maximum. Pre mňa pokračovanie ktoré je na rovnakej úrovni s prvým dielom. Tým sa táto dvojica pre mňa stáva prvotriednou ukážkou kung- fu žánru. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Druhy diel uz vznikol v post Chanovskej ere, takze je nevyhnutne okoreneny velkou davkou humoru. Gordon Liu tu prekvapivo hra uplne inu postavu ako v jednotke a z ocakavania divakov, ze hra nadalej postavu San Te si film hned na zaciatku vystreli. Proste tu hra neschopneho podvodnika Chaoa, ktory sa za mnicha San Te vydava. Vdaka pritomnosti zakernych Mandzuov zakratko dôjde na prikorie, takze Chao sa vydava do klastora Shaolin, kde sa od skutocneho mnicha San Te (v podani ineho herca) nauci lešenarske kung-fu. Holt po Jackieho uspechu s opileckym kung-fu sa uz nikto neucil normalne styly. Vdaka velkej davke humoru nie je tentokrat uvod v ktorom sa zoznamime s postavami a celou situaciou taky pomaly a trochu nudny ako v jednotke. Ale hned od prvych sekund to je neskutocna zabava. V klastore sa Lau Kar Leung znova vyblbol do sytosta s kopou novych treningovych technik. Natieracie kung-fu z Karate Kida oproti tomuto pôsobi tak strasne chabo. Miernym sklamanim je Shaolinsky klastor, ktory je tentoraz natacany v studiu s namalovanym pozadim a oblohou. A dalsou slabinou, ktora uz dnes vela divakou nenadchne je prevedenie bitiek. Znova sa jedna o pomalu fazovanu choreografiu typu: chvat, pauza na obed, chvat, pauza na veceru, chvat, prestavka na slofika, atd. Ale aspon divak stihne pochytat vsetky chvaty. A aj ked su chvaty kontaktne, tak im chyba akakolvek tvrdost. Ani na sekundu nemate pocit, ze by to akterov bolelo. Len uplne posledny duel s tradicnym predstavitelom zaporakov Johnny Wangom je konecne dynamickejsi. Ale ked odhliadneme od tych dobovych nedostatkov, tak po choreografickej stranke su suboje originalne a zabavne. Lau Kar Leung sa snazil zakomponovat do bitky vsetky tie klasicke lešenarkse postupy. Tazko ohodnotit, ci je tento diel lepsi ako jednotka, ale vdaka tomu, ze je ovela zabavnejsi, tak ma bavil viac. Gordonovi ta komedialna poloha prekvapivo sedela velmi dobre. 9/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak by som hodil všetky tie ´´shaolinovky´´ do jedného vreca a potom jednu z nich vytiahol, bolo by naozaj jedno ktorá to je. To však neberiem ako mínus. Je to proste tak. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Konečne sa dostalo aj na poctivých lešenárov. Taká čínska kung-fu verzia Dobrého Willa Huntinga. To čo bolo zvládnuté aj v prvej časti, a to výborná choreografia sa prenieslo aj do časti druhej. No obohatenie deja o humornú stránku však až taký chytrý ťah nebol. Celý film by sa v komplexnosti dal rozdeliť na dve časti. úvodná zbytočne naťahovaná kvázi humorno-dejová polovica, kedy utlačovaný ľud netrpezlivo čaká na niekoho, kto sa ho zastane nepostráda klasickú šablónu podobných snímkov. Jediná originalita vo filme nastupuje až v druhej, výcvikovo-akčnej časti, kedy sa z hrdinu stane hrdina a ľud spasí. myšlienka je konštanta, prevedenie už nie. Škoda, z filmov sa mohla stať krásna séria legiend o vzniku kung-fu zbraní, tak ako to začala jednotka. Tento potenciál tvorcom zjavne unikol. Ešte raz, škoda. ()

Reklama

Reklama