Reklama

Reklama

Maska rudé smrti

  • Česko Rudá maska (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Roger Corman patří mezi legendární tvůrce hororového žánru. Během své dlouhé kariéry proslul schopností natočit osobitý hororový či fantaskní snímek za minimální náklady v rekordně krátkém čase. Začátkem 60. let Corman natočil význačný cyklus sedmi volně navazujících snímků inspirovaných povídkami Edgara Allana Poea. První filmovou adaptací tohoto literárního klasika se stal v roce 1960 snímek Zánik domu Usherů, který pro Cormana představoval první zkušenost s barevným širokoúhlým formátem a začátek dlouholeté spolupráce s charismatickým hercem Vincentem Pricem. Krátce na to následovaly snímky Jáma a kyvadlo (1961), Předčasný pohřeb (1962), Historky hrůzy (1962) a Havran (1963). Po přesunu produkce do Velké Británie v roce 1964 pak vznikla poslední dvě vrcholná díla Maska rudé smrti (1964) a Ligeina hrobka (1965). V Masce rudé smrti představuje Vincent Prince satanistického prince Prospera, krutého tyrana a nejbohatšího muže v kraji, který pustoší děsivá choroba zvaná rudá smrt. Zatímco vesničané umírají v děsivých bolestech, Prospero pořádá na svém hradě opulentní maškarní ples v domnění, že je zde před smrtící nákazou v bezpečí. Na maškarní ples se však dostaví tajemný host v rudé masce a začíná tanec smrti. Závěrečná taneční scéna představuje společně se satanskou mší nezapomenutelný vrchol Cormanova snímku, který vyniká nápaditou kamerou Nicolase Roega, jemuž se podařilo využitím dlouhých kamerových jízd a barevné symboliky vyjádřit barevnou koncepci literární předlohy. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi cool jako projekce v čase aktuální pandemie, moc řádění moru jsem se tu ale nedočkal. Této verzi Rudé smrti by jednak slušela černobílá (minimálně zakrýt všechny laciný barvičkatý kulisy), druhak je prkenná a rozhodně na dramatu příliš nepobrala. Díky Satanu za toho Price, protože krom jeho účasti by to byla jen totál nudná "divadelní" podívaná. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Trochu více ukecané, než jsem čekal. Ale chápu, že nepříliš obsáhlou povídku od E. A. Poea musel Roger Corman za účelem celovečerní délky trochu "vyplnit." Každopádně se nepopiratelně jedná o jeden z pilířů gotického horroru, ve kterém exceluje Vincent Price, jenž si kdykoliv získá vaše sympatie i přesto, že hraje sebevětšího zloducha. Nepřehlédnutelná je působivá výprava, sytý technicolor a několik parádních momentů, mezi nimiž vyniká především ten s procházením skrze barevné pokoje. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem, čím to je, že má film tak vysoké hodnotenia, som milovníkom horrorov, mám rád aj staré, aj mysteriózne filmy, no toto mi absolútne nesadlo. Jediné, čo by som vyzdvihol, je kamera a efekty na tie roky a jedna hviezdička za Pricea. Inak je film bez štipky napätia, naivný a ostatné výkony sú ozaj chabé, niekedy až prehrané. 40%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Mlha, křiklavé barvy, gotický hrad, pavučiny, průhledy skrze svícny a plameny ohně v krbu, démonický V.Price, smrt a satanismus. U Cormana osvědčené v předchozích filmech a i zde fungující. Režisér skloubil dohromady dvě povídky - Skokan a Maska rudé smrti. Působivé výtvarné ztvárnění je jakoby vyhrazené jen pro filmy podle E.A.Poa/H.P.Lovecrafta. Smrt, smrt je nad všemi náboženstvími...to jste nevěděli? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasím s komentem Němi. E.A.Poe byl zvláštní pavouk a ví se o něm, že ujížděl na leccčemž chemickém co mu způsobovalo různé stavy opojení a halucinací. Nelze se divit, doba byla taková a umělci rádi experimentovali hledajíc cesty do dalších dmenzí podvědomí :-) Řekl bych však, že ať už bral cokoliv, bral toho buď moc nebo málo. Tomu odpovídají jeho příběhy z nichž jsem nejeden četl a které jsou řádně ulítlé. Dnes již pravda působí trochu vyčpěle, současník je zkrátka už otrlý lecčíms co četl a hlavně viděl... Nejinak je to i s tímto filmem. Sama myšlenka celkového zmaru mi přišla krapet mimo stejně jako papundeklový hrad, kečupová krev i další znázornění hrůz ve filmu. Přesto jsem však byl zasažen velkým herectvím Vincenta Price v roli prince Prospera, jehož jediným pánem je Satan. Tohle je zkrátka film ze staré školy v nejlepším slova smyslu. Možná to někomu bude připadat lehce zaprášené, lehce kudrdlinkovaté, lehce mimo dnešek.. ale s tímto filmem je to podobné jako s nějakou starožitností. Byť se vám nehodí do moderního bytu , přece jen si ji ponecháte. Jednak proto, že má nějakou hodnotu a jednak proto, že z ní čiší to opravdové umění dávného autora. Dávám za 3 masky. * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vincent Price opäť dáva naplno. Tentokrát si to užíva o to viac, že hrá hedonistického otvoreného uctievača diabla. Ďalšie skvelé spracovanie Poea, s prepracovanými kulisami hradu a zopár hmlou zakrytých exteriérov okolitých lesov. Bohužiaľ zaslúžilo si to silnejší koniec. To na čo sa celý čas čaká - na príchod červenej smrti - nezodpovedá očakávaniam. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

na můj vkus až moc teatrální, patetické výstupy a přehrávání... film začne brzy nudit a až na některé prvky jožky černého humoru není prakticky moc o co stát. tady to prostě nějak nefungovalo... nicméně kamera a režie dobrá. 60% [B´Kult Film Fest, 2010] ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další z Cormanových zfilmovaných povídek Edgara Allana Poea a další film na němž spolupracoval s hororovou legendou Vincentem Pricem. Ten si tu tentokrát střihl roli prince Prospera koketujícího se satanismem. Jenže na toho už si brousí zuby všudypřítomná smrt. 4hvězdy. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Možná je to proto, že Maska rudé smrti (a Skokan) patří mezi moje nejmilovanější poeovky, možná mě tenhle film prostě jen nezastihnul v té správné náladě... ale nějak se to se mnou minulo. Poeova povídka je rafinovaný, precizně napsaný, atmosférický majstrštyk, zatímco Cormanův film je spíš roztomile blboučký než cokoli jiného. Nenudila jsem se, vysloveně špatné mi to taky nepřišlo a Vincent Price spasí ledacos, ale k téhle cormanovce se asi už vracet nebudu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Maska červenej smrti bola pre mňa prekvapením hlavne kvôli serióznemu podaniu filozofických otázok a ich hĺbke, čo je v takejto kvázi brakovej kinematografii nie častý jav. Cormanovi sa podarilo vytvoriť temnú atmosféru paradoxne šialenou farebnosťou, ktorá pripomína viac rozprávky, ale myšlienkové vyznenie filmu je omnoho temnejšie. Prospero má vždy na každú kritiku svojich krutých skutkov pohotovú odpoveď, ktorá dáva zmysel a robí tak film menej rozprávkovo čiernobielym. Vo vizuálnej stránke sa podľa mňa vzhliadli aj niektorí tvorcovia čs rozprávok, napríklad takí Princ a večernica boli u Prospera určite na návšteve. Rozuzlenie je síce skvelé, ale Corman akosi zabudol aj na zaľúbencov. Počas filmu som si myslel, že hlavnou postavou je dievča, záver ale ukázal, že ňou bol Prospero. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Mohlo by obdržet i pět hvězdiček. Směsice pohádkového koloritu, operetní kulisové inscenace, gotického hororu, podobenství se středověkými prvky i s nalíčenými ženami a příčesky 60. let. Roger Corman a jeho dílo, které má své naivní, lehce kýčovité kouzlo, zde navíc se snahou zabývat se alespoň trochu věčnou otázkou víry, zatracení, spásy, oběti i hedonismu... Nedosahuje sice tajemné gradace jako Jáma a kyvadlo či Zánik domu Usherů, ale fajnšmekr žánru tu nalezne všechny typické ingredience cormanovek. Já mám pro tahle "mistrovská béčka" 60. let s jasnými principy dobra a zla slabost... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se dost těšil, první jsem viděl remake který tak remake moc není, jde si svojí cestou, což je jedině dobře. Tenhle film je jedineční dvěma věcma, první je nezapomenutelná atmosféra hradu. Ta prostě neměla chybu. A druhá je ukecanost která ale z úst Priceho zní fakt skvěle. Jen musím přiznat že pár scén mi nedávalo smysl, a všechno to vypadalo jako kdyby Corman film naschvál prodlužoval. Mysterioznost Červení smrti bylo dokonalé, jen škoda že jsem věděl co se za ní skrývá, povídku jsem nečetl ale tak nějak jsem to tušil. Herci jsou parádní a nemám nějak moc co vytknout, kromě té zbytečné natahovanosti, na Pit and the pendulum nebo House of Usher to rozhodně nemá. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Roger Corman a jeho naivní režie, pastelový Technicolor, charismatický Vincent Price, neopakovatelné kouzlo... Cokoliv od "geniální" až po "hrozné" je pravdivé. A i když Zánik domu Usherů a především Jáma a kyvadlo nabízejí lepší příběh, pořád patří Maska mezi několik málo filmů, kde to vůbec nevadí a estetično zaslouženě kraluje. Každý záběr je vrcholný kýč, kterému jedinému tu věřím, že může být uměním. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Démonický Vincent Price v klasickém gotickém hororu podle předlohy E. A. Poea. Výborná kamera maskuje nízký rozpočet a trocha otevřeného satanismu také potěší oko kacířovo. Škoda jen, že tu není víc než tři zapamatovatelné postavy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako milovník starých britských gotických hororů, který obdivuje atmosféru, příběh Pádu domu Usherů i výkon Vincenta Pricea v něm hlásám, že "Maska" je příšerná kravina, kterou by žádný zelenáč v oboru začínat neměl, jinak si tento žánr znechutí jednou provždy. Kromě stupidního scénáře mě nejvíc vytočila neschopnost tvůrců sehnat do role trpasličí tanečnice opravdovou liliputku. Malá holčička, která jen hýbe pusou, a je předabovaná dospělým ženským hlasem, působí v jinak poměrně graficky zdařilém filmu jako neuvěřitelná amatéřina. Tragicky také hrají všichni komparsisté, smějící se ničemu. Rychle jinam od Červené smrti! ()

Reklama

Reklama