Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celou vesnici i její okolí sužuje chamtivost zdejší mlynářky (D. Hofmanová) a zámeckého písaře (Z. Maryška). Tomu se zalíbí krásná Fanka (G. Ježková), která ve mlýně slouží. Nejdříve se však musí písař zbavit Fančina milého Kuby (M. Havelka). A tak se rozhodne, že ho pošle na vojnu. A protože chtějí mít společně s mlynářkou plnou truhličku zlaťáků, zabaví Kubově mamince chalupu a pole a vyženou ji z vesnice. Ta mlynářku i písaře prokleje. Když Kuba zjistí, že přišel o všechno, nechce už žít. Nakonec však přijme nabídku mysliveckého mládence a odejde k němu do služby. Kuba se tak dostane přímo do pekla, kde celý rok pilně přikládá pod kotle. Po čase zjistí, že se v kotlích „smaží“ písař a mlynářka. Netuší však, že každou noc o půlnoci straší ve mlýně, kde se hádají o peníze a všechny okolo trápí. Jejich nekalé počínání zastaví Kuba hned po svém návratu na zem… (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kuba se stal mlynářem a mě ta pohádka v různých aspektech připomínala S čerty nejsou žerty. Když si ovšem odmyslíme papundeklové kulisy mající připomínat les. Kuba porušil slib a tak za práci v pekle nic nedostane, což v pohádkách není úplně běžné. I když nakonec vlastně ano...mlýn. Ovšem trochu mi nejde na rozum, kde zmizela jeho matka, navíc celý rok, když se pak právě na svatbu vrátila zpátky do mlýna? A co dělala celý rok Fanka, když mlýn nemlel? Nad tím ale děti neuvažují, těm je to jedno a tak je nejvíc potěší vcelku pěkné písničky. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Bez urážky se nedivím, že se zdejší herci neprosadili více, byť herecké obsazení mě neoslovilo nejvíce. Ale koneckonců Fanka byla Kubovi podobná, tak se k sobě hodili. Brněnské studiové S čerty nejsou žerty jsou přece jen pro děti. Kulisy i kostýmy byly fajn, hlouposti ve scénáři děti neřeší, a já jsem usnul jen na chvíli. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice je to spatlanina asi tří pohádek, ale docela příjemně to odsýpá, Ulrychova hudba je pohodová, herci hrají jako o život, a že to občas trošku skřípe v logice, tady rád odpustím. Kuba mi ze začátku lezl na nervy a Gabriela Ježková vypadala chvílemi spíše jako smutný klaun, ale postupně se to rozjelo a i herci měli co hrát. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příjemná a veselá pohádka brněnské české televize s tradiční kulisovou výbavou, neokoukanými herci a známým námětem. Kuba se v pekle stará o kotle, ve kterých se vaří lakotní a chamtiví pan Písař a mlynářka, kteří ještě k tomu chodí o půlnoci do mlýna strašit. Kuba je však pošle nadobro do pekla a vezme si mlynářovic služku. Hudba: Petr Ulrych ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Moravské zpracování Čertova švagra, kde si tedy ten hodný chlapec nevezme mladou knížecí dceru, ale služku ze mlýna, což se nakonec do života a práce ve mlýně hodí víc. Víc než chudá výprava, která mě skutečně nerozrušuje, nemám a nikdy jsem neměla problém si za jedním plastovým pařezem, do sádrokartonu vražené větve a namalovaným smrkem představit celý neproniknutelný les se všemi jeho zvířaty, divnými zvuky, vůní, tůněmi a strašidly, mi vadily záseky v logice. Například to, že Kubova máti měla za mletí platit po žních - po žních se mele a z prodeje přebytečné mouky se získají peníze, dlužit za mletí z jednoho roku tedy logicky měla jen do prodeje přebytků z daného roku, odkládat to za rok, tak zaplatí starý dluh a vznikne nový. Další věc jsou toulky Kubovy matky, z toho, kdy se objevila, je zřejmé, že musela být někde po okolí, těžko věřit tomu, že by o ní nikdo nevěděl. Proč Fanka zůstávala ve mlýně a co dělala (uklízela po strašidlech?) a z čeho žila, pokud jí nikdo neplatil a nikdo do mlýna nechodil mlít? A poslední - jak mohl Anciáš dát Kubovi něco, co mu nepatřilo? Odpověď na otázku, jak se Kuba stal mlynářem tak zní - krádeží. Pokud tohle všechno svedeme na to, "že pohádka", je to pořád ještě pěkná pohádka o odměně za slušnost a poctivost a trestu za to být odporná lakomá bestie s příjemnými lidově znějícími písničkami. A že Brňáci v téhle pohádce umějí zpívat, nesnáším, když se za zpěv herců musím stydět. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama