Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna adaptácia rovnomenného románu Zuzky Zgurišky. Obraz myjavských kopaničiarov v dvadsiatych rokoch 20. storočia. (oficiální text distributora)

Recenze (24)

ac.milan 

všechny recenze uživatele

Takto to ja ľúbim. Nádherné stvárnenie života na Kopaniciach, tá hudba, to prostredie, to nárečie. Keďže je to môj rodný kraj, sympatie k tomuto filmu idú o to vyššie, aj preto, ako je natočený. Bez žiadneho prifarbovania, či umelého dotvárania niečoho, čo by tam nepatrilo. Skrátka jednoduchá slovenská ukážka toho, ako sa tu kedysi žilo, aké boli tradície, ako prebiehali bežné intrigy a ohováranie na dedine medzi dvoma rodinami. Tento zvyk zdá sa u nás ostal, no už to nie je také pekné a čisté. Film zanechá pekné dedičstvo, ukážku života, ktorý sa z tohto kraja pomaly ale isto vytráca. Nemá to také „gule“ ako nenahraditeľný a bez konkurencie Sváko Ragan, ale o to Bičianke z doliny a „Kujčene“ ani nešlo :) Any hny odtálto!! 5* ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatický snímek o nedočkavých ženiších, autoritativní puritánské gazdině a o celkovém soužití na slovenské dědině dvacátých let minulého století. Bez diskuze lze poznamenat, že Jozef Zachar tímto plně zastupuje svého jmenovce (jednoho ze specialistů na podobně laděné filmy) a i na začátku osmdesátých let nabízí divákovi naprosto věrohodný obraz slovenského venkovského folklóru v doprovodu krásných žen, jemného humoru i dráma a pestrého hereckého obsazení. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Humorný příběh z jedné slovenské vesničky z poloviny 20. století. Sympatické bylo i obsazení českých herců Oldřicha Navrátila, Josefa Karlíka, Ladislava Lakomého nebo Václava Kotvy, kteří mluvili slovenským jazykem a přitom to krásně sedělo. V dnešní době by to nynější čeští herci nedokázali a museli by být předabovaní slovenskými herci. Pěkná byla i hudba slovenského Zdeňka Lišky - Svetozára Stračiny. ()

Stefan_M 

všechny recenze uživatele

Osoby a obsadenie: Eva Kristínová - Bičianka (stará Bičianová), Ľubomír Paulovič - Štefan Bičian, Oldřich Navrátil - Ján Bičian, Jana Nagyová - Kristínka Kujková, Eva Večerová - Zuzka Talčíková (Talčička), Emília Došeková - Kristínina matka - stará Kujková, Ladislav Lakomý - Kristínin otec - starý Kujka, Josef Karlík - Zuzanin otec - starý Talčík, Teodor Piovarči - Kristínin krstný otec, Alžbeta Barthová-Pietorová - Kristínina krstná matka, Terézia Hurbanová-Krónerová - Gaščačka, Marián Zednikovič - mládenec, Václav Kotva - starý Baracka, Ján Melkovič - obecný hlásnik, Adam Matejka - kostolník. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mám rád příběhy ze Slovácka a Slovenska, i ty, jsou na rodíl od Bičiaky, hrubější a tragičtější. Prototypem takového příběhu je pro mě Mrštíkovský "Rok na vsi" (Byčianka patří spíš do kategorie "Slovácko sa súdí"). Ale patří sem i vesnické příběhy z jižních Čech, především Holečkova epopej "Naši" a téměř "starozákonní knihy" Klostermanovy (především "V ráji šumavském" a "Ecce Homo"). Ano, Čechy, Morava a Slovensko jsou těmito příběhy propojeny těsněji, než byly kdy politickými smlouvami. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama