Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po roce 1874 padly pražské hradby a Nedobyl si nechává postavit na hranicích Žižkova honosný palác. Po několika letech se Nedobyl u Bornů setkává s Marií Schoenfeldovou. Setkání nedopadne dobře, přítomný redaktor Hafner veřejně všem připomene Nedobylův podíl na tragické situaci rodiny Pecoldů. Nedobyl by si rád vzal Marii, ale ta odmítá. Nakonec se domluví s jejím otcem, který je ve velké finanční krizi. Rok po svatbě se Nedobylovi a Marii narodí syn. Také u Bornů čekají přírůstek a koná se u nich slavnostní premiérový koncert Dvořákových Moravských dvojzpěvů. S mistrem všechno secvičily Hana Bornová a její sestra Bětuše. Celý příběh a tím i seriál končí slavnostním otevřením Národního divadla v červnu 1881. Jedna historická etapa končí, další začíná... (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Už se asi nedozvíme, kdo propašoval do tohoto dílu (z hlediska děje naprosto zbytečný) lapsus, že Zeyer je šťastně ženatý. Byl to Vladimír Neff nebo Otto Zelenka? I když Zeyera leckteré dámy snažily ulovit (např. Zdenka Braunerová) i několikaletá snaha vyšla naprázdno. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Žijme tak, aby rozum a cit, jako tato vznosná jezdkyně, pevně držely otěže. Aby nesmírná, nekonečná síla tohoto národa nikdy nepodupala ani cit ani rozum, neboť jedině tak můžeme důstojně prožít čas, který je nám vyměřen. Čas, jímž spěcháme kupředu. Snažme se ze všech sil, aby to bylo opravdu vždy jen dopředu." Také závěrečný díl se povedl. Opět uvidíme Antonína Dvořáka, Julius Zeyer nám zarecituje své verše. Ovšem rovněž tu máme mladého Borna, jak krade a úplně kašle na vlastenectví svého otce. S mladou generací byla zřejmě vždy potíž... Co mají potom říkat vlastenci dnes, když vidí omladinu, jak dokáže akorát chlastat a fetovat a provolávat "vlastenci táhněte, uprchlíci vítejte". O tom se různým Bornům v devatenáctém století nezdálo ani v těch nejdivočejších snech... ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bornův šok ze syna byl sice velký, ale myslím si, že kdyby spatřil dnešní voliče Pirátů, TOPek a zejména, kdyby slyšel duševní projevy herců, kteří hrají v jím vysněném Národním divadle, že by ze dveří svého bytu vyšel rovnou s kanystrem. ()

Reklama

Reklama