Reklama

Reklama

Sňatky z rozumu

(seriál)
Československo, 1968, 7 h 44 min (Minutáž: 89–97 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hrají:

Jiří Vala, Slávka Budínová, Vladimír Ráž, Gabriela Vránová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Jaroslav Vojta, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Rattlehead k tomuto seriálu (6)

Sňatky z rozumu (1968) 

Vynikající seriál z tvůrčí dílny Zelenka/Filip (zdaleka ne poslední). Je smutné, že akorát včera zemřel František Filip, náš nejlepší televizní režisér vůbec. Čest jeho památce. Tento seriál je velmi zajímavý a navíc je skvělým učitelem dějepisu. Máme zde otevření železniční dráhy Praha - Plzeň, první šicí stroje na našem území, Americký klub dam (vůbec první český ženský spolek, působil v letech 1865 až 1948), otevření Národního divadla, prusko-rakouskou a prusko-francouzskou válku... Setkáme se s Antonínem Dvořákem, Juliem Zeyerem či Vojtěchem Náprstkem. Do seriálu byla umně zabudována postava vypravěče. Potěšila mě účast prvorepublikových herců - Vojta, Svozilová, Štěpničková, Gollová. Ale výborní jsou zde úplně všichni herci. Snad jen hudba Karla Skleničky mohla být výraznější (nutno dodat, že filmové hudby vytvořil minimum). ()

Epizoda 1 (1968) (E01) 

"Škoda ho na góje..." Už první díl mě neskutečně potěšil. Nejen svojí kvalitou a vlastenectvím, ale také tím, že Nedobyl pochází z Rokycan (moje rodné město) a Lukavský ze Svojkovic (zde bydlela moje první dívka; jinak obec, kde bydlím, leží hned vedle). Devadesát minut uteče jako voda a krásně navnadí na další díly... ()

Epizoda 2 (1968) (E02) 

Druhý díl obohatilo úžasné herectví pana Nedbala. "Mějte mravné sny", volá na své dcery, stále ještě panny, kterým říká přeslice. Vránová se pěkně vybarvila, nestará se o domácnost ani o dítě, stala se z ní znuděná panička, zato Budínová je skvělá manželka. Zajímavá je scéna s vyvoláváním ducha padlého vojáka (paní Rosůlková zde působí jako médium). Řeč je také o bitvě u Hradce Králové roku 1866, kdy Prusko vyhrálo nad Rakouskem. ()

Epizoda 3 (1968) (E03) 

Na tomto díle mě zaujaly časté detaily květin. Šejbalka nakonec přemluví Jiráskovou k sňatku z rozumu, ale ženich Menšík z něho vycouvá, protože otec Nedbal už není prezidentem soudu. Hodně nečekaná je tragická nehoda vlaku v zasněžené krajině - umírají Budínová i dcera Vránová. Vrací se postava Lukavského (po neúčasti ve druhém díle). Můžeme sledovat také počínající emancipaci žen a rodící se feminismus (Jirásková říká, že se chce odpoutat od mužů). ()

Epizoda 4 (1968) (E04) 

Bornovi odjíždějí na svatební cestu do Paříže. Musím podotknout, že tvůrci seriálu se skvěle vypořádali se skromnějším rozpočtem, a tak zde vidíme historické fotky města nad Seinou namísto nákladných staveb či dokonce natáčení přímo v Paříži. Ovšem scéna z pařížského nóbl salónu je úchvatná, zde se naopak nešetřilo. Born spekuluje na trhu akcií - vsadí na porážku Francie (pokles francouzských akcií) ve válce proti Prusku roku 1870 - a uspěje. V tomto díle se objeví postava Antonína Dvořáka (hraje jej Vladimír Brabec). V závěru dojde ke krachu na vídeňské burze 1873 (následná krize odeznívá až kolem roku 1879). ()

Epizoda 5 (1968) (E05) 

"Žijme tak, aby rozum a cit, jako tato vznosná jezdkyně, pevně držely otěže. Aby nesmírná, nekonečná síla tohoto národa nikdy nepodupala ani cit ani rozum, neboť jedině tak můžeme důstojně prožít čas, který je nám vyměřen. Čas, jímž spěcháme kupředu. Snažme se ze všech sil, aby to bylo opravdu vždy jen dopředu." Také závěrečný díl se povedl. Opět uvidíme Antonína Dvořáka, Julius Zeyer nám zarecituje své verše. Ovšem rovněž tu máme mladého Borna, jak krade a úplně kašle na vlastenectví svého otce. S mladou generací byla zřejmě vždy potíž... Co mají potom říkat vlastenci dnes, když vidí omladinu, jak dokáže akorát chlastat a fetovat a provolávat "vlastenci táhněte, uprchlíci vítejte". O tom se různým Bornům v devatenáctém století nezdálo ani v těch nejdivočejších snech... ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama