Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je léto roku 1945, pár měsíců po válce. Rodina Hamrová: otec Alois Hamr (Jaroslav Moučka), matka Hamrová  (Libuše Havelková), bratr Václav Hamr (Petr Svojtka), Štěpán Hamr (Antonín Molčík) a benjamínek Jan Hamr, (Martin Velda) který právě ukončil měšťanku. Hamrovi žijí ve skromné chalupě na Čkyně v Šumavském podhůří a živí se prací pro sedláka. Objevuje se ale možnost jít do pohraničí, kde zůstali volná hospodářství po vystěhovalcích a matka Hamrová rozhodne, že otec pojede do pohraničí a vybere pro ně grunt. Rodina opouští svou rodnou obec a odchází do Bernartic za lepším. Štěpán má však vážnou známost Jiřinu (Stanislava Bartošová), kterou nechce opustit,  matka rozhodne, že se vezmou, a narychlo se zařídí veselka, aby mohla odjet s nimi. (sator)

(více)

Recenze (3)

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....prvý seriál Jaroslava Dietla,ktorý záznamenal výraznú popularita v ČSSR....prečo bol ako prvý venovaný práve poľnohospodárom nevedno,asi keď mali úspech Traja chlapi v chalupe sa nejako voľne pokračovalo v tématike "jézéďákov"... a zroddil sa Jan Hamr-spravodlivý,čestný,zodpovedný....zaujímalo by mňa či vedel,že tá kolektivizácia nebola vždy dobrovoľná resp mierne donucovacia,ale často aj s použitím fyzického násilia..... ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je léto roku 1945, pár měsíců po válce. Rodina Hamrová: otec Alois Hamr (Jaroslav Moučka), matka Hamrová  (Libuše Havelková), bratr Václav Hamr (Petr Svojtka), Štěpán Hamr (Antonín Molčík) a benjamínek Jan Hamr, (Martin Velda) který právě ukončil měšťanku.Hamrovi žijí ve skromné chalupě na vsi a živí se  se prací pro sedláka. Objevuje se ale možnost jít do pohraničí, kde zůstali volná hospodářství po vystěhovalcích a matka Hamrová rozhodne že otec pojede do pohraničí a vybere pro ně grunt. Rodina opouští svou rodnou obec a odchází do Bernartic za lepším. Štěpán má však vážnou známost Jiřinu (Stanislava Bartošová), kterou nechce opustit,  matka rozhodne že se vezmou, a narychlo se zařídí veselka, aby mohla odjet s nimi. Hamrová perlila a krásně blafovala při vyúčtování se sedlákem :-) ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od prvních chvil bylo jasné, že režisér Evžen Sokolovský je doma zejména v divadle (však za svou divadelní práci se dočkal většího uznání než za své seriály - čemuž se asi nemůžeme divit). Bavilo mě to, po 20 minutách už jsem spolu s Libuší Havelkovou (jejíž postava obstarává komiku, ale to přehrávání je přecejenom poněkud extrémní) opravdu dychtivě očekával, zda se nějaký grunt našel či nenašel. ()

Zajímavosti (4)

  • V epizodě jedenkrát zazní jméno obce, ze které se Hamrovi stěhují, je to Čkyně, která se nachází v okrese Prachatice v Jihočeském kraji, zhruba 7,5 km severovýchodně od Vimperka a obdobně daleko na jihozápad od Volyně. Leží v Šumavském podhůří, na levém břehu řeky Volyňky při ústí Nahořanského potoka. (sator)
  • Nákladní vůz, který vozí vesničany do pohraničí, je z produkce Praga. Značka existovala v letech 1933–1962. (sator)
  • „Dost bylo podělkování,“ říká matka Hamrová (Libuše Havelková). Podělkování znamenalo dělat na selském, sedláckém, tedy nebýt majitelem polí. (sator)

Reklama

Reklama