Reklama

Reklama

Nejmladší z rodu Hamrů

(seriál)
  • angličtina Youngest of the Hamr's Family
Československo, 1975, 11 h 2 min (Minutáž: 43–73 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Václav Postránecký, Josef Bláha, Ilja Prachař, Ladislav Pešek, Jaroslav Satoranský, Jana Paulová, Jaroslav Moučka, Libuše Havelková, Regina Rázlová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Jedenáctidílný seriál z pohraničí mapuje třicetiletý vývoj české vsi po druhé světové válce. Od září 1945 a do září 1974 sleduje především životní cestu rodiny Hamrů. Na nejmladšího z nich, Honzíka, připadne záhy starost o celý Hamrův grunt... Je léto roku 1945, pár měsíců po válce. Rodina Hamrova pod vedením maminky se rozhodne osídlit pohraničí a získat tak majetek. Po přestěhování se však rodina rozpadá. Nejstarší syn Štěpán s ženou Jiřinou osídlí jinou chalupu, prostřední syn Václav uteče do města dělat automechanika. Otec Hamr při těžké práci dostane infarkt a hospodářem se stává nejmladší syn Honzík. Zůstane s rodiči a z pozice soukromého hospodáře se vypracuje na post předsedy JZD a nakonec ředitele zemědělského podniku. Jeho soukromý život je však v troskách. Jeho velká láska Marie se odstěhuje do města a jeho žena Věra od něj odchází, protože nechce žít na vesnici. K dovršení všeho umírá jeho maminka, kterou velice miloval. Nakonec se však opět sejde s Marií, která má již syna. Oba přijíždí za Janem, aby s ním již zůstali... Televizní seriál, jehož autorem je Jaroslav Dietl, je dalším z řady propagandistických projektů, které v období normalizace oslavovaly socialistickou zemědělskou velkovýrobu. Vypráví o cestě české vesnice k socialismu a vykresluje širokou obrazovou fresku třiceti let našeho zemědělství, hospodářské oblasti, která prodělala snad největší změnu a zasáhla do myšlení a způsobu života každého člověka. (TV JOJ)

(více)

Diskuze

topi80

topi80 (hodnocení, recenze)

Poslední dobou jsem se dal na ty delší ságy. Po VYPRÁVĚJ jsem zhlédl RODÁKY, teď ZDIVOČELOU ZEMI. Pak mám v plánu JAKUBA SKLÁŘE, ale tohle si také dopřeji :-) 

Síček

Síček (hodnocení, recenze)

připadá mi zvláštní, že některé seriály Jaroslava Dietla byly nemilosrdně odsouzeny, ale na Hamra se dívalo a dívá s takovým pochopením.. sice tradičně dobré dialogy, ale mezi linií zasadíme brambory-postavíme kravín-sklidíme brambory.. a do toho přijede Mařka Zajíčková

Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Taktéž jsem se seriálem velmi spokojen. Ačkoli se některým nelíbí, že je černobílý, já si naopak myslím, že te je plus, jelikož více vynikne atmosféra časů dávno minulých.

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

mně se tento seriál moc líbil, Satoranský je sympaťák ve všech směrech....Dietl hezky jako vždy vykreslil lidské charaktery...dávám všechny hvězdičky...

Reklama

Reklama