Reklama

Reklama

Nejmladší z rodu Hamrů

(seriál)
  • angličtina Youngest of the Hamr's Family
Československo, 1975, 11 h 2 min (Minutáž: 43–73 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Václav Postránecký, Josef Bláha, Ilja Prachař, Ladislav Pešek, Jaroslav Satoranský, Jana Paulová, Jaroslav Moučka, Libuše Havelková, Regina Rázlová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Jedenáctidílný seriál z pohraničí mapuje třicetiletý vývoj české vsi po druhé světové válce. Od září 1945 a do září 1974 sleduje především životní cestu rodiny Hamrů. Na nejmladšího z nich, Honzíka, připadne záhy starost o celý Hamrův grunt... Je léto roku 1945, pár měsíců po válce. Rodina Hamrova pod vedením maminky se rozhodne osídlit pohraničí a získat tak majetek. Po přestěhování se však rodina rozpadá. Nejstarší syn Štěpán s ženou Jiřinou osídlí jinou chalupu, prostřední syn Václav uteče do města dělat automechanika. Otec Hamr při těžké práci dostane infarkt a hospodářem se stává nejmladší syn Honzík. Zůstane s rodiči a z pozice soukromého hospodáře se vypracuje na post předsedy JZD a nakonec ředitele zemědělského podniku. Jeho soukromý život je však v troskách. Jeho velká láska Marie se odstěhuje do města a jeho žena Věra od něj odchází, protože nechce žít na vesnici. K dovršení všeho umírá jeho maminka, kterou velice miloval. Nakonec se však opět sejde s Marií, která má již syna. Oba přijíždí za Janem, aby s ním již zůstali... Televizní seriál, jehož autorem je Jaroslav Dietl, je dalším z řady propagandistických projektů, které v období normalizace oslavovaly socialistickou zemědělskou velkovýrobu. Vypráví o cestě české vesnice k socialismu a vykresluje širokou obrazovou fresku třiceti let našeho zemědělství, hospodářské oblasti, která prodělala snad největší změnu a zasáhla do myšlení a způsobu života každého člověka. (TV JOJ)

(více)

Recenze uživatele deLaFere k tomuto seriálu (1)

Nejmladší z rodu Hamrů (1975) odpad!

Opravdu jsem to dokoukal. Ne, že by mě to tak bavilo, ale moc mě zajímalo, co si tvůrci ještě dokáží navymýšlet za lži. Vzorový ideologický normalizační seriál, vylhaný od A do Z. Předseda jako správná máma trpělivě čeká až neposlušným dětem (sedlákům) dojde, že jediný způsob jak se mít dobře je vstoupit do družstva a ovšem s možností kdykoli svobodně vystoupit, ha haa haaa. Satoranský to je bůh v komunistické podobě, klíčové je, aby se všichni měli dobře a předseda pro to obětuje vše. Scény z druhé štace, kdy ho řidiči traktorů posílají v hospodě ke všem čertům a okresní tajemník jde pomalu proti němu, ačkoliv ho tam hodil, mi připadají jako parodie. Bylo by zajímavé vědět, co Dietl cítil při psaní téhle sračky. Chvílemi jsem měl pocit, že komunističtí funkcionáři vůbec nepochopili, že je Dietl opravdu paroduje. Scény stalinistické sebekritiky jsou také super. obecně bych hrozně rád věděl co v době natáčení v sobě nosili hlavní protagonisté, Satoranský i Šulcová byli velmi mladí, copak asi o kolektivizaci doopravdy věděli? V každém případě jako narativní svědectví komunistických lží je to super, jinak opravdu odpad. ()

Reklama

Reklama