Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na motivy Andersenovy pohádky O hloupém Honzovi vznikl komediální příběh o princezně, naplněné vlastní důležitostí, zvyklé na to, že jí všichni na zámku musejí dávat zapravdu. Až jednou při námluvách, které sama vyhlásila a dokonale" připravila, pochopí mnoho důležitých věcí... Princezna Karin (T. Brodská) je pěkně domýšlivá. Spolkla všechnu moudrost a svými radami své okolí pěkně trápí. Představte si, že chce zalévat tulipány modrým inkoustem, aby květy byly modře zbarvené. Nebo nařídí zahradníkovi, aby spadané listí pěkně nalepil zpátky na stromy, protože nemá ráda podzim. Jednoho dne se Karin rozhodne, že se bude vdávat. Má ale podmínku – nápadníka si vybere v slovním souboji. A ten, kdo bude mít poslední slovo, stane se jejím manželem. V podhradí žije mladík Jens (J. Šťastný) se svým otcem (P. Nárožný) a dvěma bratry (V. Vydra a M. Vladyka), kteří se právě vrátili ze studií. Pochopitelně po princeznině vyhlášení se oba bratři chystají na zámek. Jenže neuspějí. Zato Jens, ten má vtipu i rozumu na rozdávání… (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl dát vyšší hodnocení, protože herecké výkony jsou dobré a Preiss, Nárožný a Dvořák jsou dokonce výborní, ale pohádek o tom jak hloupý nevzdělanec získá princeznu už mám plné zuby. Navíc mne naštval ten závěr, kdy prakticky naprosto bez důvodu se princezna zcela změní ve stylu Zkrocení zlé ženy a pak to zavedení cenzury, tedy zákaz tisku zveřejnit informace, které novému vládci nejdou pod nos. Ještě bych rád upozornil nevzdělané hlupáky, že ve skutečnosti to bývá jinak, protože život není pohádka a princezen, které by si vzali hloupé nevzdělance také mnoho není. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Režisér vzal luxusní ansámbl, rozepsaný, leč nedokončený, scénář, který na koleně neumětelsky během krátké chvíle dopsal sám, kostýmy z velmi žánrově rozmanitých pohádek a celé to vložil do kulis, které neumětelsky na druhém koleně stloukl rovněž sám. Výsledkem je místy velmi vtipná a místy pokulhávající pohádka, která je brilantně zahraná, chvílemi však téměř nedívatelná. Takhle si to sám zabít, to se nevidí často. Naštěstí. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Obsahově velmi povedená a zábavná pohádka, herecky také hezky obsazená a zvládnutá, dostává však na frak zcela odbytými kulisami, kdy například královská rodina sedí na křeslech před bílým pozadím a jinak nikde nic. To bylo opravdu podivné. Ale hodnotím hlavně ten obsah, který je velmi milý a poměrně slušnou originalitu pohádky v rámci daného typu pohádek.A povedla se také hudba. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Jarmila Turnovská sepsala jeden z nejlepších scénářů televizních pohádek. Lepší mě už napadá jedině u Čapkových pohádek Libuše Koutné, ovšem ty vychází z literární předlohy samotného Karla Čapka. Tento byl skutečně vtipný. Ironicky je namířen na zbytečné studium spousty vysokoškolských oborů, které jsou v běžném životě k ničemu. Tím mířím na ty dva dezoláty v podání Vydry a Vladyky. Druhou linií příběhu je prostý kluk, který naopak bez škol ohromí princeznu a tím si ji získá. Mezi Šťastným coby tímto vesnickým "hloupým" Honzou a Brodskou coby princeznou to příjemně jiskří a tím vším je pohádka opravdu koukatelná. Nebo spíše poslechová? Protože to jak s pohádkou naložil Zdeněk Zelenka je něco otřesného. Ty kulisy jsou něco příšerného... stůl, židle, svícen, ve volném prostoru postavené dveře a na krabici stojící voják.... To je opravdu nevkus všech televizních pohádek. Na druhou stranu si více tak divák užívá toho scénáře. [161. hodnocení, 6. komentář, 58%] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Což o to, Terezka je zde čupr holka a ty kozenky jí moc hezky přistanou. Hned by si člověk dal - tehdy - říct. Jenže, co je to platné, když scénář skáče jak blecha po kožichu, jednu chvíli je princezna namyšlená, a hnedle v další scéně milující až za sebe samu, a když Honza Šťastný jednou dá docela logické odpovědi, a pak plácá nesmysly? Takže dvě hvězdy za kozy Terezy Brodské ještě před Dvojrolí a za občas vtipné hlášky dvojice Šťastný-Dvořák. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama