Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna adaptácia klasickej slovenskej komédie. Je známou pravdou, že smiech lieči i oslobodzuje. Aj vážne problémy, videné s humorom, skôr preniknú do mysle ľudí, zaujmú aj oslovia. Dramatik Július Barč - Ivan vyzbrojený týmto poznaním napísal jednu z najlepších slovenských komédií - Mastný hrniec. Veselohru o "domnelom" ministrovi, okolo ktorého sa roja jeho falošní ctitelia a pochlebovači so zámerom, aby sa aj im ušlo niečo z "mastného hrnca". Hoci od vzniku hry už uplynul dlhý čas, ľudské neduhy sa nezmenili a stále nanovo sa ich zobrazenie v tejto známej hre stretáva s priazňou a záujmom, vyvoláva úsmev a pobavenie práve nad "nezmeniteľnosťou" ľudskej povahy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Proměna Svetozára, proměna městečka i národa. Možná že ne úplnou náhodou jsou barevné dekorace, na ministrově projevu, v barvách československé vlajky. Příběh ťuťotínského prozření lze aplikovat na celé československé polistopadové prozření. Všechno jen šalba. Ovšem, nic není silnější než všeobecně uznávaná pravda a fakta, takže je nutné se přizpůsobit, jakkoli. Vyzbrojit se nádhernými, falešnými úsměvy, zabalit si dostatek chleba, neb pochlebování je nevyhnutelné, ale hlavně tajně doufat, že si z toho všeho ukrojím svůj díl toho sladkého dortíku, který přinášejí nadcházející léta. Na druhé straně je nutné se vypořádat se svou vlastní proměnou, pěkně z očí do očí, sám se sebou a hrdě si jít za svým, tedy za zájmy svých spoluobčanů, kteří jsou ti pod ním. Ti s tím chlebem, kteří buďto tleskají, volají či cinkají klíči. Spojuje je jen víra v lepší budoucnost, ovšem, vize lepší budoucnosti snad ani neexistuje. V čem by měla být vlastně budoucnost lepší? Co chce onen jedinec, aby se zlepšilo? Jeho vlastní poměry či změnu společnosti? Otázka, ke které mohl snímek v dobách svého natočení vyzvat, nicméně obávám se, že ho době natočení viděl opravdu málokdo. I když se lze zde v komentářích dočíst, že i v roce ´91 chodili děti se školou povinně do kina, jak zde píše ten osmašedesátkový případ. Tento nenápadný TV film, s nedocenitelným obsahem, by měl vidět každý v co nejranějším věku. Přetvářka je součástí každodenní společnosti, tak proč na ní neupozornit. Mé páté setkání se specialistou na slovenské TV filmy dopadlo opět na výbornou. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Politické pletichaření a měšťanská přetvářka v perfektní satirické komedii se skvělým Marianem Labudou a Evou Križíkovou. Dnes vysoce aktuální téma. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Klasika. Zrkadlo našej spoločnosti, resp. ľudstva. Je to inscenácia so všetkou vizuálnou škaredosťou, ktorá k tomu patrí. Má to však veľmi výstižnú predlohu a dobrých hercov... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mastný hrniec a Labuda to šlo dokopy. Inak je to dielko krásne ironizujúce, o ľudskom pätolízačstve a vlezdoprdelectve. Také nadčasové a skvele zahrané práve Mariánom. A Frenglová nemusela hrať vždy len princeznú, aby sa na ňu dalo pozerať. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uz som chcel napisat ze kvalitny normalizacny film a ups - normalizacia bola roku 1991 uz minulostou v nasej federacii. Reziser Pavol Haspra vsak natocil asi jeden z najlepsich domacich filmov, kde suverenne kraluje skvela Eva Krizikova, videl som ajj stareho Labudu /vesnicko ma strediskova/. Kulisy na urovni, tak kvalitne som v domacom filme uz dlho nevidel, dialogy bolo radost pocuvat. Pretvarka, falosne usmevy, intrigy - tak to bolo napriklad aj v Antickom Rime, a tak je to aj o 1900 rokov neskorsie v byvalom Ceskoslovensku. A behom milenii sa podstata nemeni, menia sa len ucastnici : 84 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

''Pán minister je najväčší ťuťo z Ťuťotína." alebo inak - Buď rád, že si tam dole, aspoň ti dajú ostatní pokoj (teda okrem svojej ambicióznej manželky). 70% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je to len výsadou Ťuťotína, že sa ministrom financií stane kdejaký ťuťo, čo nenaráta ani do päť, alebo človek s nekonečnými ambíciami, ktoré v sebe objaví až potom. Spolu s celým svojím okolím, ktoré si tiež chce oblízať z mastného hrnca. Všetka pretvárka a podlizovanie je v inscenácii krásne zobrazená, ale nie je to celkom moja šálka kávy. –––– Sverozár! Hovoril si niečo? –––– Po celý život som robil iba jednu finančnú transakciu. Vždy prvého som ti odovzdal celú výplatu. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Tak tento film sme mali ako povinný v škole .Aj vďaka tomu, že sme sa naň museli pozerať ma príbeh ešte viac odradil. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Hra napsaná roku 1940 (!) je stále aktuální, což potvrdila i mistrná Hasprova adaptace. (Mastný hrniec je pro nás Kocourkov a Mastný hrniec zase Koryto.) ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Úsmevná inscenácia, ktorá je satirou na malomeštiacke maniere. Produkcia je priemerná a jediné o čo sa stará je, aby mali herci adekvátny priestor. Základom je však príbeh, ktorý síce nie je smršťou vtipov a gagov ale obsahuje dosť vtipných zápletiek, na ktorých môžu herci stavať. Herci sú dobrí a prevažne na nich stojí komický efekt, ale ani oni sa nevyhnú pár breptom. 70% ()

Reklama

Reklama