Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Szulkinův sarkasticky aktualizovaný Ubu korumpuje spodinu své země pitím, vlivné spoluobčany si podmaňuje vlezlou devótností. V krvavém komplotu se zmocní trůnu, odkud pak manipuluje voliči. Slibuje jim demokracii, ale pokladna vyplundrované země zeje prázdnotou, ožebračený lid reptá. Královský pár se svými pochlebníky zesiluje teror a poté zahajuje válečné tažení proti ruskému carovi. Po porážce lid chamtivého krále i s jeho vulgární ženou svrhne. Mocný car se stalinským knírem obsadí Ubuovu rezidenci a s vyslanci spřízněných velmocí instaluje královnu, která slibuje být poslušnou loutkou. Svržený Ubu prchá do sousední země. Posiluje ho jistota, že lidé jeho ražení se nikde neztratí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Faye 

všechny recenze uživatele

Figura Katarzyny Figura má na mě většinou pozoruhodný vliv v tom, že si odpustím pozdní večeři. Tentokrát, ale poslechnu její doplňující radu (vlastně příkaz) k projevu nově zvoleného krále a je mi jedno, že už mi ji vyfouknul Jalu !!! útlocitné povahy a děti mladší 15 let dál nečtěte!!!... „Správně. Není sraní bez nažrání!", navíc ta Katarzyna tentokrát taky nevypadala tak exkluzivně jako obvykle, ale „ Matku národa“ Ubicu zahrála na výbornou. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Polská verze pozbývá kvality snad špatným filmovým zpracováním tohoto velice hodnotného uměleckého dílka, které však přese všechno přeci jen patří na prkna znamenající svět.! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Já myslel, že nezfilmovatelnost této hry už dostatečně prokázal F. A. Brabec. No co, polská verze je ještě mnohem horší a mnohem méně vypadá jako film, je to spíš reportáž z nepodařené divadelní inscenace. Děsivá nuda. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Polská verze Krále Ubu není o nic horší než česká verze, respektive není ani o moc horší. Celkově mne téma a zpracování vůbec neoslovilo. Jedna hvězdička je tak maximum. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Majstrovské, originálny inteligentný humor taký aký má presne byť, žiadne trápne vtípky nič. Bizardný svet Kráľa Ubu funguje na jedničku, nemám viac čo by som dodal, asi iba to že kritika k tomuto filmu je nezaslúžená. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Nepochopil jsem oč kráčelo. Fantasmagorické divadlo?? Parodie? Jen jsem se nudil. Poklona velkému Hovnu. ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Aktualizovaná a polonizovaná verze kultovní divadelní hry na hony vzdálená pohádkovému zlíbeznění tandemem Macourek-Brabec. Narozdíl od české adaptace čiší z polského filmu osvěžující síla Jarryho dílka, které umožňuje ulevit si nad poměry proslulým "Hovnajs!" Přirovnal bych tento film k Menzelově a Havlově Žebrácké opeře, která také tepe poměry (tou dobou již "nedávno minulé") a rovněž je filmem, který si musel vystačit (a že vystačil!) s divadelními rekvizitami. Oba filmy jsou tady nepochopitelně podhodnocené. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Oproti knižní předloze je polský Ubu méně podlý, více odevzdaný svému počínání. Oproti české verzi je polský Ubu méně nechutný, více důstojný. To by mohl být hlavní rozdíl celého uchopení postavy režisérem Piotrem Szulkinem. V české verzi všichni kolem krále Ubu působí vcelku důstojně, jen král je ten nejvíce nechutný, nízký tvor. Polský Ubu naopak jako jediný vytváří zdání důstojnosti, oproti nechutnému okolí, to vše pod rouškou jakéhosi vyššího plánu, který z něj dělá fanatika. Oba – český i polský Ubu – však postrádají svědomí, což je nazpět přibližují ke knižní postavě. A nebo hovnajs??? ()

BigBen87CZ 

všechny recenze uživatele

GROVNO !!! Jeden z hopdně mála filmů, z kterého umělecké pojetí sálá tak jasně, že ho musí vidět i absolutní laik ... jestli ho docení je ale otázka úplně jiná ... GROVNO !!! 85% ()

Reklama

Reklama