Reklama

Reklama

Profesionální hráč amerického fotbalu Paul Crewe prodal důležitý zápas a byl vyloučen z ligy. Pak se pohádal s bohatou přítelkyní Lenou a opilý vyrazil s jejím autem na projížďku. Během své spanilé jízdy zcela zdemoloval její auto, ale také řadu policejních vozů. Je zatčen a odsouzen ke třem rokům v texaské věznici, o což se postaral její správce Hazen, velký fotbalový fanoušek. Chce po Paulovi, aby mu pomohl zlepšit výsledky týmu, a když vzpurný vězeň neprojeví dostatek nadšení, pod pohrůžkou dalších pěti let vězení ho k tomu donutí. Paul si s výběrem hráčů hlavu nedělá. Pak se objeví Nate, který byl kdysi úspěšný fotbalista, a společně se pustí do sestavování týmu, složeného především z obránců. Paul však cítí, že to stále není to pravé, a tak se vydá k vůdci černých vězňů Mossovi. Ten sice účast na zápasu pro pobavení dozorců odmítne, ale nechá se umluvit na basketbalový zápas jednoho proti jednomu. Pokud Paul zvítězí, přidají se černí vězni k jeho týmu. Situace se vyhrotí, když se stráže pokusí některé hráče zastrašit. V konečném důsledku to však má opačný efekt. Nejenže se k týmu přidají černí vězni, ale celý tým má najednou novou motivaci a bojovou náladu. Poslední kapkou se stane pokus o vraždu Paula. Je jasné, že tentokrát půjde na hřišti o víc než jen o sportovní výsledek. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (33)

  • V amerických kinech film utržil 158,1 milionu amerických dolarů, celosvětově pak 191,5 mil. (NIRO)
  • Ve filmu měl (coby Rivers) svou poslední roli Edward Bunker, dřívější skutečný kriminálník, který se později stal úspěšným spisovatelem, scenáristou a příležitostným hercem. Vidět jsme ho mohli například ve filmech Splašený vlak (1985), Tango a Cash (1989) nebo Gauneři (1992). (NIRO)
  • Tým Mlátiček (Mean Machine) má stejný název jako film Mean Machine - česky Fotbal za mřížemi (2001) -, který má s tímto snímkem téměř totožný děj, jen je o kopané. (CjKukis)
  • Skutečnost občas napodobí film: v lednu roku 2019 se v ruské věznici Butyrka mělo konat utkání mezi vězni a dozorci v kopané, kdy za uvězněné mohli hrát také vazebně stíhaní reprezentanti Alexandr Kokorin a Pavel Mamajev. (JoranProvenzano)
  • Ed Lauter, který si zahrál i v původním filmu z roku 1974, původně ve filmu vůbec hrát neměl. Herec ale narazil na filmový štáb během natáčení, Adam Sandler (Paul Crewe) se s ním sešel a rychle pro něj vymyslel roli Duana. (ArsenalEagle)
  • Adama Sandlera (Paul Crewe) v náročných sportovních scénách zástupoval quarterback z týmu Los Angeles Avengers Brian Mann. (ArsenalEagle)
  • Natáčení probíhalo v lokalitách Torrance, Long Beach a Los Angeles. Dále se natáčelo v Novém Mexiku ve státní věznici v Santa Fe. (Terva)
  • Čísla, která nosí Lambert (Michael Irvin) a Moss (Bill Romanowski) ve filmu, tedy 88 a 53, jsou stejná, jaká tito sportovci ve skutečnosti nosili v NFL. (KucC)
  • Garner (Brian Bosworth) si na dres nechal natisknout 44, což je číslo, které jeho představitel oblékal na vysoké. (KucC)
  • Ve své době se film stal druhou nejvýdělečnější sportovní komedií všech dob. Tou první byl Vodonoš (1998), také s Adamem Sandlerem v hlavní roli. (KucC)
  • Ve filmu zazní skladba "Here Comes the Boom" představitele Meggeta, rappera Nellyho. (G3niu5)
  • Stráže hrají videohru "Halo 2". (Aknah)
  • Do kin převáženo jako "Uncle Bill". (Aknah)
  • Ve filmu měl původně hrát Snoop Dogg, ale ze spolupráce nakonec sešlo. (ČSFD)

Související novinky

Paramount chystá remake Trestné lavice

Paramount chystá remake Trestné lavice

08.11.2023

Hezkých předělávek není nikdy dost a fanoušci přímo lační po tom, aby své oblíbené kousky mohli vídat znovu a znovu, jen v úplně jiném provedení. Nebo si to alespoň myslí hlavouni studia Paramount,… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama