Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 2

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (183)

sud 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem měl strach, jak dokázal Roger Corman roztáhnou Poeovu povádku do osmdesátiminutového filmu. Naštěstí jsem se bál neoprávněně. Corman byl skvělý a po čertech chytrý filmař, z povídky si vypůjčil pouze motiv jámy a kyvadla a příběh filmu si vymyslel sám (no, do jisté míry se inspiroval také Poeovým Zánikem domu Usherů, který zfilmoval v předešlém roce). Atmosféra je nádherně tajuplná a děj stále nabývá na intenzitě a dvacet minut před koncem graduje. To je opravdu filnále, na které se nezapomíná. Herci jsou všichni skvělí, ale Vincent Price coby Nicolas Medina je fascinující. Zvláště na konci jako naprosto šílený psychopat nám ukazuje svoje mistrovství. "Jáma a kyvadlo" je prototyp poctivého starodávného gotického hororu. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Cormanovská klasika v hlavní roli s jako vždy výtečným Vincentem Pricem. Krom něj stojí za zmínku úvodní a závěrečné titulky, v nichž se přelévá barevná tekutina, v kombinaci s hudbou vyvolávají příjemné mrazení v zátylku. A závěrečná sekvence s jámou a kyvadlem je tak sugestivní, že bych se nedivil kdyby v 60.letech slabší povahy zavíraly oči. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia Rogera Cormana rozhodne dostanú presne to, čo očakávajú. Solídne zvraty, krásnu gotickú atmosféru, rozuzlenie, kde sú potrestaní tí, ktorí si to zaslúžia a -SPOILER: krásnu démonickú premenu Vincenta Pricea. Bez nej by to ale samozrejme nešlo. Nie je to ani zďaleka tak filozofické a hlbokomyslné ako Maska červenej smrti, zmysluplnej myšlienky sa ale dočkáme. Akýkoľvek pokus o natočenie tejto látky v modernejšom šate musí priniesť divákovi zákonite sklamanie (už len plagáty novších verzií vyzerajú príšerne), preto si chcem uchovať Pit and the pendulum v pamäti iba prostredníctvom tejto pomerne vydarenej adaptácie, ktorej pomalé starnutie stále viac a viac pridáva na jej príťažlivosti. Jej exteriérové zábery sú možno ešte atmosférickejšie, ako tie interiérové. 70%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Společně s filmem The Fall of the House of Usher/Zánik domu Usherů(1960) jednoznačně nejlepší Cormanovka. Je pravda, že z povídky Edgara Allana Poea si bere jen ústřední motiv ale jak už psal můj filmovej kolega darkrobyk, kdo četl ví, že tak tahle povídka se asi moc zfilmovat nedá. A tak to vzal Corman po svým. A já nemám slov. 5hvězd ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nelze očekávat čistou filmovou verzi známé Poeovy povídky, s tou to má společného jen málo (zhruba 10-15 závěrečných minut), je to spíše slepenec více poeovských příběhů a námětů (spíše jejich ducha). Dobře vymyšlený a hlavně výborně natočený příběh s klasickými poeovskými proprietami jako je předčasný pohřeb, zazdívání zaživa, užírání svědomí a propadání šílenství. Dočkáme se klasických pochmurných gotických kulis, temně tísnivé a napjaté atmosféry a v neposlední řadě výborné hudby. Trojka Poe-Corman-Price je prostě klasika. 4,5* ()

Galerie (65)

Zajímavosti (10)

  • Rozpočet filmu byl 300 000 dolarů. (Chatterer)
  • Výška kyvadla sa v rôznych záberoch neustále mení. (beso74)
  • Kyvadlo bylo vyrobeno ze dřeva a ostří z gumy. (Chatterer)

Reklama

Reklama