Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Marchová má čtyři dcery – Meg, Jo, Beth a Amy. Otec musel odejít do války a už před jeho odchodem postihla rodinu chudoba, ale ženy to bez peněz a bez otce zvládají celkem dobře. Jo je nadaná spisovatelka, Meg má velké srdce a hledá si muže, Beth hraje na piano a Amy je teprve malá holka, která se chce jednoho dne provdat za bohatého muže. Matka se snaží svoje dcery naučit, že je ze všeho nejdůležitější dobrý charakter a že ženy mají stejná práva jako muži, ale to je v 19. století nemyslitelné. Do vedlejšího domu se ke svému dědečkovi nastěhoval mladík jménem Laurie, který se s dívkami spřátelil. Laurie a Jo jsou nerozlučná dvojka. Laurie má svého vlastního učitele a pan Brooke má slabost pro Meg, která jeho city opětuje. Laurie se pro dívky stal jejich starším bratrem. Mezi sestrami občas panují neshody, jednoho dne nemůže Amy odpustit Jo, že šla s Lauriem do divadla a vzala s sebou pouze Meg, takže jí spálila její rukopis. Tato hádka ale skončí, když se Amy proboří tenkým ledem na rybníku a skoro se utopí. Když jednoho dne dorazí do domu telegram, že byl pan March zraněn a že leží v nemocnici, odjíždí paní Marchová do Washingtonu za svým mužem a pan Brooke jí dělá společnost. Meg se musí postarat o domácnost a o sestry. Beth dostala na starost péči o německou rodinu, které pomáhala její matka, jenže Beth u rodiny chytí spálu a skoro zemře. Beth zachrání život až příjezd její matky, ale ani tak už Beth nikdy není tak silná jako před onemocněním. K prvním Vánocům po nemoci dostane Beth od Laurieho a jeho dědečka piano, které jí zvedne náladu. Toho večera se dokonce vrátí domů i otec, kterého přivezl domů pan Brooke, který toho večera požádal Meg o ruku a ona se rozhodla nabídku přijmout. Svatba se konala za čtyři roky a Laurie na ni požádal o ruku Jo, ale ta ho odmítla. Laurie odjíždí se zlomeným srdcem pryč a Jo se rozhodne přestěhovat do New Yorku. Amy mezitím vyrostla v nadějnou umělkyni, a proto ji bohatá teta bere s sebou na cestu do Evropy, kde se Amy bude věnovat i studiu umění. Jo se snaží v New Yorku prorazit jako spisovatelka, ale je to těžké. Jo se při svém pobytu v New Yorku seznámí s Friedrichem, který je profesorem filosofie. Dvojice se do sebe zamiluje a Friedrich se snaží Jo pomoci stát se skvělou spisovatelkou, ale ona jeho kritiku snáší velmi špatně. Toho dne, kdy Friedrich není spokojený s jejím prvním románem, se Jo dozví, že se Beth přitížilo, takže Jo odjíždí domů... (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Samotná zápletka o čtyřech sestrách v období občanské války mě dlouhou dobu odrazovala, ale musím pokorně připustit, že to byla chyba. Docela mě to chytlo, má to docela obstojně pohodovou atmosféru, pokud pominu, že hlavním tématem dnešní mládeže (doufám) je něco jiného než jak se dobře provdat. Také se mi občas nezdály jednotlivá moudra pronášené například nejmladší sestrou - ne že bych měl nějaké zkušenosti, ale nejsu si jist, že to je příliš reálná konverzace v tomto věku. To jsou ale jenom drobné chyby na kráse způsobené stářím předlohy (kterou jsem nečetl, ale dost možná to napravím). Ještě je třeba zmínit luxusní herecké obsazení v popředí s hezoučkou Winonou (kde je jí sakra dneska konec :( ) a samozřejmě mojí oblíbenkyní Claire Danes (ač neměla moc prostoru). ()

ethos 

všechny recenze uživatele

Trosku moc sladke a obcas jemne trapne a preafektovana, ale aj velmi mile a vtipne. Ale ked uz tento zaner tak pychu a predsudok. ()

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Prvním impulsem pro puštění si tohoto filmu určitě bylo atraktivní obsazení, herecký počátek skvělé Claire Danes a Christian Bale spolu s Winonou Ryder, kteří v té době už filmové zkušenosti za sebou měli, ale přeci jen taky byli teprve v začátcích. Little Women se nese v duchu velmi zajímavého příběhu o obyčejných, ale zároveň velmi neobyčejných lidí se svými problémy i velkými sny, a to vše jen znásobeno skvělými hereckými výkony. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Věřím, že dámská srdce (a nejen ta) musí nad tímhle kouskem vážně plesat - barák plný pokrokových ženských, co se o sebe umějí postarat i navzdory nepříznivým podmínkám. Původně jsem na to koukal hlavně kvůli mému oblíbenci Christianu Baleovi, který tu sice neměl moc co předvést (bylo by zajímavé, kdyby vtrhnul do Marchovic baráku se sekerou v ruce a Winona Ryder by mu řekla : "Oh Laurie, proč máš pláštěnku...?" Modří jistě vědí:-), ale i tak to bylo...hmm příjemné. Komu se líbila Pýcha a předsudek, tak by měl určitě zkusit i Malé ženy. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"I only care what you think of yourself. If you feel your value lies in being decorative, I fear one day you may think that's all you are. Time erodes beauty, but not the wonderful workings of your mind. Your humour, your kindness... and your moral courage. These are the things I cherish in you. I wish it was a just world. I know you'll make it a better place." ()

cab 

všechny recenze uživatele

Pribeh zasazeny do druhe poloviny 19.stoleti do domu ctyr nerozlucitelnych sister, ktere se s pribyvajicim vekem a dospelosti musi vyporadat z nevyzpytatelnym osudem kazda po svem, ale jsou stale schopny se spolecne radovat ze spolecnych uspechu a podporit se v nejtezsich chvilich, i kdyz nic nebude jako v drahych letech plnych radovanek a dobrodruzstvi. Film plny romantickych zapletek, rodinne a sesterske lasky, dobrodruznych vyprav do fantasknich svetu s tuzkou a predstavivosti hlavni predstavilteky Jo (dokonala Winona Ryder) a skvele zachycene doby. Bravo vsem hercum. Romantikovo srdce zaplesa. 85% ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že je tenhle film určený hlavně ženskému pokolení. Mé hodnocení je tím také ovlivněno. Já jako milovník Pána Prstenů, T2, Aliena nebo třeba Good Will Huntinga asi nenajdu v tomto žánru zrovna zalíbení. Ale to neznamená, že neumím ohodnotit kvalitu. Proto tomu dávám střízlivé tři hvězdy, protože není mým záměrem tenhle snímek nějak schodit. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si musel zvykat na režii ženy, je hodně cítit, dámy tedy snímek spíš docení, ale i tak se mi to nakonec moc líbilo. Hlavně herci fajn. 75 % ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Ešte sa pamätám, ako som pred rokmi plakala nad krásnym a nežným románom Malé ženy a potom aj nad pokračovaním Dobré manželky. Film v podstate zachoval dejovú líniu knižnej predlohy, čím si získal moje neskonalé sympatie. Tiež sa mi páčilo, že zachoval myšlienky o emancipácii žien, ktoré boli do knižky tak umne a nenásilne zapasované. Winona je proste zlatá a z Christiana Bala ako Laurieho som bola hotová:-) Keď si však spomeniem, ako som rumádzgala pri románe a porovnám to s minimálnou potrebou roniť slzy pri filme, 5 hviezdičiek proste dať nemôžem. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí, krásná doba... to všechno zobrazuje tento film. Příběh nebyl bůhvíjak silný, ale dokázal mě zabavit svým osobitým přístupem. Soundtracku byste si ani nevšimli. W. Ryder, K. Dunst, S. Sarandon a G. Byrne... byli zkrátka skvělí, od nich jsem nic jiného nečekala, ale kdo mě mile překvapil byl Ch. Bale. Konečně měl roli, která mu padla. :o) ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Celý život se setkávám s tvrzením, že cokoliv romantické je zároveň kýčovité. To je velký omyl a kýče jsou všude kolen nás a možná teď více než dřív. Skvělý film s nádhernou kamerou Geoffreye Simpsona, (kterého jsem si povšilm už v Záři) a hudbou Toma Newmana. Pokud někomu přijde příběh sentimentální, měl by si uvědomit, že autorka je vrstevnice třeba Charlese Dickense. Pro hlavní roli byla vybrána Winona Rider a skvěle jí sekunduje Christian Bale. Podotkl bych, že otrocký překlad slova little zcela jistě neznamenal malý, ale spíše nicotný, nevýznamný a koresponduje s obsahem románu, jehož hrdinkami jsou ženy. V tehdejší společnosti svým významem - nevýznamné. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Docela nudný film (asi proto , že je určen primárně ženám, tak mě nudil) , na druhou stranu aspoň tu nejsou potoky krve....Ovšem jediné co stojí za povšimnutí je v plejádě mladých, budoucích hereckých hvězd výkon Kirsten Dunst.....50% ()

Shedom 

všechny recenze uživatele

Na staré kolená začínam byť asi sentimentálna. Alebo je to tými Vianocami (kedy pravidelne pozerám tento film)...neviem, možno "prispela" aj posledná adaptácia z roku 2019, ktorá miesto toho aby nahradila túto staršiu verziu, práveže definitívne v mojich očiach a srdiečku potvrdila nenahraditeľné miesto tejto vianočnej klasiky. A vytesnila odtiaľ aj inú klasiku - Lásku nebeskú, ktorú už z nejakého dôvodu nemám chuť pozerať. Zato Malé ženy ma zakaždým na Štedrý deň zalejú hrejivým pocitom domova. Skvelé obsadenie, skvele zahrané, nádherné scenérie zimnej krajiny/mesta doplnené výbornou hudbou, jednoducho podarený film. A toľko dobra, čo z toho ide :-) Nie náhodou čítam na rôznych fórach a komentároch ku knihám od Bronteových, Austenovej aj k Malým ženám, že ľudia majú momentálne potrebu vrátiť sa k týmto dielam, a že ich to v súčasnej situácii ukľudňuje. Snáď roky 2020 a 2021 konečne prinesú ľudstvu pochopenie, že toto nie je sentimentálny gýč mimo realitu, ale presne takto sme to vždy mali robiť v každodennej realite. Kindness is the new sexy! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Výbornú filmovú adaptáciu z roku 2019 som videl pred týždňom, tak som bol veľmi zvedavý na porovnanie. Zaujalo ma, že toto spracovanie má takú skôr rozprávkovú atmosféru, hlavne v prvej polovici a až v druhej polovici začína tá pravá dráma. Tiež mám pocit, že je to kvalitatívne mierne nevyrovnané - prvá polovica je slabšia, tá druhá o poznanie lepšia. Herecké obsadenie je rovnako nadupané ako vo verzii z roku 2019, očarili ma predovšetkým Claire Danes a Winona Ryder, ale zaujali ma aj ďalší, napr. mladučká Kirsten Dunst. Aj hudba je tu výborná (hádam ešte lepšia), Thomas Newman exceluje počas celého filmu. Nakoniec to zhrniem asi tak, že tento klasicky nakrútený film je bezpochyby výborný, ale novšie (a modernejšie) spracovanie je o štipku lepšie. ()

ElizabethB 

všechny recenze uživatele

Moja nenapraviteľná romantická duša si opäť prišla na svoje… ;) Čo viac by som potrebovala ku šťastiu... ako dej, odohrávajúci sa v 19.storočí, s krásnou zasneženou krajinou, prepletený dojímavými osudmi štyroch sestier a podčiarknutý tou pravou dávkou lásky??? Nič, vôbec nič… ;) 8/10 ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Podobně feel good verze jako ta z roku 2019, divák si může vybrat jestli se chce tady koukat na mladou a překrásnou Winonu Ryder a Kirsten Dunst nebo dá raději přednost mladým Florence Pugh a Emmě Watson. Christian Bale je tu u něco míň creepy než v jeho ostatních filmech, ale furt je docela divnej. Trini Alvarado je zde velmi podobná Andie Macdowell z Na Hromnice o Den více. Fajn film. ()

Související novinky

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Reklama

Reklama