Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Marchová má čtyři dcery – Meg, Jo, Beth a Amy. Otec musel odejít do války a už před jeho odchodem postihla rodinu chudoba, ale ženy to bez peněz a bez otce zvládají celkem dobře. Jo je nadaná spisovatelka, Meg má velké srdce a hledá si muže, Beth hraje na piano a Amy je teprve malá holka, která se chce jednoho dne provdat za bohatého muže. Matka se snaží svoje dcery naučit, že je ze všeho nejdůležitější dobrý charakter a že ženy mají stejná práva jako muži, ale to je v 19. století nemyslitelné. Do vedlejšího domu se ke svému dědečkovi nastěhoval mladík jménem Laurie, který se s dívkami spřátelil. Laurie a Jo jsou nerozlučná dvojka. Laurie má svého vlastního učitele a pan Brooke má slabost pro Meg, která jeho city opětuje. Laurie se pro dívky stal jejich starším bratrem. Mezi sestrami občas panují neshody, jednoho dne nemůže Amy odpustit Jo, že šla s Lauriem do divadla a vzala s sebou pouze Meg, takže jí spálila její rukopis. Tato hádka ale skončí, když se Amy proboří tenkým ledem na rybníku a skoro se utopí. Když jednoho dne dorazí do domu telegram, že byl pan March zraněn a že leží v nemocnici, odjíždí paní Marchová do Washingtonu za svým mužem a pan Brooke jí dělá společnost. Meg se musí postarat o domácnost a o sestry. Beth dostala na starost péči o německou rodinu, které pomáhala její matka, jenže Beth u rodiny chytí spálu a skoro zemře. Beth zachrání život až příjezd její matky, ale ani tak už Beth nikdy není tak silná jako před onemocněním. K prvním Vánocům po nemoci dostane Beth od Laurieho a jeho dědečka piano, které jí zvedne náladu. Toho večera se dokonce vrátí domů i otec, kterého přivezl domů pan Brooke, který toho večera požádal Meg o ruku a ona se rozhodla nabídku přijmout. Svatba se konala za čtyři roky a Laurie na ni požádal o ruku Jo, ale ta ho odmítla. Laurie odjíždí se zlomeným srdcem pryč a Jo se rozhodne přestěhovat do New Yorku. Amy mezitím vyrostla v nadějnou umělkyni, a proto ji bohatá teta bere s sebou na cestu do Evropy, kde se Amy bude věnovat i studiu umění. Jo se snaží v New Yorku prorazit jako spisovatelka, ale je to těžké. Jo se při svém pobytu v New Yorku seznámí s Friedrichem, který je profesorem filosofie. Dvojice se do sebe zamiluje a Friedrich se snaží Jo pomoci stát se skvělou spisovatelkou, ale ona jeho kritiku snáší velmi špatně. Toho dne, kdy Friedrich není spokojený s jejím prvním románem, se Jo dozví, že se Beth přitížilo, takže Jo odjíždí domů... (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

krtek3 

všechny recenze uživatele

Velmi kladně hodnotím, jak se tvůrcům podařilo vytvořit snímek, na který se dá dívat, podle tak absolutně slaboduché předlohy. Viděla jsem prvně film a od knihy jsem čekala o sto procent víc, než jen absurdní, rádoby výchovný, naivní dívčí román, ke všemu naprosto neuměle napsaný. Filmové zpracování je ale poměrně zdařilé, vytváří jemný, citlivý příběh o obyčejných ženách, které žijí své malé životy, navíc narozdíl od knihy divákovi nic nevnucuje. ()

Grim 

všechny recenze uživatele

Bravo! Bravo! Bravo! U filmov tejto kategórie je počas filmu cítiť akúsi umelosť. V tomto prípade to tak nieje. Postavy majú originálne charaktery. V prvej polovici to síce nebolo nič extra, ale druhá polovica je brilantná...hmm. a ten koniec...no paráda! Len ten slovenský dabing mi trhal uši. ()

saillor 

všechny recenze uživatele

Na tenhle fim se pokaždé podívám s radostí, jakoby z něj hřejivé teplo rodinného krbu přímo sálalo. Herecké obsazení je bezezbytku velmi kvalitní, ať už začínající Christian Bale, na vrcholu zářící Winona Ryder (kam vlastně zmizela?) nebo druhou půlkou procházející Gabriel Byrne. Četla jsem i knižní předlohu L.M. Alcott a myslím, že film atmosféru knihy vystihuje poměrně věrně. Těsné pouto a přátelství 4 sester a jejich divadelní představení jsou mi lidsky blízká a téměř lituju, že sama mám jen dvě sestry :-) Živelná Joe svým nadšením musí strhnout každého... ()

Mad.Lady 

všechny recenze uživatele

Nedokážu se ubránit srovnání s knihou. V knize je jedno mravní poučení za druhým a jde tam především o mentální vývoj dívek. Je to ta nejidealističtější kniha, jakou jsem kdy četla. Film je strohý. Kromě toho, že vystřihli mravní poučování (díky Bohu), tak se také vytratila jistá psychologičnost postav. Kam se poděla ta krása vztahů? A proč jakékoli vyznání lásky nahradili polibkem, který se ani na tu dobu nehodí? Já opravdu chápu, že ve filmu nemůže být vše, co v knize. Ale v této adaptaci není téměř nic. ()

gipper 

všechny recenze uživatele

Velice velice příjemný film, a to především díky sympatickým hercům v čele s Winonou Ryder a Christianem Balem! ()

Eruwen 

všechny recenze uživatele

Film mi trochu připomínal Annu ze Zeleného domu. Nicméně herci tu byli opravdu skvělí - Winona zastiňovala ostatní, ale coby hlavní hrdince tohoto příběhu to bylo namístě. Velmi příjemný film, hudba i výprava. Stoprocentně se na to podívám ještě jednou.. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Určite nadpriemerná adaptácia americkej klasiky. Možno by som šiel ešte vyššie, ale nedávno som pozeral na Rozum a cit Anga Leeho a ten ma oslovil trochu viac. Malé ženy majú skvelú dobovú atmosféru a kostýmy a hudba Thomasa Newmana tá nie je horšia od tej Patricka Doylea. Rozhodujúci rozdiel je v príbehu, kedy sa hlbšie vciťujeme do postáv sestier až v scénach ich nešťastia. Skutočný účinok má až Bethina choroba a to je rana z čistého neba a určite najsilnejšie dva momenty filmu. Dovtedy sa k sestrám dostávame len horko-ťažko a ich svet je natoľko vzdialený dnešnému divákovi, že okrem Jo Winony Ryderovej sa do nich vciťujeme len veľmi ťažko. Herecky i technicky ide určite o nadpriemerne zvládnutý film, z castu treba oceniť okrem Winony Ryder aj Kirsten Dunst, Christiana Balea a Susan Sarandon, ktorá sa síce ukázala len občas, ale zanechala viac než len dobrý dojem. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Ani po druhém zhlédnutí nemůžu říct, že by to byl bůhvíjak dobrý film, ale nemůžu ani říct, že to je patetická sračka. Zkrátka takto nějak to mohlo v Americe vypadat v 19. století, ale na prdel si z toho opravdu nesednu, i když... ...no uvidíme, třeba při příštím zhlédnutí se mi tento film zalíbí víc, rozhodně mu nemohu upřít jistou poetičnost a konec dokonce vykouzlil na mé tváři úsměv. A jak píše golfista, Winona Ryder je fakt krásná holka, s tím se nedá nesouhlasit. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Žádná přeslazená Esmeralda se nekonala. Film je sofistikovanou ukázkou toho, jak to měli ženy obtížné, když ještě nebylo jejich postavení ve společnosti rovnocenné s muži, nemohly volit, vybrat si svobodně povolání a zrovna tyto "malé ženy" otvíraly zabouchnuté dveře a snažili se jimi proniknout ven, tam, kde se mohou projevovat a kde nebudou jen matkami a hospodyňkami. Vše je takové malebné, milé, sem tam úsměvné, ale pak i smutné. Život těchto dam a slečen nebyl jednoduchý, což tento film krásně vystihl. Úžasná herecká sestava, kde byla jedna herečka lepší než druhá a sekundoval jim zdatně mladičký Christian Bale. ()

kamigava13 

všechny recenze uživatele

Viděno potřetí a opět mě tenhle milý film s mou zbožňovanou Winonou uklidnil. Je to film plný žen a to miluju. Winona zde navíc tvoří pár s Christianem Balem, který je také můj oblíbený herec. Winona měla po právu proměnit tu nominaci na Oscara. Její Jo byla moc roztomilá, rebelská, emancipovaná a ambiciózní žena. Jako druhá sestra se mi nejvíc líbila Claire Danes v roli pianistky Beth, která mě uhranula svými emocemi při scéně s darovaným piánem a na smrtelné posteli. Kéž by si Winona vzala mě mladšího muže, rád bych také zapadl do rodiny Marchových a ani bych se nemusel ženit. Jo by taky nechtěla. Manželství je k ničemu. Tenkrát by vás ale lidi kolem ukřižovali, kdyby jste neměli svatbu očividně. Ta jejich upjatá společenská pravidla jsou mi k smíchu. Aspoň že dneska se tím společnost neřídí a můžete si dělat, co chcete, protože je to přece jen vaše věc, jen váš život a žádná nepsaná morální pravidla vám nemůžou nic nakazovat. Buďte sami tou změnou, které chcete potkávat ve světě. Vystupujte proti konvencím a zastaralým způsobům. Nenechte se ovlivňovat a nebuďte konformisté. Malé ženy si pouštím také proto, že mi připomínají, že na světě zbylo ještě nějaké dobro v lidech. Pomáhá mi to v tom, aby mě má misantropie úplně nezničila. Winona je mé světlo na konci tunelu. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Krásny poetický príbeh plný nostalgie a romantiky, ktorému na rozdiel od "Veku nevinnosti" nechýba radostná iskra detskej nevinnosti a rodinného šťastia. Osud samotnej Jo pripomína "Annu zo zeleného domu" rozšírenú o sestry. Produkcia je výborná a to isté platí o hereckom obsadení. Okrem ostrieľanej Susan Sarandon, ktorá za sebou už mala "Thelmu a Luisu" a materské role jej sedia aj Winona Ryder, Christian Bale a Kirsten Dunst už pár úloh stvárnili. Jedine Claire Danes tu odohrala svoj debut a hoci jej rola plachej Beth nie je zvlášť náročná, stvárnila ju veľmi dobre. Kirsten Dunst je v detskej roli malej Amy skvelá. ()

mufrody 

všechny recenze uživatele

Určitě doporučuju přečíst i původní román od L.M.Alccottové, kde jsou barvitěji popsané situace, ve filmu spoustu věcí chybí, ale i tak-krásné. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Možná tak trochu pohádka o vážných věcech, které nás v životě mohou potkat. Ale velmi krásná, laskavá a často dojímající. Akcentuje hodnoty, které jsou důležité. Rodinné vztahy, prostředí domova, lásku. A klade také důraz na krásu a hloubku skrytou v oduševnělých očích. Stačí se zahledět na WR i na její filmové "sestřičky". Raději tohle, než syrové filmy převládající v současné, drsné produkci. Krve a nenávisti je víc než dost v reálném životě. Stačí sledovat TV zprávy. ()

lukyna 

všechny recenze uživatele

Výborný casting, kostýmy, hudba, atd, atd. Jenže já prostě nevím, proč mě to ale vůbec nebavilo. Asi celý ten román nějak se mnou nerezonuje. ()

mmirri 

všechny recenze uživatele

Milý film. Muži i ženy se každý po svém snaží o upřímnou cestu životem. Vytvářejí láskyplné vztahy, pevné a zároveň svobodné. ()

Související novinky

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Reklama

Reklama