Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Marchová má čtyři dcery – Meg, Jo, Beth a Amy. Otec musel odejít do války a už před jeho odchodem postihla rodinu chudoba, ale ženy to bez peněz a bez otce zvládají celkem dobře. Jo je nadaná spisovatelka, Meg má velké srdce a hledá si muže, Beth hraje na piano a Amy je teprve malá holka, která se chce jednoho dne provdat za bohatého muže. Matka se snaží svoje dcery naučit, že je ze všeho nejdůležitější dobrý charakter a že ženy mají stejná práva jako muži, ale to je v 19. století nemyslitelné. Do vedlejšího domu se ke svému dědečkovi nastěhoval mladík jménem Laurie, který se s dívkami spřátelil. Laurie a Jo jsou nerozlučná dvojka. Laurie má svého vlastního učitele a pan Brooke má slabost pro Meg, která jeho city opětuje. Laurie se pro dívky stal jejich starším bratrem. Mezi sestrami občas panují neshody, jednoho dne nemůže Amy odpustit Jo, že šla s Lauriem do divadla a vzala s sebou pouze Meg, takže jí spálila její rukopis. Tato hádka ale skončí, když se Amy proboří tenkým ledem na rybníku a skoro se utopí. Když jednoho dne dorazí do domu telegram, že byl pan March zraněn a že leží v nemocnici, odjíždí paní Marchová do Washingtonu za svým mužem a pan Brooke jí dělá společnost. Meg se musí postarat o domácnost a o sestry. Beth dostala na starost péči o německou rodinu, které pomáhala její matka, jenže Beth u rodiny chytí spálu a skoro zemře. Beth zachrání život až příjezd její matky, ale ani tak už Beth nikdy není tak silná jako před onemocněním. K prvním Vánocům po nemoci dostane Beth od Laurieho a jeho dědečka piano, které jí zvedne náladu. Toho večera se dokonce vrátí domů i otec, kterého přivezl domů pan Brooke, který toho večera požádal Meg o ruku a ona se rozhodla nabídku přijmout. Svatba se konala za čtyři roky a Laurie na ni požádal o ruku Jo, ale ta ho odmítla. Laurie odjíždí se zlomeným srdcem pryč a Jo se rozhodne přestěhovat do New Yorku. Amy mezitím vyrostla v nadějnou umělkyni, a proto ji bohatá teta bere s sebou na cestu do Evropy, kde se Amy bude věnovat i studiu umění. Jo se snaží v New Yorku prorazit jako spisovatelka, ale je to těžké. Jo se při svém pobytu v New Yorku seznámí s Friedrichem, který je profesorem filosofie. Dvojice se do sebe zamiluje a Friedrich se snaží Jo pomoci stát se skvělou spisovatelkou, ale ona jeho kritiku snáší velmi špatně. Toho dne, kdy Friedrich není spokojený s jejím prvním románem, se Jo dozví, že se Beth přitížilo, takže Jo odjíždí domů... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (177)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Sestry Marchovy žijí se svoji matkou, otce mají na frontě. Dlouhé večery si zpříjemňují hraním divadla, či předčítáním z knih - nebo proháněním šarmantního souseda Laurieho.. I když jsou samy chudé, ještě pomáhají uprchlické rodině - bohužel právě od této rodiny dostane Beth tuberkulózu. Sice přežije, ale pro všechny to znamená konec dětství - Meg se vdává, Jo odjíždí do New Yorku pracovat (a vydávat své knihy), Amy zase do Evropy studovat malířství ... Film pomaličku provází rodinu Marchových, od dětských krůčku (zvlášť malá Amy - Kirsten Dunst již tenkrát měla velký herecký talent), přes všechny strasti a slasti. Nečekejte žádný velký příběh nebo zápletku, jen pohled na život jedné rodiny. Kromě malé Kirsten Dunst také překvapila Winona Ryderová v roli Jo a také můj oblíbený Gabriel Byrner jako německý profesor Fridrich... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Kostýmní ženské melodrama (nebo spíš vyložená romance) hodně staví na pevném poutu čtyř vdavekchtivých, rozdílně emancipovaných sester. Jejich rozpustilé dětinské, resp. pubertální hraní a hledání výhodné partie působilo strojeně archaicky (byť možná záměrně blízko tehdejším způsobům), silnější v korzetu mi přišly jejich dospělejší, usazenější já, kdy už nejen ony, ale i režisérka trošku věděly, jak s city cíleněji a uvážlivěji nakládat. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, jestli by mě bavila četba více než sedmisetstránkové knížky o čtyřech, respektive pěti ženách z jedné rodiny. Děj totiž plyne velmi pomalu a vlastně se nedozvíme nic jiného, než jestli a za koho se děvčata provdají. Herecké výkony mladých nadějí (mimo jiné i "ucho" Christian Bale) ale stojí za zhlédnutí. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

do kelu. uz som myslela, ze rozsirim zoznam svojich oblubenych filmov, no nespravim to. Teda.. mozno, keby sa film skoncil v polovici. Do vtedy tak ziarivy, plny rodinnej pohody a lasky ... krasny film. Potom to tak trosku slo dole miernym kopcekom.No i tak pekne.. Trosku ma sklamal Gabriel Byrne. Do teraz som ho mala rada. (BTW dufam, ze ten prizvuk, co mal tu v skutocnosti nema:D )ale Winona Ryder!!!!! neviem sa dockat, kym uvidim nejaky jej dalsi film! Oh a ked som citala, ze mala byt Mary Corleonovou v Godfathrovi III.! skoda....s5 k fillmu. zlaty film, som velmi rada, ze som ho videla a uz aspon vim, odkial pochadza ta slavna melodia - bola ustrednou v tomto filme. BTW som zvedava na knihu. Dufam, ze tam to neni tak skratene. /tu ma mierne sklamali, ked rychlo preskakovali udalosti - po scene z Vianoc nasledovala jesen a opat dalsie Vianoce :-( / Vdaka za mily film :) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Román o ženách pro ženy? Z větší části nejspíše ano, já jsem ale v žánrech dost všestranný a vedle hororů nebo superhrdinských blockbusterů si rád dopřeju i obyčejné drama o dospívání čtyř sester. Winona Ryder je pohledná i teďko kolem padesátky a dřív to byla fakt kočka. Přítomnost Christiana Balea také potěšila. Jsem zvědavý na lonškou reimaginaci (nebo remake?). ()

Galerie (48)

Zajímavosti (12)

  • Během natáčení došlo k nehodě, během které začaly hořet vlasy Claire Danes, když nesla svíčku do schodů. (Morien)
  • Film je natočen podle světového knižního bestselleru "Little Women or Meg, Jo, Beth and Amy" z roku 1868 od americké autorky Louisy May Alcottové. (Yardak)

Související novinky

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Reklama

Reklama