Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Marchová má čtyři dcery – Meg, Jo, Beth a Amy. Otec musel odejít do války a už před jeho odchodem postihla rodinu chudoba, ale ženy to bez peněz a bez otce zvládají celkem dobře. Jo je nadaná spisovatelka, Meg má velké srdce a hledá si muže, Beth hraje na piano a Amy je teprve malá holka, která se chce jednoho dne provdat za bohatého muže. Matka se snaží svoje dcery naučit, že je ze všeho nejdůležitější dobrý charakter a že ženy mají stejná práva jako muži, ale to je v 19. století nemyslitelné. Do vedlejšího domu se ke svému dědečkovi nastěhoval mladík jménem Laurie, který se s dívkami spřátelil. Laurie a Jo jsou nerozlučná dvojka. Laurie má svého vlastního učitele a pan Brooke má slabost pro Meg, která jeho city opětuje. Laurie se pro dívky stal jejich starším bratrem. Mezi sestrami občas panují neshody, jednoho dne nemůže Amy odpustit Jo, že šla s Lauriem do divadla a vzala s sebou pouze Meg, takže jí spálila její rukopis. Tato hádka ale skončí, když se Amy proboří tenkým ledem na rybníku a skoro se utopí. Když jednoho dne dorazí do domu telegram, že byl pan March zraněn a že leží v nemocnici, odjíždí paní Marchová do Washingtonu za svým mužem a pan Brooke jí dělá společnost. Meg se musí postarat o domácnost a o sestry. Beth dostala na starost péči o německou rodinu, které pomáhala její matka, jenže Beth u rodiny chytí spálu a skoro zemře. Beth zachrání život až příjezd její matky, ale ani tak už Beth nikdy není tak silná jako před onemocněním. K prvním Vánocům po nemoci dostane Beth od Laurieho a jeho dědečka piano, které jí zvedne náladu. Toho večera se dokonce vrátí domů i otec, kterého přivezl domů pan Brooke, který toho večera požádal Meg o ruku a ona se rozhodla nabídku přijmout. Svatba se konala za čtyři roky a Laurie na ni požádal o ruku Jo, ale ta ho odmítla. Laurie odjíždí se zlomeným srdcem pryč a Jo se rozhodne přestěhovat do New Yorku. Amy mezitím vyrostla v nadějnou umělkyni, a proto ji bohatá teta bere s sebou na cestu do Evropy, kde se Amy bude věnovat i studiu umění. Jo se snaží v New Yorku prorazit jako spisovatelka, ale je to těžké. Jo se při svém pobytu v New Yorku seznámí s Friedrichem, který je profesorem filosofie. Dvojice se do sebe zamiluje a Friedrich se snaží Jo pomoci stát se skvělou spisovatelkou, ale ona jeho kritiku snáší velmi špatně. Toho dne, kdy Friedrich není spokojený s jejím prvním románem, se Jo dozví, že se Beth přitížilo, takže Jo odjíždí domů... (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

Morien 

všechny recenze uživatele

Film, který se mi v jedné náladě neskutečně líbí a v druhé ho neskutečně nesnáším. Jako nitka se těmito náladami vede rozkošný Christian Bale. A samozřejmě vášeň mladé spisovatelky a tak dále... ♥ ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá adaptace, stojící především na skvělých hereckých výkonech. Jeden z filmů, u kterého vás napadne, jak výborný musí být román .... Winona Ryder je opravdu skvělá a tak trošku zastínila všechny ostatní - a že byli výborní ! ..... Krásná holka .... :) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle výborné knihy není sladkobolnou romantikou pro dojímavé divačky závislé na telenovelách. Je to příběh obyčejných žen, které se v podmínkách, kdy konvence a předsudky musely stranou, staly neobyčejnými. Všechny herečky byly skvělé, mě ale zaujala nejvíc tehdy začínající Claire Danes. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film se skvělými hereckými výkony, výbornou hudbou, výpravou a s příjemným příběhem. Knížku bohužel neznám, ale možná to teď změním. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha může být zásluhou své epizodické struktury různě přeskupována, aniž by došlo k narušení základního dějového oblouku. V tomto případě jsou jednotlivé události šikovně poskládány tak, aby byl zvýrazněn emancipační motiv románu. Nejde ale o žádnou násilnou aktualizaci (edukativní tón byl oproti předloze naopak oslaben a vyprávění je díky tomu odlehčenější). Film nám prostřednictvím dialogů a charakterizace postav pouze dává zřetelněji najevo, nakolik byly v dané éře ženy znevýhodněné oproti mužům, kterým patřil veškerý majetek i rozhodovací pravomoce a mohli se ve veřejném prostoru pohybovat a realizovat mnohem svobodněji. Sesterství hrdinek a jejich láskyplný vztah k matce tak nevnímáme jenom jako projev jejich dobrosrdečných povah, ale zároveň jako reakci na znevýhodňující společenské normy a de facto existenční nutnost. Kdyby nedržely při sobě a navzájem se nepodporovaly (v nemoci i ve zdraví, v práci i studiu), byly by bez peněz a bez moci a mohly by leda pasivně čekat, až si je najde zámožný nápadník. Za velké plus, přispívající k hřejivé domácí atmosféře, považuji vedle výpravy a živé mizanscény (uvědomujeme si děje probíhající paralelně v různých plánech akce i mimo obraz) skvělý casting a dobrou sehranost mladých hereček, jimž dominuje Winona Ryder, nádherně přírozená, když se směje, když je smutná i když má bojovnou náladu a hájí své právo. Mimo jiné právo svobodně se vyjadřovat, ať jste muž, či žena, jehož oslavou jsou Malé ženy především. 80% Zajímavé komentáře: Madison, matt85 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru vydařená adaptace známého románu, kvalitativně vcelku srovnatelná s Cukorovou klasickou verzí z roku 1933. Většina herců podává velmi dobré výkony, zaujmou hlavně Winona Ryder (která prý měla velký podíl na vzniku této filmové verze) a Gabriel Byrne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Aneb jak vstoupit do ženského mozku a odejít s čistým štítem. Milé, úsměvné, herecky vysloveně dobré, ale takové, jaké si představíte. Na mě to bylo opravdu hodně starosvětské. Jak kdyby mi na horách stála stará, zašlá, ale stále šarmantní chata, která je těsně před rozpadnutím, ale pokaždé se za ní rád vrátím. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nedostatok býva matkou invencie.“ Knižku som nečítal a predchádzajúce filmové adaptácie nevidel. Ale austrálskej režisérke Gillian Armstrong sa vďaka kvalitnému scenáru a dostatočnému rozpočtu (bohaté kostýmy, štedrá výprava) podarilo stvoriť film, ktorý si vždy rád pozriem. Film s parádnou atmosférou a vynikajúcim hereckým obsadením. Tomu dominuje Susan Sarandon, ale tiež aj jej dcéry, prevažne pôvabná Winona Ryder a Kirsten Dunst. V silnom príbehu, dojemnom i vtipnom zároveň, sa však nestrácajú ani muži. Nevyzdvihol by som ani tak fajn Gabriela Byrnea, ale skôr Johna Nevilla (hoci v miniatúrnej roličke). Mám slabosť pre "ženské" filmy (ďalej napr. Vyprážané zelené paradajky) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prijeny drama s tak trochu pohadkovou atmosferou, ze cloveku ani moc nevadi, ze tu neni zadnej poradnej pribeh. Celou dobu proste jen sledujem osudy ctyr sester, kde de samozrejme hlavne o to se provdat, i kdyz ze zacatku si spis jen hrajou jak deti. Obsazeni je perfektni, ze sester vycniva Winona Ryder, ktera je fakt perfektni, ma nejvic prostoru a ostatni zastinuje. Pak zaujme mala Kirsten. Z hercu to je perfektni Bale a velmi dobrej Byrne. Je sice fakt, ze kdyz uz sestry nejsou pohromade, tak se film misty krapet tahne a na par mistech nudi, ale vetsinu casu to je prijemna podivana. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

-Miluješ Laurieho více než miluješ mě? -Nebuď blázen, nikdy bych nemohla někoho milovat více než miluji mé sestry. Silné a až austenovsky romantické drama z Nové Anglie století devatenáctého, kdy zuřila občanská válka, ženy neměly společenské postavení a uvedení do společnosti znamenalo pro dívky téměř jedinou záruku bezstarostné budoucnosti. V této době se v ne příliš jednoduchých situacích vyskytují sestry Marchovy, každá si projde těžkým obdobím a každá z něj vyjde s jiným rozuzlením. Neubránil jsem se ani dojemným chvílím, ani těm veselým. S představitelkami jsem se smál ale bohužel jsem s nimi neplakal (což je nejspíše jediný zápor Malých žen). Je trošku smutné, že krom Winony "Keiry" Ryder si mě nejvíce získal Gabriel Byrne, který je na očích pouhých deset minut. Mohl to být nevšední zážitek, takhle je to "jen" silná podívaná. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Melodramatická filmová romanca, ktorá vo mne oprávnene zanechala hlboké dojmy. Chvíľami komediálny a nadľahčený, inokedy jemne sentimentálny príbeh zo života štyroch romantických sestier, ktoré neustále bojujú za svoje sny, ideály a ciele. Zo snímky pomerne často vyráža trpkosť a osudové zmeny, ktoré sú tak charakteristické pre každý ľudský život, lemovaný rozdielnymi osobnostnými črtami či pohnútkami. Zo sestier mi veľmi imponovala rozpoltená vášnivá spisovateľka Winona Rider, spočiatku neschopná určiť si svoj vlastný životný smer, krehká jednoduchá ,,žienka domáca" Trini Alvarado, s večným smútkom v očiach, pokorná Claire Danes či citlivá, pomerne vznetlivá, ešte detská Kirsten Dunst. Susan Sarandon celé ženské osadenstvo korunuje svojím rozvážnym dospelým prístupom + do pozitívnych stránok spadá neskutočne nádherná, do deja pasujúca hudba Thomasa Newmana, zábavný mladík Christian Bale a najmä rozprávkové prostredie vianočnej idylky dodáva filmu priam neuveriteľný pôvab. Jedna z najlepších ,,ženských steeloviek" z hollywoodskej produkcie. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Ale já ti nemám, co dát. Mé ruce jsou prázdné.“ Výborná kniha a i po letech skvělý filmový zážitek. Bylo moc příjemné vrátit se do teplé světnice čtyř sester rozdílných povah, jejichž příběh se odehrává na začátku války Severu proti Jihu. Ač je po odchodu otce do války tíží chudoba, dokáží si zachovat smysl pro humor a sebeúctu. Klasický snímek z poloviny devadesátých let však není jen o rozlišování zásadních a malicherných životních pravd, tuhle teplou story zdobí nadprůměrné výkony všech zúčastněných, mezi kterými přeci jen lehce vyčnívá na Oscara nominovaná Winona „tehdy na vrcholu slávy“ Ryder. Nese v sobě křehkost, zranitelnost, ale i slušný ranec odhodlání, emancipace a drzosti. 75% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Krásný dojemný snímek, který zároveň dokáže člověka pohladit po duši. Co si budeme nalhávat, celý film (no spíše předloha) je značně zidealizován, všichni víme, že realita je někde úplně jinde. Silně se zde útočí na city diváka a na tu sentimentálnější strunu, vůbec mi to ale nevadilo. Film mě dokázal na dvě hodiny odtrhnout od reality a alespoň na chvíli jsem mohla, nebo chtěla věřit, že ve skutečném světě, snad alespoň někde ještě nepřevládají materiální hodnoty, a že to nejdůležitější je stále rodina, láska a přátelství. Mě se film dotkl, jsem za tyto filmy ráda, protože alespoň na těch pár minut dokážou divákovi připomenout, co je skutečně důležité. A to úžasné herecké obsazení už je jen třešničkou na dortu. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Pýcha a předsudek na sněhu a bez bahna. Tak bych ve zkratce popsal toto dílo. Nevím, jestli si Louisa May Alcottová brala příklady právě od Austenové, ale když máte na plátně kopu vdavekchtivých holek, tak to prostě svádí k porovnávání.__ Je pravda, že tíhnu k těm filmům, které mají takovou tu rodinou atmosféru. Zapálenej krb, za okny padá sníh a na houpacím křesle dřepí úžasná Winona Ryder a plete svetr. Ta intimita toho všeho je prostě nádherná a když do toho všeho začnou hrát tóny Thomase Newmana, je zaděláno na -eine typische romantische filmische :D Škoda, že takové filmy se netočí a když už jo, tak je to sladkobolný kýč. Ehmm, jakoby Malé ženy nepatřili do této skupiny :D ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv nemám v oblibě romantické filmy, tenhle příběh mě chytil za srdce tolik, že jsem začala shánět knižní předlohu. Dokáže rozesmát i dojmout, nabízí lásku i tvrdost života. Zkrátka hezký film, vhodný ovšem spíše pro ženy. 85% ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek, tak nějak ze života... ani si nemohu domyslet jak výtečná musí být jeho knižní předloha. Celku nahrává že se na film příjemně kouká- krásné exteriéry, propracované kostýmy, herečky z kterých si každý najde svoji favoritku. Mě osobně nejvíc zaujala tehdy začínající Claire Danes. Pro zasněžená zimní brzká rána, film jako dělaný. ()

Související novinky

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Reklama

Reklama