Reklama

Reklama

Umělecký rozmach filmu ve frankofonním Švýcarsku sedmdesátých let je nemyslitelný bez tvůrců sdružených kolem společnosti Milos Films, založené v roce 1968, Yvese Yersina a Francise Reussera, kteří dali touto formou najevo svůj velký obdiv k rané české tvorbě Miloše Formana. Malé útěky díky filmové kvalitě a myšlenkové hloubce znamenaly pro svého tvůrce okamžitý úspěch. Ústřední postavou filmu je starý zemědělský dělník Pipe, který již třicet let pracuje na statku, kde je jako by zakletý do labyrintu namáhavých prací. Rodina majitele statku chápe Pipa jako organickou součást zdejšího života, která kromě svého pracovního výkonu pro ně nemá žádný smysl. Jednoho dne však Pipe všechny překvapí: koupí si nádherné, blankytně modré motorové kolo a nevědomky tím nachází určitý klíč ke své nezávislosti, svobodě i k sobě samému. (NFA)

(více)

Recenze (7)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, ale subjektivně nemám pocit, že průměrný divák zkousne to pomalé tempo snímku... tady je nutné vnitřně zpomalit a vnímat jinak než u běžných filmů. Hodně mi pomohlo vidět tento film na plátně, což byl pro mě příjemný zážitek. Hledání svobody a štěstí zemědělského dělníka... skvělá obrazová kompozice a kamera, uvěřitelné postavy. 90 % ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Formálně zdařile zpracovaný snímek o souboji odcházejícího s nastupujícím. S velkým povděkem kvituji, že snímek nestraní ani jedné éře. Zástupce nejstarší skupiny zůstává nad věcí a utíká do říše své bezbřehé fantazie. Saprolt, mít v jeho věku létací sny, to je extrěmně záviděnihodné. Ten nejmladší jde naopak brutálně s dobou a zajímá se jen o zisk. Až odejde Pip nebude mít kdo snít, velice smutná budoucnost. Je obrovská škoda, že tento jinak velice zdařilý film nenavštívily střihačovy nůžky a neudělaly z něj festivalou záležitost. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tvůrci inspirovaní ranou českou tvorbou Miloše Formana, stvořili poetickou tragikomedií s maximálně "neformanovskou" atmosférou. Což lze určitě vnímat v rámci tvůrčí invence především jako klad, jen jaksi mi to nabídlo malé srovnání... zatímco Forman nebo Menzel by v ČSSR dovedli z podobného námětu vytěsat klidně další z řad kultovních a divácky populárních komedií (spíše ale v poloviční stopáži), v rukou Yvesa Yersina se jednoduchý příběh o svérázném dědovi proměnil v možná až zbytečně rozsáhlý umělecký film, který úspěšně zaboduje spíše u náročnějšího diváka. Poezie s komorní až línou atmosférou, hodně pomalým tempem a všudypřítomným tichem (film nemá prakticky žádnou původní a výraznější hudbu) nese v sobě jistě kouzlo, ale nebudu tajit, že na mne během těch dvou a půl hodin přišly i chvilky mírného znudění. Naštěstí děda milující motory a techniku je zde po většině času na scéně a v jeho přítomnosti se jedná o povedenou a příjemnou zábavu (naopak všechny ty scény bez dědy mi připadaly poněkud hluché). Moje čtyři hvězdičky pak zůstávají trochu i projevem lítostí nad tím, že by jich mohlo být, za trochu jiných okolností ve střižně, i víc. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Tohle je ideální snímek pro lidi, kteří mají rádi pomalé filmy a pro ty, kteří potřebují ve svém životě trochu zpomalit. Tenhle kousek je možná až moc pomalý, ale díky tomu je celkem realistický - vždyť práce na statku nikdy neubíhá moc rychle. Hlavní postavou filmu je Pipe, který si koupí moped a začne s ním jezdit po okolí a poprvé po dlouholeté dřině na statku se odváží nedodržovat svou pracovní dobu. Ostatní postavy (rodina majitelů statku) jsou sice trochu upozaděné, nicméně nelze říct, že by Pipe byl vyloženě hybatelem veškerého dění, poměrně dost se zde také řeší otázky ohledně budoucnosti statku. V roli Pipeho mě hlavně překvapil v té době devětačtyřicetiletý Michel Robin, který zde vypadá minimálně na sedmdesát). A navíc toho navenek klidného starce se zakulacenými zády a snahou začít objevovat svět mu prostě uvěříte. Je sice ze všech postav na statku nejvyrovnanější, ale ani ostatní osoby nevytvářejí (až na dvě tři hádky, které se v celkové stopáži ztratí) žádné výraznější napětí, ač vztahy mezi jednotlivými členy rodiny nejsou úplně růžové. Celé poklidné vyznění filmu podtrhuje i fakt, že veškerých vyloženě dramatických momentů se tvůrci vystříhali, a když (SPOILER) Pipe se svou motorkou havaruje, dozvíme se to až z rozhovoru, samotná havárka není zobrazená. (KONEC SPOILERU) //Zhlédnuto v rámci Challenge Tour: 30 dní se světovou kinematografií// 75% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama