Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Američanka žijící v Praze Nancy Bishop a TV producent žijící v Praze Jeff Brown dobře znají své krajany, kteří se jak tažní ptáci začali slétat do svobodné Prahy 90. let. Hledali u nás jinou životní tradici, jiné tempo, jiné životní priority, a to vše v kulisách překrásného středověkého města, kde bylo pivo za deset korun. Rexpatriates jsou formou mezi hraným a dokumentárním filmem. Přesně odrážejí atmosféru americké komunity 90. let a zároveň s nadsázkou vyprávějí příběh o Praze - Staré babizně (podle F. Kafky), která, když vás jednou lapí, už nepustí. A tak sledujeme souběžně osudy různých Američanů, kteří se s různými ambicemi přijeli do Prahy realizovat. Všichni mají po čase podobný problém, nemají sílu Prahu opustit. (Cizincům z anglofonních zemí se u nás říká "expatrioti" nebo "expati" a ti, kteří se stále do Prahy vracejí, nazvali sami sebe "re-expatrioti" - Rexpatriates.) Film vládne půvabným sebeironickým humorem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument? Tohle?? Proboha!!! Ve skutečnosti je to filmová obdoba vlastnoručně napsaného a zahraného ochotnického představení. Ty dvě hvězdičky jsou pouze s přimhouřenýma (=rozespalýma) očima. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idp=10099392997&day=1174518000&time=00:40&ch=2&zanrf=all&puvodf=all&advanced=1&andf=Rexpatriates&nazvyf=1&aktualnif=1&archivf=1&backaddr=search // 1) Přiblblá "koláž" a zmatlanina dokumentující americkou nadustost a pitomost. Hlášky typu: "My přinášíme nové světlo" nebo "Myslím, že byste rádi spolupracovali s Američany po letech útlaku od komunistů a fašistů." Doufám, že to mysleli jako vtip, protože jinak fakt nevím.To poslední co můžete od Rex-patriates očekávat je seriózní dokumet s alespoň minimální vypovídající hodnotou. Je to zkrátka o ho*nu! // 2) První komentář berte za citový výlev po skončení "filmu", teď se to pokusím zhodnotit objektivněji: Totální ukázka nerozhodnosti, zda točím dokument či hranej film. A zde právě vězí kámen úrazu. Hranice mezi hranýma scénama a dokumentárníma není vůbec ostrá, takže vůbec není jasno, co má být bráno vážně a co je jen taková humorná vložka. Ke konci už se dokumetární složka vytrácí úplně. V oficiálním textu distributora se píše, že "Film vládne půvabným sebeironickým humorem", nevěřte tomu: ve většině případu to není vtipné a už vůbec ne půvabné. A že lze vytvořit dokument s vysokou informační hodnotou i za použití vtipných scének na odlehčení dokazuje tento film: http://www.csfd.cz/film/228902-obrazy-prenatalniho-zivota-aventure-internelle-l/?text=46373 Takže, když to shrnu a budu film budu považovat za dokument, tak víc jak 1 hvězdu z milosti dostat nemůže. Pokud to budete brát jako komedii, tak tam bude hodnocení různé, podle toho jakému typu humoru dáváte přednost. U mě tenhle druh "vtipnosti" moc nefunguje. NUF: Těžko něco považovat za parodii, když je to víc trapné než vtipné. Evidentně máme diametrálně rozdílný smysl pro humor. Naprostý souhlas s komentářem uživatele Slarque. ()

Nuf 

všechny recenze uživatele

Uvedený žánr zde docela zavádí, ale kdokoliv kdo tenhle filmeček opravdu viděl a má všech pět pohromadě (že Machrovic), tak ví že se o žádný opravdový dokument nejedná a dále to neřeší. Jde prostě jen o vtipný a super ironický "jakobydokument" (pro Machrovice-vlastně parodii) utahující si ze stylu života Američanů v Praze. Pochopí to téměř každý a téměř každý se pobaví. Někdo více, někdo méně, ale humorné to tedy podle mě je a to natolik, že pro mě je to za ****. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Hraný film, který záměrně předstírá, že je dokument, je pořád hraný film. A tvůrci mají určitě radost, že se najde pár jedinců, kteří uvěřili, že je to dokument. ()

Vazbič 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a sympatický pokus ukázat američany, kterým přirostla Praha k srdci. Bohužel, však tato látka nenabízí dostatek zajímavého materiálu nebo není dostatečně využit. ()

Reklama

Reklama