Reklama

Reklama

Předčasný pohřeb

  • USA The Premature Burial (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film podle předlohy Edgara Alana Poea. Guy Carrell (Ray Milland) se obává, že trpí dědičnou chorobou, kterou je katalepsie. Ta se projevuje ztuhlostí těla a zpomalením životních funkcí tak, že nemocný je snadno považován za mrtvého. Guy se žení s krásnou Emily (Hazel Court), ale začíná se chovat podivně. Jeho strach se stupňuje, nechává si postavit hrobku, vybavenou jídlem a pitím, do které má být pochován. A ta pravá hrůza má teprve přijít... (MI-380)

(více)

Recenze (60)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zpětně mi všechny Cormanovky splývají do jednoho velkého nerozlišitelného celku. Předčasný pohřeb se odlišuje hlavně v tom, že Vincenta Price nehradil Ray Milland, což sice není fakt, který by se dal ohodnotit jednoznačně kladně, ale aspoň nějaká změna ... Úvodní část filmu je bohužel protažena až někam do jeho dvou třetin, což mělo v souvislosti s pozdní hodinou projekce negativní vliv na mé kognitivní schopnosti, především na pozornost a koncentraci :) 65 % Horror movie of the Year ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,250,000Tržby Celosvetovo $-║ Príbeh má zopár dobrých nápadov ako napríklad krypta s množstvom vylepšení, lenže príbeh je strašne monotónny bez skutočne silných chvíľ, je to bez gradácie. /40%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V Cormanově třetí poeovce Vincenta Price zastoupil Ray Milland, protože film původně vznikal mimo tradiční spojení s American International Pictures a Price byl u nich smluvně vázaný. Nicméně jinak tu máme všechny obvyklé ingredience a schémata jako cizí příchozí osobu nevítanou v pochmurném sídle, malování zneklidňujících expresivních obrazů či morbidní fascinaci smrtí. Motiv pohřbení zaživa je tentokrát roztažený na ústřední téma a kolem něj je vystavěno obvyklé vyprávění o nepěkných rodinných vztazích, kletbě minulosti a děsivě groteskním trestu ze záhrobí. Osobitost vůči ostatním poeovkám snímek získává díky studiovým exteriérům močálů s tunou umělé mlhy a především skrze famózní etudu na téma receptář prima morbidních nápadů. Pasáž, kde se hrdina chlubí svou soukromou hrobkou se sto a jednou možností úniku v případě pohřbení zaživa, přináší jeden z nejbizarnějších obrazů vyšinutého kutilství a chalupářství. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Stihomam z možných následků rodového prokletí - katalepsie - nutí Raye Millanda myslet už v nejlepších letech na poslední věci člověka a zřídit si útulnou hrobku se zásobami jídla, nouzovým zvonkem, nářadím potřebným k úniku z rakve a jedem pro případ nečekaných komplikací. Kdyby Roger Corman začal vyprávět až odsud; kdyby měl smysl pro obrazovou zkratku a pro černý humor; kdyby nedělal z dobré poloviny filmu ubulené konverzační melodrama, kde nutí postavy desetkrát opakovat už známé informace, mohla z toho být pětihvězdičková krásně obskurní záležitost a ve spojení s jinou třičtvrtěhodinovou by určitě vydala na skvělý film. Ale kdepak. Corman otálí. Po působivé titulkové scéně nás provází nádhernými interiéry i kašírovanými exteriéry, které jsou ve všech jeho poeovských filmech víceméně totožné, ale tak nádherné, že bych se do nich okamžitě přestěhoval. :-) Jenže ani doprovod zlověstných žesťů a iritujícího pinkání na xylofon nezakryje fakt, že kromě tlachání už tato část filmu nic nenabízí. Corman přešlapuje na prahu a holedbavě žvaní o tom, co nás mohlo a mělo překvapit až uvnitř. Druhá půle už je sice dějovější, ale přichází s křížkem po funuse. Narozdíl od ostatních nevidím nejmenší problém v nahrazení Vincenta Price Rayem Millandem. Není jeho chybou, že je nucen hrát skoro v každé scéně totéž, ani to, že mu scénář neposkytne vždycky dost věrohodný impuls k teatrálním náladovým zkratům. Vzhledem k tomu, že zbývající obsazení je opět mimořádně nepovedené, k Millandovi jsem se naopak upnul jako k jedinému opěrnému pilíři filmu. Především on přispěl k tomu, že to nakonec nevidím tak černě. 60% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Klasický zástupce gotického hororu. Příběh je přímočarý, a kdo koho vodí za nos poznáme ihned, kdy hrdina je nucen spálit svou perfektně vybavenou hrobku. Priceova absence mě ani nestačila zamrzet, protože - co si budeme povídat - hlavní roli tu tentokrát hraje atmosféra, jež známe z jiných snímků od Cormana, a také ty úžasné exteriéry ponurého hřbitova se spoustou náhrobků, mrtvých stromů a především nepropustnou mlhou. Zkrátka lehce naivní, ale sympatická stará škola. A to je přesně to, co na starých hororech milujeme. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Spojení E. A. Poe x Roger Corman funguje. Zde sice chybí Vincent Price, ale tolik to zas nevadí. Film natočen ve stejném stylu jako ty předchozí. Cormanovy snímky si zamilujete: staré hrady, hrobky, pavučiny a příjemné mrazení postupně se měnící v občasnou hrůzu. Závěrečných 15 minut jsem si opravdu vychutnal. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Milland je skoro stejně dobrá volba jako Price. Atmosféra, spousta umělé mlhy, syté barvy. Tak to můžu. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Předčasný pohřeb je každopádně jednou z těch lepších Cormanovek, jejichž tématem jsou díla E.A. Poea. Nemohu si však pomoci, ale Vincent Price mi zde schází, pač by se do tohoto filmu hodil naprosto dokonale...ale to on do všech těchto. (FNR Písek 2009) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nadčasový príbeh predčil samotný hororo-gotický nádych, ktorý v porovnaní so snímkami ako: "Zánik domu Usherů" či "Strašidelný palác" nedisponuje tak silnými prvkami. A i keď Vincenta Price-a nahradil Ray Milland, rozhodne sa nejedná o zlý počin, ktorý by nemal čo ponúknuť. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1962 natočil americký režisér a scenárista Roger Corman svoj v poradí tretí film, pri ktorom sa nechal voľne inšpirovať literárnou predlohou spisovateľa Edgara Allana Poea. Jedná sa o poviedku "Predčasný pohreb" (The Premature Burial), ktorá vyšla v roku 1844. Roger Corman ju spracoval do podoby rovnomenného osemdesiat minútového gotického horroru. Výborne v ňom zachytil paranoidný strach hlavného hrdinu z dedičnej choroby a možnosti pochovania zaživa. Má to skvelú temnú atmosféru. Hustá, plazivá hmla, nočné búrky, starý cintorín, hrobka, uschnuté stromy, starobylé sídlo uprostred močiarov. To všetko majstrovsky podfarbené pochmúrnou hudbou Rolanda Steina. Parádna gotická filmová klasika. **** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné oldies B-čko síce už hlavne vďaka rozkolísanému tempu nestrhne. no ako zaujímavosť veľmi poteší 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Není mnoho filmů, kde by hlavní hrdnina byl posedlý smrtí až do krajnosti. Převedení povídky se povedlo na výbornou! Mlha, mlha, mlha. Smrt, zánik a červ, nejlepší přítel člověka. Osvědčené kulisy, ve kterých se zmítá Ray Milland ( tak podobný V.Priceovi), strašidelná hudba a nádherná proradná Hazel Court. Ovšem pokud vyhledáváte snímky s klipovitým střihem, ze kterých stříkají gejzíry krve, a vy proto nestačíte vylévat vědro pod monitorem, pak nejspíše zůstanete neosloveni. Pro mě nádherná gotická záležitost..... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelý gotický horor, kde sa Corman asi najviac utrhol z reťaze, čo sa týka štylizácie. Hmla tu je všade, pomaly že nie i v interiéroch. Keď sa postavy idú prejsť cez deň natrhať kvety na lúku, pod nohami sa im plazí hmla a okolo sú suché stromy. Číra slasť! Aj príbeh je celkom zaujímavý a síce s Vincentom Priceom by to malo iné čaro, Ray Milliband je viac než len dobrý. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

úplně jiná dimenze žánru HOROR, která spoléhá především na psychologické napětí a hudbu, žádné drahé efekty, masky či naopak levné lekačky. jen té mlhy bylo na můj vkus už směšně moc... nicméně kataleptický stav strnulosti jsem pozoroval nejen na plátně, ale i na sobě při sledování poslední třetinky. škoda, že předchozí dění nebylo stejně tak silné... 70% [B´Kult Film Fest, 2010] ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pro mně nejslabší cormanovka z těch cca pěti, které jsem viděl. První hodina je a příliš vážná a seriózní, přitom ale poměrně nezáživná. Poslední dvacetiminutovka je typicky cormanovsky pokleslá, ale to je už málo. I těch kostlivců, mlhy a hřbitovl je setsakramentsky pomálu na to, že děj se točí kolem předčasných pohřbů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekná gotika so všetkým, čo k tomu patrí - temná atmosféra, cintorín, kaštieľ, hmla, príhodné interiéry a exteriéry... a hlavne tu máme záhadu, ktorá sa rozprestiera okolo hlavného hrdinu a jeho strachu pred pochovaním za živa. Dejová linka určite patrí k tým zaujímavejším a páčilo sa mi aj jej rozuzlenie. V čom snímok trocha stráca, tak to sú slabšie hororové prvky a výrazná kolísavosť napätia. Celkovo však spokojnosť. 70/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Roger Corman servíruje divákovi další příběh podle Edgara Allana Poea. Jde o gotickou atmosferickou záležitost(hřbitov, všudypřítomná mlha,...) a hlavně jde o snímek nasáklý smrtí. Smrt tu hraje prim. Jelikož hlavní postava je smrtí doslova posedlá. Myslí si totiž, že stejně jako jeho otec i on trpí katalepsií. Rest in Peace. 4hvězdy. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Corman a Poe, dvojice, která jde tak krásně dohromady... I tentokrát se jedná o velice podařenou adaptaci, ve které mi ani nechyběl obvyklý Vincent Price, jelikož ho zde výborně nahradil Ray Milland, a dovolím si dokonce podotknout, že svým soustředěným a klidným projevem do příběhu sedí lépe než většinou poněkud výrazně působící Price. Jinak se tady nachází všechny klasické propriety, které mám na klasických horrorech tak rád: gotický dům s kryptou umístěnou ve sklepení, zpustle působící zahrada zalitá hustou mlhou či zhýrale vypadající dvojice vykradačů hrobů, to vše spojené zkušenou rukou páně režiséra v kvalitní kousek, který si zaslouží své místo v pantheonu klasických strašidelných kousků. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Šílené, morbidní a stejně úchylácké jako Poeovo dílo. Nicméně, pokud mám hodnotit Cormanovo zpracování, ostatně dosti volné, pak se musím znovu přiklonit k nejvyššímu hodnocení. Mám totitž mnohem raději takovu prostou "divadelní" výpravu s jednoduchými výtvarnými efekty než současný hyperrealismus. Corman dokázal s minimem nákladů vytvořit potřebnou atmosféru i zde, podobně jako např. u Jámy a kyvadlo či Zániku domu Usherů. Terence Fisher a Roger Corman - to jsou dvě velké postavy filmového "gotického" hororu 60. let! ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Cormanovka vyrazne postradajici charisma Vincenta Price (Ray Milland je zapomenutelny), vedle dalsich adaptaci E.A.Poea s nevyraznejsim dejem (nevyuzity potencial), ale pridanou hodnotou ke standardne krasne vyprave - duslednou stylizaci kazdeho zaberu do hnede s pritomnosti vyrazneho cerveneho elementu, coz vyvolava pocit masa a hliny naprosto dokonale! ()

Reklama

Reklama