Reklama

Reklama

Předčasný pohřeb

  • USA The Premature Burial (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film podle předlohy Edgara Alana Poea. Guy Carrell (Ray Milland) se obává, že trpí dědičnou chorobou, kterou je katalepsie. Ta se projevuje ztuhlostí těla a zpomalením životních funkcí tak, že nemocný je snadno považován za mrtvého. Guy se žení s krásnou Emily (Hazel Court), ale začíná se chovat podivně. Jeho strach se stupňuje, nechává si postavit hrobku, vybavenou jídlem a pitím, do které má být pochován. A ta pravá hrůza má teprve přijít... (MI-380)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Němi 

všechny recenze uživatele

Cormanovka vyrazne postradajici charisma Vincenta Price (Ray Milland je zapomenutelny), vedle dalsich adaptaci E.A.Poea s nevyraznejsim dejem (nevyuzity potencial), ale pridanou hodnotou ke standardne krasne vyprave - duslednou stylizaci kazdeho zaberu do hnede s pritomnosti vyrazneho cerveneho elementu, coz vyvolava pocit masa a hliny naprosto dokonale! ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Corman a Poe, dvojice, která jde tak krásně dohromady... I tentokrát se jedná o velice podařenou adaptaci, ve které mi ani nechyběl obvyklý Vincent Price, jelikož ho zde výborně nahradil Ray Milland, a dovolím si dokonce podotknout, že svým soustředěným a klidným projevem do příběhu sedí lépe než většinou poněkud výrazně působící Price. Jinak se tady nachází všechny klasické propriety, které mám na klasických horrorech tak rád: gotický dům s kryptou umístěnou ve sklepení, zpustle působící zahrada zalitá hustou mlhou či zhýrale vypadající dvojice vykradačů hrobů, to vše spojené zkušenou rukou páně režiséra v kvalitní kousek, který si zaslouží své místo v pantheonu klasických strašidelných kousků. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Papírové kulisy, mezi kterými se povaluje umělá mlha a do toho neherecké výkony, bohužel včetně Ray Milanda, který se jediný trochu snažil, ale zase až moc přehrával - asi mu nic jiného nezbývalo. Scénář totiž nedokázal dostatečně rozkošatět krátkou Poeovu povídku na plnohodnotný film. Pro milovníky tohoto typu televizních hororů s naivně legrační výpravou - proč ne? Pro ostatní - už přežitá záležitost. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Šílené, morbidní a stejně úchylácké jako Poeovo dílo. Nicméně, pokud mám hodnotit Cormanovo zpracování, ostatně dosti volné, pak se musím znovu přiklonit k nejvyššímu hodnocení. Mám totitž mnohem raději takovu prostou "divadelní" výpravu s jednoduchými výtvarnými efekty než současný hyperrealismus. Corman dokázal s minimem nákladů vytvořit potřebnou atmosféru i zde, podobně jako např. u Jámy a kyvadlo či Zániku domu Usherů. Terence Fisher a Roger Corman - to jsou dvě velké postavy filmového "gotického" hororu 60. let! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Spojení E. A. Poe x Roger Corman funguje. Zde sice chybí Vincent Price, ale tolik to zas nevadí. Film natočen ve stejném stylu jako ty předchozí. Cormanovy snímky si zamilujete: staré hrady, hrobky, pavučiny a příjemné mrazení postupně se měnící v občasnou hrůzu. Závěrečných 15 minut jsem si opravdu vychutnal. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (3)

  • Roger Corman původně nechtěl točit tento snímek pro společnost American International Pictures. Vincent Price, který měl se společností exkluzivní smlouvu, se proto natáčení nemohl zůčastnit a Corman vybral pro hlavní roli Raye Millanda. Firma Pathe Labs, která projekt financovala, film však po začátku natáčení společnosti American International Pictures prodala. (liquido26)
  • Příběh s výjimečným postavením v rámci Cormanova slavného poeovského cyklu. Jediný Cormanův film, v němž se vůbec neobjevil proslulý Vincent Price. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Jako jeden z mála hororů se hrál tento snímek i v totalitním Československu. Vedle filmu Jáma a kyvadlo (1961) byl dlouhou dobu příkladem žánru, se kterým byl oficiálně mylně spojován Alfred Hitchcock. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama