Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jednoho večera prolétá zemskou atmosférou roj komet doprovázený neuvěřitelnými světelnými efekty. Bill Masen tento roj komet nevidí, protože leží v nemocnici s obvazy na očích. Ráno se probouzí a zjišťuje, že v nemocnici a na ulicích jsou všichni slepí. Myslí si, že je jediný člověk na Zemi, kterému zůstal zrak. Později však narazí na ženu jménem Jo Pleyton, která osudného večera také nebyla schopna pozorovat světélkující oblohu. Společně se dostávají mezi různá společenství a skupiny většinou nevidomých lidí a pomáhají jim. S několika dalšími vidomými lidmi se snaží vytvořit lepší svět. Je vtom však jeden velký problém - Trifidi. Masožravé chodící rostliny, které projevují určitou inteligenci, se rozhodli, že porazí dominantní druh na naší planetě pomocí svých smrtelně jedovatých žahadel. Světová centra jako Londýn začínají rychle chátrat a na celém světě se rozpoutala válka mezi oslabeným lidstvem a smrtícími rostlinami.

Šesti dílný seriál je natočený podle knižní předlohy klasické světové sci-fi od Johna Wyndhama, The Day od the Triffids, jež byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a je označována za nejprodávanější sci-fi román století. Seriál je daleko povedenější verze než stejnojmenný film z roku 1962. (lift666)

(více)

Recenze (61)

lebowski 

všechny recenze uživatele

Je to rozhodně lepší než stará filmová verze, moc je ale u toho vidět, že je to dělané pro televizi, atmosféra v podstatě žádná. Román jsem četl 3x a pořád doufám, že jednou ho někdo pořádně převede na filmové plátno ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvělá (i když televizní, a tudíž nízkorozpočtová) adaptace výtečného Wyndhamova románu dýchá působivou atmosférou světa po globální katastrofě, herci jsou přesvědčiví, napětí se dá krájet. Pětadvacet let stará celkem tříhodinová minisérie BBC dokazuje, že i za málo peněz může být hodně muziky. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Toto sa takmer ani nedalo pozerať. Žiadne emócie, atmosféra, strih taký strašný, že ak niekto nečítal knihu, tak miestami ani nemohol vedieť, čo sa deje. Neprirodzené, teatrálne herecké výkony ľudí, ktorých asi stiahli z ulice cestou do obchodu a preskočili kasting. Najlepšie to zahrala Lorna Yabsley, ktorá vtedy mala 17 rokov, ale tá sa objaví až v poslednom diely; v tomto diely nachádzame aj kúsoček očakávaného napätia a dokonca pointy, nezachraňuje to ale predošlé diely. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Je to vcelku zaujímavé, ako je tu hodnotená táto mini-séria. Jedni vravia o chýbajúcej atmosfére , druhí zase na tom istom mieste vidia pôsobivú atmosféru. Takmer všetci to hodnotia po tom, ako si prečítali Wydhamovu knižku. Aj ja sa pripájam k tým, ktorí tento sci-fi román zhltli na jeden šup a potom rozmýšľali, aké by to mohlo byť, keby sa natočil skvelý hollywoodský trhák na motívy tejto predlohy. A teraz sa pozeráme na TV spracovanie s gumenými rastlinami , ktoré vzbudzujú úsmev na tvári. Tu však ide o psychológiu postáv o ich pocity, či už vidiaciach , alebo nevidiacich. A mne sa práveže tento štýl páčil a aj napriek rokom musím uznať, že atmosféra ma vtiahla do celého deja. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od původního filmu se seriál drží dosti věrně knižní podoby, a tak není na škodu ji znát, jelikož některé scény jsou logicky jen naznačeny nebo nedopovězeny. Trifidi mě nenadchli, i když alespoň konečně disponují vystřelovacími jazyky. Ovšem vedle Adély z roku 1977 vypadají pořád mizerně. Dobré je, že tvůrci využili důležitých myšlenek z předlohy - krize společnosti, snaha nastolit nový řád, fanatičtí jedinci pokoušející se postavit do nově vznikajících společenství přeživších a také možnost, že si vše lidé nakonec způsobili sami, nikoliv ona záhadná kometa. Protože jsem právě opětovně novelu přečetl, viděl jsem, jak tvůrci použili přímo celé repliky z knihy, což mě tak nějak potěšilo. Bohužel vizuální stránka mne těžce zklamala, občas jsem měl pocit, že sleduji český normalizační seriál v studiových kulisách. Ale psychologie postav a jejich vzájemné konflikty onen ošumtělý vizuál vyvážily. Z dosavadních filmových verzí rozhodně nejlepší trifidi. 3,5* ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Série se velmi předně drží předlohy a nevynechá jedinou důležitou věc - což je velký klad! Bohužel postrádá tu pravou atmosféru a díky malému rozpočtu vypadá mnoho davových a akčních scén opravdu směšně! Ale i tak smekám! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

huuuuu, tak tohle byl nářez! létající čestmír může jen blednout závistí, jaký kytky chodily po londýně a okolí... jo, jasně, je to nízkorozpočtová záležitost do TV, ale tahle napínavá katastrofická sci-fi mě přesto příjemně překvapila a zároveň tak trochu ztrácím důvěru k mým rostlinkám na parapetu... 80% ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Vláken zabíjí závažnou myšlenku naprosto dementní zpracování televizní formy, které vykazuje znaky amatérského homevidea. Atmosféra žádná, herci ochotnického ražení a nejhůř dopadají samotné rostliny, jež vzbuzují namísto obav úsměv. Nechápu rozdělení do 6 částí, když každá z nich je neúnosně protahována. Působilo to na mě jako zfilmování knihy z povinnosti. 50% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na televizní produkci je to až překvapivě dobrá a věrná adaptace Wyndhamova románu. Děj sice občas plyne trochu rychle, a proto může ztrácet na přehlednosti pro ty, kdo nečetli knihu, ale já ji četl, a proto jsem spokojen. Trifidi se docela povedli a postavy jsou sympaťáci. Jsem zvědav na další adaptace Dne trifidů, ale něco mi říká, že tuhle žádná další nepředčí. Povedená série, určená spíše pro fandy knihy, ale jiným myslím taky neublíží. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

DÍL PRVNÍ. Natočeno podle stejnojmenné knihy Johna Wyndhama. CITÁT - Byl jsem první člověk v Anglii, kterého Triffid žahnul......... Je čas se trochu k tomuto příběhu vyjádřit. První díl končí a já píšu první dojmy. Je to škoda, Triffidi jsou prostě jen loutky, trikově nepovedené, dramatizace jejich činů je mizivá, hudební doprovod celého příběhu je , nebo spíš není žádný a jako komplet to působí spíš jako nepovedená telenovela. Chápu, je to již natočeno celkem dávno, ale už i v té dávné době jsou natočeny lepší snímky. Škoda. CITÁT - Máte oči, tak je koukejte otevřít......... DÍL DRUHÝ. CITÁT - Můžete se podívat, proč nevidíme?.......... Za dva tři dny po katastrofě jsou zoufalci schopni pro trochu jídla i zabíjet. DÍL TŘETÍ. CITÁT - Nechci rozhodovat, koho mám milovat.......... V tomto díle se přidala celkem strašná a deprimující hudba. Vůbec se tam nehodí. Tento příběh je o útěku z měst na venkov. Ve městech hrozí epidemie a začíná to tam zapáchat. DÍL ČTVRTÝ. CITÁT - Budete naše oči........ Nenecháme vás odejít, dokud nás někdo nezachrání. Jenže zatím co bylo ve vesnicích Triffidů více, tady se začínají stahovat i do větších měst. V tomto příběhu se vyvíjí nový druh smrtelné epidemie. DÍL PÁTÝ. Tento příběh je o návratu k Bohu. CITÁT - Dobré záměry nejsou všechno........ Triffidi jsou čím dál tím aktivnější, jejich špatná triková stránka je čím dál viditelnější. Bill stále hledá Jo, od které byl násilně odveden. DÍL ŠESTÝ. Triffidů je čím dál více. CITÁT - Londýn je zelenější a zelenější........... Když jsem zatím skoro jen kritizoval musím napsat nějakou chválu. Zaprvé jako fanoušek knihy, kterou jsem četl snad desetkrát, jsem to prostě musel dokoukat. Velké plus je, že film se dějově drží knižní předloze a to je dobře. CITÁT - Když víte proč, neptejte se jak........ ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Není co vytknout. Dokonalá adaptace- super románu. Snad to mohlo býti o něco delší. Ale tato 2h36m verze, jsouc lepší, než ta pitomá verze z 60tek. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Slušná tv adaptace. Ta televiznost mě ze začátku bila do očí, ale pak už jsem se chytl a jelo se. Bohužel směrem k finále je to slabší a slabší. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mal som asi vyššie očakávania, ale napriek tomu zaujímavá adaptácia známej sci-fi knihy o ľudožravých rastlinách. Pôvodny film bol o niečo lepší, akčnejší, ale seriál mal zasa čas rozvinúť niekoľko zaujímavých filozofických myšlienok o atypickom postaapokalyptickom svete a jeho spoločnosti. Seriál nenapĺňa očakávania hlavne v oblasti spracovania, ktoré je čiste inscenačné, bez filmových trikov, bez väčšej atmosféry, napätia či gradácie, čo by si sci-fi hororová existencionálna zápletka žiadala. Ak by vychádzala z pôsobivého intra, bolo by to lepšie. Ale aj tak je to zaujímavé a v každej epizóde sa deje niečo nové a nútiace k zamýšľaniu sa, čomu dopomáha aj striedma stopáž častí, scenáristická vyváženosť všetkých epizód a väčšinou vierohodne pôsobiace postavy. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Televizně a komorně pojatá verze románu Johna Wyndhama bude asi pro fanoušky akčních scifáren zcela nepřijatelným produktem, ale pro zastánce psychologicky vykreslených postapokalyptických příběhů jde o zdařilý pokus. Místy jsem měl pocit, že poslouchám rozhlasový román na pokračování, na vyprávění od BBC jsem si ale brzy zvykl. Knihu jsem četl a toto televizní zpracování je jejím hodně věrným přepisem. Možná mi jen chyběl takový ten pocit beznaděje a strachu nejen z pohyblivých rostlin, ale hlavně z lidí. Takový ten pocit, který jsem měl po přečtení knihy. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, tak bohužel nemůžu posoudit na kolik je seriál věrný předloze. Co ale můžu posoudit je provedení, které je neuvěřitelně amatérské. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ten den, kdy svět skončil, začal jako každý jiný. Pro Billa Masena ale tento den měl být výjimečný - konečně mu měli lékaři sejmout obvazy, a po několika dnech bude opět vidět. Ale netuší, že jen díky těmto obvazům zůstal jedním z mála vidících obyvatel - ostatní byli oslepeni záblesky asteroidů. Kromě nejnižších pudů, které se touto katastrofou v některých lidech probudí, se musí Bill (a vůbec všichni přeživší) bránit i útokům zákeřné rostliny - triffida... Když jsem před několika měsíci viděl Wyndhamovu adapataci z roku 2009, která se mi - i přes jistý odklon od knižní předlohy - docela líbila, slíbil jsem si, že se podívám i na tento původní seriál. Nechci zde rozebírat, která adaptace je lepší nebo horší - na obou se dá najít něco dobrého a něco ke kritice. Tady mi se mi třeba líbila mrazivá atmosféra (za celé dvě a půl hodiny jsem nevstal od obrazovky, a ráno jsem se málem po.ral strachy, než jsem si uvědomil, že u auta nestojí triffid ale jen obyčejná tůjka), naopak mne totálně štvala rádoby dramatická hudba a nestálá timeline (jen díky fousům hlavního představitele divák zjištuje, že mezi předchozí scénou a touto uplynulo xyz měsíců). Celkově ale převažují dobré pocity, když je dobrá předloha, tak se _většinou_ ani filmem nic nepokazí ()

anli 

všechny recenze uživatele

Starší televizní zpracování slavného románu Johna Wyndhama,které se snaží věrně držet předlohy a celkem se mu to daří.Zpracování je bohužel televizní a poměrně staré,takže vizuální stránka působí místy směšně,což platí i o samotných rostlinách.Atmosféra je ale velmi dobrá a podle mě podařená.Jasně,je to komorní a nízkorozpočtové,ale napsané a natočené je to velmi slušně.Herci jsou také dobří ,stejně jako kamera a hudba.Je vidět,že i s minimen prostředků se dají dělat divy.Dokonalé to není,taky bych trochu střihal a lépe rozložil děj(skok v posledním díle o 6 let je opravdu velmi nevyrovnaný).No a taky bych trochu zapracoval na samotných trifidech,z kterých nešel zdaleka takový strach,jako by jít měl.Vzato ale celkově a vzhledem k televiznímu zpracování a době vzniku,chvíli váhám a nakonec dávám trifidích 70%. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená adaptace, právě proto, že se přesně drží předlohy. Takhle nějak jsem si to kdysi představovala, když jsem četla knížku! ()

Reklama

Reklama