Reklama

Reklama

Havran

Trailer

V tomto spletitém příběhu ďábelského čarodějnictví se uprostřed záblesků humoru roztáčejí kola hororu. Klasika režiséra Rogera Cormana byla inspirována gotickou básní Edgara Allana Poea. Trojici čarodějů bojujících o magickou nadvládu zde hrají Vincent Price, Peter Lorre a Boris Karloff. Dr. Erasmus Craven (Price) je mág z patnáctého století, který odešel po smrti své ženy Lenore do ústraní. Jednou v noci jej poctí svou návštěvou mluvící havran, kterým je ve skutečnosti bývalý čaroděj dr. Adolphus Bedlo (Lorre). V ptáka ho proměnil kouzelnický mistr dr. Scarabus (Karloff) za to, že se ho Bedlo odvážil napadnout. Craven vrátí Bedlovi lidskou podobu a vděčný muž mu za to prozradí, že na Scarabově hradě spatřil ženu nápadně podobnou Lenore. Oba se společně s Cravenovou dcerou a Bedlovým synem vydají na hrad, kde záhy zjistí, že na ně Lenore a Scarabus ušili boudu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Lima 

všechny recenze uživatele

Vincent Price býval ohromný sympaťák, který dokázal svým charismatem prodat i sebepitomější repliku a 26-leté ucho Jack Nicholson byl .... no prostě ještě ucho, byť v jedné scéně ukáže i svoji pověstnou ďábelskou jiskru. Corman tady vehementně znásilňuje Poeovu povídku, pojal to spíše jako grotesku (duel čarodějů v závěru je ohromně zábavný a zdaleka to nejlepší na celém filmu) a rozvedl jí do úsměvné blbiny, to vše v béčkových mantinelech, které nikdy nebyl schopen opustit. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Aj keď je to prezentované ako Edgarov Allanov Poeov Havran, nemá to s ním skoro nič spoločné, ide len o prvotnú inšpiráciu a celkom pôsobivé odrecitovanie prvých štyroch strôf Vincentom Priceom v úvode - po úvode však nastupuje scenáristom vymyslená hororová paródia - ktorú je "vesměs" príjemné sledovať, je to také odľahčené a s vtipom a nadhľadom to kopíruje niektoré klasické hororové "devices" - strašidelný zámok, skvelá muzika Les Baxtera, no a sledovať kúzelnícky duel dvoch najväčších hororových mien - Vincenta Pricea a Borisa Karloffa je pre znalcov celkom príjemná chuťovka. Navyše jedna z prvých úloh mladučkého Nicholsona. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Docela bžunda. Proti své vůli jsem se i dosti nasmál. A i když znám i humorného Poea, tak snad ani on, nemá takovou prdlou komedii (snad až na geniálního Antěla Pitfornosti, kterého měl Corman udělati místo tohoto) či co, hehe. Samotná titulní báseň (tedy nikoli povídka, jak si spletl Lima) má sice ironické podtóny, ale ryze komediální útvar to tedy není ani náhodou. Zde je ale jedná o tak prdlé zneuctění Mistra E.A.P., že tomu ty 3 dám. Nicholson ještě hezounek, než za takových 10 a více let vizuálně zdémoničtěl:) Lorrovy (kde jsou ty časy Casablancy, že?;) výstupy jsou TOP.:))) Jo a Frankensteinovo Monstrum jsem na rozdíl od jiných poznal hned. Ten xicht jest nezaměnitelný i bez těch šroubů v hlavě, haha. A tímto prohlašuji, že mám za sebou a až na tento film vše ostatní ve filmotéce, komplet Cormanův Poeovský Cyclus.;-) Jeden z velkých filmových dluhů jest tímto splacen. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Opäť v podaní Cormana film inšpirovaný Poeom a opäť v hlavnej úlohe Vincent Price. Tento krát to nebol až tak zdarený film, asi po tých dobrých House of Usher a Pit and the Pendulum musela prísť trochu oddychovka a útlm. Príbeh nie je až taký „zapeklitý“ a zaujímavý ako v predchádzajúcich adaptáciách, hudba a celkové odľahčenie vtipom mi tu moc nesedelo. Veršovaný úvod bol celkom príjemný, ale hlbšie vo filme bolo trochu cítiť absenciu hlbšieho nápadu. A čo sa týka Jacka Nicholsona v úlohe Rexforda, tak toho som spoznal až v závere filmu. Mal vtedy iba 26 rokov, bol to ešte malý štupeľ, ktorého genialita sa naplno prejavila až neskôr. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Má to všechno, co mám(e) rád(i) na Cormanových adaptacích Poea (roztomilou výpravu, majestátně deklamujícího Vincenta Price, prsící se Hazel Court), ale humorné prvky jsou pro svou jednoduchost a infantilitu spíš na škodu. V samotném závěru ovšem dojem notně vylepšuje geniální scéna kouzelnického souboje ;) ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Peter Lorre a Jack Nicholson rádi při natáčení improvizovali, což rozčilovalo Borise Karloffa, který byl zvyklý pracovat přesně podle scénáře. (liquido26)
  • Jack Nicholson vždycky chválil všechny své herecké kolegy, až na jednoho - havrana. Havran prý na všechny kálel, ale obzvláště na něho. (liquido26)
  • Během čarování používá Dr. Bedlo různé latinské citáty: Veni, vidi, vici (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem), De mortuis nil nisi bonum (Nemluv špatně o mrtvých), Cave Canem (Pozor pes), Si vis pacem parabellum (Pokud chceš mír, připrav se na válku), Ceterum censio Carthaginem esse delendam (Mimo jiné věřím, že Kartágo musí být zničeno). (liquido26)

Reklama

Reklama