Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manfred von Richthofen, přezdívaný kvůli svému červenému trojplošníku Rudý baron, se zapsal do dějin letectví jako nejúspěšnější pilot 1. světové války. Se svými nejméně 80 sestřely se stal postrachem Britů i Francouzů. Jeho osobnost ale stále zůstává poněkud rozporuplnou – šlo o krutého člověka milujícího boj a zabíjení, nebo o někoho, kdo „prostě plnil povinnost“. Ale s výčitkami svědomí? Prý si z každého sestřeleného letadla odnášel kousek do své "sbírky". Ale také jednou řekl: "Po každé bitvě ve vzduchu se cítím mizerně. Když po boji vystoupím na svém letišti na pevnou zemi, jdu do svého pokoje a nechci nikoho vidět ani s nikým mluvit..." Film ale nepojednává pouze o jeho osobě, klade také velký důraz na vývoj letectví a vzdušných bitev během 1. světové války. Nepleťte si tento film se stejnojmenným snímkem z roku 2008, kde Richthofena ztvárnil Matthias Schweighöfer. (July)

(více)

Recenze (16)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Von Richthofena - Rudé barona nebo alespoň jeho červený trojplošník Fokker. Filmy o letcích z první světové mám rád. Byla to doba, kdy se letectví překotně rozvíjelo. Letouny se nepoužívaly již jen na průzkum, ale zjistilo se, že se z nich dá ručními zbraněmi střílet a dokonce (zprvu ručně) házet granáty a posléze bomby. Letci všech válčících stran byli elitou, která se navzájem respektovala. Žel, když už jsem konečně tenhle film zhlédl, byl jsem mírně zklamán. Opravdu řada věcí tam je historicky nejen nepřesná, ale hraničí s pitomostí. Na leteckých soubojích jsem si mírně spravil chuť i když všichni měli své zásobníky asi přepnuty na unlimited ammo :-). Stříleli po sobě jak diví a ne a ne jim dojít náboje. Koho zajímá první válka ve zduchu ať se raději skutečně podívá na modernějšího Rudého barona, Blue Maxe či Stíhači na start! U mne je to za tři sklenky schnapsu, ale jen pocínované. * * * ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Válečné béčko. Dialogy plakátové, scénář klišoidní. Pořád mi nebylo jasné, jaké má Brown hodnoty: pak jsem pochopil - proletář. A proletář musí zvítězit nad aristokratem. Obzvlášť dobrý byl ten kýč s blondýnou a stříbrným metalízovým letadlem. Byl to dobrý job pro společnosti co létají na historických letadlech. Ty odvedly práci dobrou. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

'Veľká vojna' z pohladu letcov. Sledujeme nielen nemecké letecké eso, ale aj jeho náprotivok z britskej armády. Najväčší priestor dostávajú letecké súboje, ktoré možno leteckým náruživcom budú lahodiť, mňa však až tak nezaujali, aj keď ich spracovaniu nie je príliš čo vytknúť. Naviac, keď sa lietalo na takýchto starých ešte dvojplošníkových škrupinách. No name herci síce neoslnia, ale na druhej strane ani neurazia. Bližší vzťah som si k postavám nedokázal nájsť, film je zameraný hlavne, ako som už spomenul, na súboje vo vzduchu. Čo sa týka historickej vierohodnosti, to nedokážem zhodnotiť. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Ty letecké souboje s replikami vydají dodnes skvěle, počítačové animace se jim stále nepřibližují. Tím ale pozitiva tohoto filmu končí. Příběh je naprostá slátanina historických nesmyslů a ze všeho nejhůře působí zlý Goering, který střílí po zdravotních sestrách a spojence by zplynoval. Vše podtržené mizerným dabingem, kde ten dabér záporáků z telenovel dabuje asi tři skorohlavní postavy (včetně Goeringa), nevěřil jsem, že je z roku 2013. I tak ale o fous lepší než ještě mizernější Rudý Baron z 2008. ()

PavelR 

všechny recenze uživatele

Letem pohádkovým světem leteckých soubojů první světové války. Postavy pilotů jsou povětšinou natolik čestní a spravedliví lidé, že i Mirek Dušín by se od nich mohl učit. S popisem postav a dodržováním historických skutečností si tvůrci hlavu nelámali, hlavní důraz je kladen na hromadné letecké souboje stylem čím více ohromujících výbuchů, tím lépe. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Jeden z pilotů kaskadérů byl i Richard D. Bach, pilot a autor knihy "Jonathan Livingston Seagull". (Cheeker)
  • Natáčení bylo krátce po začátku zastaveno kvůli neštěstí, které se stalo u natáčení podobného filmu, navíc ve stejné lokalitě a ve stejné době. Birch Williams, majitel některých letadel, které si na natáčení pronajal Roger Corman, byl natolik uchvácen tím, co režisér dělá, že se rozhodl natočit vlastní film se svými letadly na stejné téma. Při tomto natáčení se stala nehoda, při které se Williams a další dva piloti zabili. Jako odezvu na to, co se stalo, přerušila irská vláda natáčení všech filmů o létání a pojišťovna zrušila Cormanovi pojištění. Trvalo několik dní, než se vyjednaly nové podmínky a natáčení mohlo být opět spuštěno. (Cheeker)
  • Don Stroud byl zvažován do hlavní role, kterou nakonec ji získal John Phillip Law. (Cheeker)

Reklama

Reklama