Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manfred von Richthofen, přezdívaný kvůli svému červenému trojplošníku Rudý baron, se zapsal do dějin letectví jako nejúspěšnější pilot 1. světové války. Se svými nejméně 80 sestřely se stal postrachem Britů i Francouzů. Jeho osobnost ale stále zůstává poněkud rozporuplnou – šlo o krutého člověka milujícího boj a zabíjení, nebo o někoho, kdo „prostě plnil povinnost“. Ale s výčitkami svědomí? Prý si z každého sestřeleného letadla odnášel kousek do své "sbírky". Ale také jednou řekl: "Po každé bitvě ve vzduchu se cítím mizerně. Když po boji vystoupím na svém letišti na pevnou zemi, jdu do svého pokoje a nechci nikoho vidět ani s nikým mluvit..." Film ale nepojednává pouze o jeho osobě, klade také velký důraz na vývoj letectví a vzdušných bitev během 1. světové války. Nepleťte si tento film se stejnojmenným snímkem z roku 2008, kde Richthofena ztvárnil Matthias Schweighöfer. (July)

(více)

Recenze (16)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Postavy jsou otravný, hlavní herec otřesný, repliky strojený a banální, vzdušný souboje bez nápadu a nepřehledný, historicky se hovno dozvíte, film s přidanou hodnotou nula. Z dílny 70’s Cormana jsem přeci jen čekal větší zábavu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Von Richthofena - Rudé barona nebo alespoň jeho červený trojplošník Fokker. Filmy o letcích z první světové mám rád. Byla to doba, kdy se letectví překotně rozvíjelo. Letouny se nepoužívaly již jen na průzkum, ale zjistilo se, že se z nich dá ručními zbraněmi střílet a dokonce (zprvu ručně) házet granáty a posléze bomby. Letci všech válčících stran byli elitou, která se navzájem respektovala. Žel, když už jsem konečně tenhle film zhlédl, byl jsem mírně zklamán. Opravdu řada věcí tam je historicky nejen nepřesná, ale hraničí s pitomostí. Na leteckých soubojích jsem si mírně spravil chuť i když všichni měli své zásobníky asi přepnuty na unlimited ammo :-). Stříleli po sobě jak diví a ne a ne jim dojít náboje. Koho zajímá první válka ve zduchu ať se raději skutečně podívá na modernějšího Rudého barona, Blue Maxe či Stíhači na start! U mne je to za tři sklenky schnapsu, ale jen pocínované. * * * ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušný film, který nechce být historickým dokumentem, ale dramatem dvou mužů na opačných stranách válečného konfliktu: obdivovaného, respektovaného a obletovaného von Richthofena a Roye Browna, který je ve své jednotce spíše společenským outsiderem. Tematizuje se zde také konec oné mýtické rytířskosti v oblacích. Jen to vykreslení Göringa coby (budoucího nacistického) válečného zločince je poněkud prvoplánové. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, Rogerovi Cormanovi sa evidentne sprotivil Edga Allan Poe a zameral sa na Richthofena - I. svetova vojna. Otazkou je, ci ho naozaj tak fascinovalo zabijanie ludi a brutalne prestrelky. Samy o sebe su dobre, ale nepochopil som, ake hodnoty mal samotny Von Richthofen. 30 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

'Veľká vojna' z pohladu letcov. Sledujeme nielen nemecké letecké eso, ale aj jeho náprotivok z britskej armády. Najväčší priestor dostávajú letecké súboje, ktoré možno leteckým náruživcom budú lahodiť, mňa však až tak nezaujali, aj keď ich spracovaniu nie je príliš čo vytknúť. Naviac, keď sa lietalo na takýchto starých ešte dvojplošníkových škrupinách. No name herci síce neoslnia, ale na druhej strane ani neurazia. Bližší vzťah som si k postavám nedokázal nájsť, film je zameraný hlavne, ako som už spomenul, na súboje vo vzduchu. Čo sa týka historickej vierohodnosti, to nedokážem zhodnotiť. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Letecké souboje skvělé, ale historicky jsou tam dost velké nepřesnosti. Navíc mě vyloženě znechutila snaha udělat z Göringa padoucha za každou cenu. Göring byl skvělý letec, který získal "Modrého Maxe". Nikdy jsem neslyšel ani nikde nečetl, že by střílel do nemocnice. ()

PavelR 

všechny recenze uživatele

Letem pohádkovým světem leteckých soubojů první světové války. Postavy pilotů jsou povětšinou natolik čestní a spravedliví lidé, že i Mirek Dušín by se od nich mohl učit. S popisem postav a dodržováním historických skutečností si tvůrci hlavu nelámali, hlavní důraz je kladen na hromadné letecké souboje stylem čím více ohromujících výbuchů, tím lépe. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy umíraly v sedmdesátkách ještě rychleji než westerny. Z několika klasik v roce 1970 zbylo o rok později jen pár víceméně neznámých filmů a další roky prakticky nic. Von Richthofen a Brown je prakticky neznámý film od matly Cormana, který byl dobrý v hororech, ale ve všem ostatním přinejlepším průměrný. Film tomu odpovídá - neznámí herci, nulový příběh, o postavách se nic nedovíme, snad jen Richthofen je trošku vylíčen jako mírně snobský lovec a voják (ne však vrah). Naštěstí je to krátké a Corman si byl vědom, že nenatočí žádné veledílo, takže film je plný akce, letecké souboje dvouplošníků jsou skvěle natočené a nechybí tu ani pár parádních bombardovacích scén. Čili ve finále solidní béčkový průměr na 3*. PS: Goring, v té době obyčejný pilot by už tady rád vraždil a plynoval, to mě přijde trochu jako úlet. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Ty letecké souboje s replikami vydají dodnes skvěle, počítačové animace se jim stále nepřibližují. Tím ale pozitiva tohoto filmu končí. Příběh je naprostá slátanina historických nesmyslů a ze všeho nejhůře působí zlý Goering, který střílí po zdravotních sestrách a spojence by zplynoval. Vše podtržené mizerným dabingem, kde ten dabér záporáků z telenovel dabuje asi tři skorohlavní postavy (včetně Goeringa), nevěřil jsem, že je z roku 2013. I tak ale o fous lepší než ještě mizernější Rudý Baron z 2008. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Postarší snímek o slavném 'Rudém baronovi '. Tvůrci se nijak nesnažili o nějakou historickou výpověď. Nesnažili se ani o dramatizaci či napětí. Příběh nám jen přibližuje dobu, kdy se létalo dvojplošníky a použili k tomu osobnost nejpovolanější. Jediné co uchvátí jsou letecké souboje, kterých tu není zrovna málo. Kamerové záběry z různých stran a směrů vytváří vskutku zážitek. Jinak je to dosti na zívačku, což je škoda. Snímek je tak spíše odpočinkový, ale pro fanoušky letadel z období 1. světové války by to nijak vadit nemuselo. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Válečné béčko. Dialogy plakátové, scénář klišoidní. Pořád mi nebylo jasné, jaké má Brown hodnoty: pak jsem pochopil - proletář. A proletář musí zvítězit nad aristokratem. Obzvlášť dobrý byl ten kýč s blondýnou a stříbrným metalízovým letadlem. Byl to dobrý job pro společnosti co létají na historických letadlech. Ty odvedly práci dobrou. ()

Jasmín 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu přiznal, tak nic moc. V leteckých soubojích jsou občas zachyceny stožáry elektrického napětí, uměle narvanej Goring jako záporák do Jasty Boelcke a později Richthofen (což je historicky nesmysl) a až moc prkenosti a slušnosti. Asi nejhorší film z letecké první světové války ... třetí hvězdička je za to, že se to týkalo tehdejší legendy von Richthofena. Rozhodně více doporučuji Rudého Barona (2008), který je daleko lepší a to vůbec ne pouze díky moderním výdobytkům filmové techniky. ()

Reklama

Reklama