Reklama

Reklama

Dům z lávy

(festivalový název)
  • Portugalsko Casa de Lava (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

První Costův barevný film je svébytnou autorskou poctou hororové klasice Jacquese Tourneura I Walked with a Zombie (Putovala jsem se zombií, 1943). Příběh portugalské zdravotní sestry, jež odjíždí s těžce zraněným kapverdským dělníkem na jeho domovský ostrov, je brilantně natočeným mysterióz­ním vyprávěním o archetypech lidské existence i nepřekona­telném rozporu mezi kolonizujícími a kolonizovanými. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (4)

Birgi91 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejnudnějších filmů, co jsem kdy viděl. Přehnaně dlouhé záběry, které nezaujmou ani po estetické stránce. Film nemá skoro žádný děj, který navíc plyne šnečím tempem. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl něco od Pedra Costy. Prvních 20 minut mě dost zaujalo a ten film vypadal i poměrně nadějně, bohužel to pak celé začalo být zbytečně vleklé a v tomhle stavu to takové zůstalo až do konce - až na pár zajímavých scén. A ve finále ani přesně nevím, co mi tím chtěl Costa říct. Šlo jen o to ukázat život na Kapverdských ostrovech? Nebo o to, že tihle domorodci zdrhají ze svých domovů za prací do Evropy nebo do Ameriky, přičemž jim ale pak dojde, že nejlíp se stejně měli doma? Tahle myšlenka je hodně zajímavá a líbila by se mi, ale nejsem si jistý, jestli to tak Costa zamýšlel. Dějově to totiž je jenom o tom, že dělník skončí v kómatu a zdravotní sestra s ním jede do Kapverdské nemocnice, kde se do něj (asi) zamiluje (přičemž se ještě jiný chlap zamiluje do ní) a ve finále, když se probere, se dozví, že je jiný než si přála a že si spolu vůbec nerozumí, takže se s pocitem deziluze vrací do Lisabonu a tamtoho chlapa nechá v Kapverdách. A do toho se tam stane pár divných, smysl nedávajících věcí. Navíc o postavách toho moc nevíme a to platí především o hlavní hrdince. Po filmařské stránce se mi to ale líbilo celkem dost, kamera je úžasná, lokace jsou úžasné a v pár záběrech i poetické a ze začátku to mělo i poutavou atmosféru. Naštěstí mě to ani po zbytek filmu nezačalo nenudilo tolik, jako ty dva uživatele, co tenhle film komentovali přede mnou, takže z toho ve finále nějaký dojem mám. Rozhodně to není špatné, něco do sebe to má, ale mělo to být kratší, údernější a jasnější - tedy pokud Costovi nešlo jen o vytvoření atmosféry. Tenhle film je první, co od něj vidím, takže se s jeho stylem ještě musím seznámit. Dle zdejších reakcí a obsahů jsem si v hlavě vytvořil představu, že je jakousi portugalskou verzí Apichatponga Weerasethakula a po zhlédnutí Domu z lávy si myslím, že částečně ano, ale není tak talentovaný jako on a nedokáže vytvořit tak silnou atmosféru jako on. Ale nechci Costu definitivně soudit, dle jednoho filmu to nejde - a to tenhle je podle zdejšího hodnocení ten jeho úplně nejslabší. Tak jsem zvědavý, co na mě v jeho tvorbě ještě čeká. Slabé 3* ()

deizolator 

všechny recenze uživatele

Režisér asi při tvorbě jeho barevné prvotiny upadl do transu a jal se tak brilantně vystihovat mysteriozní archetypy, že výsledkem bylo nekonečné a smysl postrádající pinožení asi dvou desítek psychopatů v bohem zapomenuté krajině okolo stepního lazaretu. Atmosféra filmu špinavá, depresivní a beznadějná. Dějové obraty z jedné nesmyslné situace ve druhou. Žádná z postav neví co chce a ani co a proč zrovna dělá. Lidově moudrý děda do toho falešně vrže lokální melodie na housle a občas zmatené hlavní hrdince dá takovou radu do života, jakože žít neznamená umřít.. nebo naopak.. Sestřička svádí vnitřní boj, zda podlehnout místnímu portugalci nebo samaritánskému pudu v podobě zachráněného dělníka, protože je sice hrubý, ale zase živočišný. Vcelku je to hlavně fakt nuda. Ale dávám dvě hvězdy za jinakost:-) ()

Reklama

Reklama