Reklama

Reklama

Vyzvednutí Titaniku

  • Česko Tajemství Titaniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komunikace Spojených států se Sovětským svazem je vzhledem k trvající studené válce složitá a nerost, který USA pro svůj nový obranný systém nutně potřebují, se těží jen a pouze v SSSR. Zjištění, že byl roku 1912 převážen na Titaniku, poněkud kalí skutečnost, že slavná dopravní loď kotví několik kilometrů pod mořskou hladinou. A protože s nápadem dostat monumentální plavidlo zpět nahoru nepřijdou jen Američané, stává se komplikovaná operace ke všemu otázkou času. Adaptace i u nás populární knihy Clivea Cusslera nabízí dobrodružný sci-fi příběh, který dalece předcházel objevu, že na dvě části rozlomený Titanic by těžko někdo vyzvedl stejně, jako se o to pokoušejí hrdinové snímku. Ve filmu s atraktivním námětem si navíc zahráli výborní herci jako Jason Robards (Tenkrát na Západě, Všichni prezidentovi muži) nebo Alec Guinness (Lawrence z Arábie, Hvězdné války). (Filmhouse)

(více)

Recenze (70)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružný film to nefunguje. Studená válka je tu spíš za kulisu a postavy mi do konce víceméně splývaly. Ale to vyzvednutí, to za ty dvě hodiny stálo. A filmařská připomínka poctivých osmdesátek, kdy se točilo v exteriérech, děj zbytečně nikam nespěchal a scenáristé se nebáli delších dialogů, to je něco, co má své naprosto neoddiskutovatelné kouzlo. V době všemožných digitálních blbostí, kde už není pomalu nic fyzické, člověk čas od času podobný oldschool potřebuje. 50% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Koukatelný snímek. Příběh, ač není zrovna z těch každodenních, je celkem zajímavý a ta příchuť studené války mu celkem padne. Rozhodně se nejedná o žádný velkofilm, ale myslím si, že zazlívat snímku jeho podání Titanicu je zbytečné a nekorektní. Vynoření samotné lodi asi není nejvěrohodnější, scéna to je ale hezká. To samé se dá říci o podmořských záběrech obecně a potěšila mě i rolička Aleca Guinnesse. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Neuskutečnitelné? I když? No snad jen pomocí nějakých obrovských vzduchových kapes, které by tento legendární vrak vynesli tak jako balón na povrch zemský. Ne všichni moc dobře víme jak to bylo a jak Titanic po potopení dopadl. Ale jinak se jedná o celkem vkusně ale bohužel jen průmerně natočený fantastický film. Se všemi těmi nepravděpodobnými a občas nesmyslnými domněnkami tvůrců jak by to asi vypadalo kdyby..? To samotné vynoření ale bylo z celého filmu pochopitelně ze všeho nejlepší, nejfantastičtější a nejvelkolepější, umíte si to vůbec představit kdyby jednou..? Nejen mě ale i všem kdo tento film viděli se v tu chvíli muselo rozbušit srdéčko a pak ještě při scéně kdy už vlastně majestátně stojí na dně, sice trochu ve vizuálně (po těch letech a v té hloubce skoro na 5 km.) nesmyslné podobě, ale co na tom už nesejde...A pak kdy připlouvá do NY. Snaha tvůrců natočit alespoň trochu věrohodný film se tedy moc nezdařila a nepovedla i když se tam našlo pár dobrých náznaků, ale větší pozor si měli dát určitě na některé velmi okaté a do očích bijící detaily.. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Já si zase naopak myslím, že to nebyl vůbec špatnej film. Možná trochu přehnanej a neskutečnej i za sto let, ale přesto se na to dalo koukat moc dobře. Navíc, kdo si skutečnost do filmu neupravuje, co? Herci nejsou zlí a ani příběh není zrovna ukázka idiocie (pokud si odmyslíme vyzvednutí lodi ze čtyř kilometrů), a cekem to odsýpá kupředu. Takovej příjemnej film na nedělní odpoledne zakončenej ne zrovna originální, ale zábavnou perličkou. Určitě to stojí za to vidět, i když kromě relaxace to člověku nic nedá. A co se týká Titanicu v jednom kuse (a zvýrazňuju to pro hlupáky), to je zapříčiněno tehdejším nedostatkem informací o vraku lodi, protože výpovědi svědků se rozcházely. Myslím že až někdy 1985+ se vědci poprvé ponořili až na dno k vraku, takže dělat haura a velký ramena, když jsem v době, kdy je to už Cameronem zprofanovaný, to mi přijde pokrytecký. A co se týká té rzi, pokud se může zachovat na dně kousek od vraku Titanicu kožená peněženka včetně celého obsahu (která vypadla ze zadní kapsy jednoho chlapíka, který naskočil do člunu, aby pomohl uklidnit nějakou hysterku), nevidím důvod, proč by nemohl být kov lodi málo zkorodovaný (už jen proto, že loď byla zhotovena z tehdy nejkvalitnější oceli). Viděl jsem o tom dokument. Titanik je skutečně málo poničený. Je tak hluboko, že většina potvor, které lodě v moři ničí, se sem už nedostane. Navíc leží v místech, kde je určitý proud, takže i když se tam něco dostane, tak je toho mnohem míň, než jinde. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nu, doba je vážná, takzvaná >Studená válka< graduje a amíci zase jednou - přes samozřejmé obstrukce Sovětů a kazisvěta ve vlastních řadách - řeší >světodějné< věci... ;-) . . . A tenhle film je typický hw produkt té doby. Příběh má - přes jasný a tolerancehodný status FIKCE - samozřejmě spoustu drobných nelogičností a za vlasy přitažených (což je škoda, protože scénáristicky šlo vše daleko lépe doladit) situací, ALE! - a to zdůrazňuji - narozdíl od jiných tématicky podobných žánrových pitomostí netrpí vyloženými diváku se podbízejícími bláboly a nesmysly, vše se přizpůsobuje dvouhodinovému rozsahu děje a proto nemá příliš hluchých míst a navíc nijak netlačí na pilu, vše plyne tak nějak přirozeně a uměřeně a divák až může podlehnout pocitu, že (by) se to všechno klidně mohlo stát. Tohle si já osobně na podobných opusech (navíc v pohodě koukatelných i třicet let od natočení!) cením... Navíc speciální efekty jsou na svou dobu velmi zdařilé, podvodní scény působí zcela věrohodně a páni modeláři si dali s maketami Titaniku takovou práci, že vše působí (zvláště pak paluba a interiéry lodi po vytažení vraku na hladinu, to je prostě fantazie!) naprosto úžasně a realisticky. Finále pak působí sice jako z nějaké verneovky (Good Year! ;o), ještě přijde troška potřebného (humanistického) moralizování na závěr a... Nu, jak říkám - typický (v tom nejlepším smyslu slova) hollywoodský produkt žánru a doby... Tři hvězdičky tedy za film coby story a řemeslo - a jedna nahoru za ony skvělé kulisy a triky, navíc ještě pak vše podpořené místy až podmanivou hudbou Johna Barryho. Člověk si musí po různých těch >filmových zkušenostech< až povzdechnout, kéž by všechny akčně-fiktivní blockbustery působily i po třiceti letech od natočení jako tenhle film... - - - - - (Poprvé viděno kdysi na jakémsi televizním kanálu, repete pak 25.2.2009 na dvd, komentář zde jako desátý - 25.2.2009) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Velká škoda. Podle mýho názoru tu máme zajímavej (i když hodně přitaženej za vlasy) námět bohužel přetavenej do celkem nudnýho a nezáživnýho filmu. Na tu dobu bych čekal něco kvalitnějšího. Nejde mi ani tak o uvěřitelnost toho filmu, je jasný, že tu tady netřeba hledat, ale zpracování je takový unylý a žádná z těch lákavých možností pro zajímavý vygradování filmu nebyla využita. Takže smůla vidím to na promarněnou příležitost a to jsem se přitom na ten film docela těšil. No co už nadělám...40% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, pri ktorom ma neodradilo ani nízke hodnotenie a poviem vám, že mňa to bavilo aj keď som sa pri niektorých scénach držal za hlavu. Príbeh je úsmevný a vyzdvihnutie Titaniku vlastne tiež, ale priznám sa, že ma to bavilo. Práca s miniatúrami je celkom dobrá, úvod sa trošku dlhšie ťahá, ale keď sa začne loď vyťahovať s hlbín je to celkom zaujímavá a zábavná blbina. Záver, kde Titanic nakoniec došiel do cieľa sa mi vlastne aj celkom ľúbil. Mám rád tento vrak a rád som si pozrel aj tento vymyslený a úplne šialený príbeh. 60% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přátelé! Když si uvědomíme, že Robert Ballard (hledač potopených jaderných ponorek námořnictva USA) Titanic nalezl až v roce 1985, musíme totmuto dílu lecos odpustit. V té době se samozřejmě nevědělo, že vrak je na dně rozlomen a poloviny trupu od sebe... Souhlasím s monologem, z výpovědí svědků nebylo zcela jasné jak to s rozpůlením Titanicu při potápění bylo.. Kdo chce tenhle dobrodružný snímek odsoudit, jistě může - dá se tam toho najít dost. Kdo se o fenomén Titanic zajímá, jistě se na něj rád podívá a při vynoření orezlého vraku bude valit oči... konec konců, ještě donedávna padaly návrhy jak tento slavný vrak vyzvednout... * * ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy mám rád, a i když je to již dost starý dílko, tak jeho zkouknutí nepovažuju za ztrátu času. Jo a to, že vrak Titaniku vytáhli v jednom kuse, mně osobně absolutně nevadí, naopak to pro mě byla jedna z nejlepších scén filmu. 50 %. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Naivní ve všech směrech. Špionážní téma a la studená válka a Titanic už samo o sobě není ideální spojení a přidá-li se k tomu nevědomost s velkým N, pak vznikne nepovedená sci-fi. Je pochopitelné, že v době vzniku filmu nebylo o vraku legendární lodi ani vidu, ani slechu, ale není možné připustit takové zhovadilosti typu, že vrak by na dně po x desítkách let zůstal téměř neporušený a nezrezavělý, se zachovalým dřevěným vybavením, napnutými stožáry a div ne pozlaceným nápisem. Totálním výsměchem je slavná scéna vynoření Titanicu a jeho pompézní doplutí do New Yorku. Těžko říct, jakou měl film odezvu u diváků a zejména pak u v té době stále žijících přeživších pasažérů. A jaké pak bylo zklamání všech, když o šest let později poznal celý svět pravdu o Titanicu zásluhou týmu dr. Ballarda. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, ani nevím co si mám o tomto filmu myslet. Chápu, že se natáčel v době, kdy se o Titanicu vědělo pramálo informací, tudíž vyzvednutí celé lodi bych ještě toleroval, ale není mi dost dobře jasné, který duševně nemocný jedinec vymyslel ten děj, který by se dal hravě srovnat s nějakým fantasy filmem. Ale myslím, že i kdyby v té době byla známá fakta a natáčecí štáb by se jimi řídil, stejně bych nešel s hodnocením výše, protože tento patos vnímám jako veskrze špatný film, který mne uráží. Nezaznamenal jsem žádnou úctu k Titanicu, což je pro mě největší kámen úrazu a ten příběh vymyslel někdo, komu by návštěva u špičkového psychiatra jenom prospěla. Omlouvám se společnosti White Star Line, Williamu Jamesi Pirriemu, Thomasu a Bruceu Ismayovým, Thomasu Andrewsovi i Edwardu J. Smithovi i dělníkům z Harland & Wolff a největší omluva patří skutečnému Titanicu, který mi doufám odpustí, že jsem projekcí tohoto filmu zneuctil jeho památku. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Dvě slova - starý a debilní. Pokud si myslíš, že nalezneš něco zajímavého či aspon trochu inteligentního? Nenalezneš. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Asi nejulítlejší film o Titaniku, kterému z dnešního hlediska nejvíc ublížilo to, že byl natočen ještě dřív, než se zjistilo, že vrak se rozlomil vejpůl. Na rozdíl od jiných filmů tady nejde ani tak o katastrofu samu, Titanic byl použit spíš jako rekvizita pro rozehrání roztomilé pohádky pro dospělé. Nakonec proč ne... ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Zapletka sice takovej horsi prumer, ale to vyzvednuti je az magicky. Urcite to nebude fungovat na vsechny, ale kdyz jsem videl to ocelovy monstrum, jak se vynoruje z vod Atlantiku, to bylo neco. Pro ty, na ktere Titanic "pusobi" je to vyborny. Na me se uz pres mesic smeje model od Revellu, takze mirna protekce, ale pro Titanic mam slabost. [6/10 únor 2010] ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov môjho detstva. Samozrejme, že pri tomto mojom hodnotení pôsobí aj nostalgia. Dostala ma hlavne legendárna scéna vynorenia sa titulnej lode podmaľovaná úžasnou hudbou Johna Barryho. Kolosálny prepadák - myslím si, že nezaslúžene - má však to kúzlo béčkovej zábavy s áčkovým rozpočtom. To, že sa nemohlo stať, čo sa vo filme deje odpúšťam vzhľadom na rok uvedenia filmu. Nikto netušil v akom je Titanic stave. Geniálny príklad ´´guilty pleasure´´. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PO ROKOCH SOM JU STRETOL A ONA POVEDALA: ČO JE S TEBOU? CHCEL SI ZMENIŤ SVET." ,,ČO STE JEJ POVEDALI?" ,,ŽE ICH NA MŇA BOLO VEĽA." __ Niektorým filmom sa stáva, že aj napriek ich nijak horibilne pokročilému veku neuveriteľne zostarnú. Vyzdvihnutie Titaniku je takýmto skvelým príkladom, no zároveň len ťažko nájdeme film, ktorému by sa čosi podobné stalo. V dobe vzniku mal film, aj napriek miestami prehnanej naivite, istý neobvyklý punc tolerujúcej kúzelnosti, o pár rokov však stratený nájdením slávneho vraku v stave, v akom ho dnes snáď už každý pozná. monogol-ov komentár nezasväteným pomáhaj! No aj keď toto prehltnem(e), ostáva tu samotný príbeh s nepríliš vydarenou zápletkou. Námet Studenej vojny je v mojich očiach nanajvýš nešťastným. Jednak bol tento konflikt omnoho pálčivejší o dve desaťročia dozadu, no čo je ešte ostudnejšie, parník tu hrá len druhé husle, dokonca pokiaľ by všetko bolo inak stále by spočíval na svojom mieste a ba čo viac, jeho vyzdvihnutie je vlastne nakoniec (pre účel príbehu) zbytočné. Nuž, pôda pre Zlaté maliny nemohla byť nachystaná lepšie. Vo všeobecnosti film za (aspoň jedno) pozretie určite stojí. Je slušne technicky spracovaný, efekty stavajú predovšetkým na scéne vyzdvihnutia a Barryho hudba toto všetko ešte predbieha. A niečo obdobné už zrejme nikdy nevznikne. (364. hodnotenie, 32. komentár k filmu) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že průměrnou známku si film rozhodně zaslouží. Vždyť jenom ta závěrečná scéna stojí za víc. Neříkejte,(kdo jste to viděli), že vás to nefascinovalo ! A navíc i herecké obsazení stojí za dobré slovo ! Dnes už bylo natočeno tolik filmu o TITANIKU, že ačkoliv je to téměř 100 let od jeho potopení, stále to přitahuje a bude přitahovat filmaře. A proč se o tohle nepokusit ? Že by to bylo velmi drahé ? A války a zbrojení - to není drahé ? Dám svůj krk na to, že by vyzvednutí Titanicu ze dna moře nestálo ani desetinu částky, která dnes preluduje ve válce s Irakem. Bylo by z toho kouzelné muzeum a návrat vložených finančních prostředků by byl určitě do 5 let doma a New York by měl kromě Sochy Svobody o další světovou atrakci navíc. ()

Reklama

Reklama